paris

De zoektocht naar perfectie in barbeelhengels

Een tijd geleden had ik een keuze gemaakt voor barbeelhengels, 2 Shimano Catana Barbel Power 12ft.

2 gelijkwaardige hengels en een lust voor het oog om beide hengels met exact dezelfde molens, lijnen en montage's met gekromde toppen door de lijndruk in de hengelsteun naast elkaar te zien staan.

Dit duo heeft me een hoop barbelen opgeleverd, ....alhoewel, het waren niet alleen de hengels die de sleutel tot dit succes vormden, maar het totaalplaatje van hengelkeuze, molen, hoofdlijn, montage en vastberadenheid in het zoeken naar de juiste stek, inzet van aassoorten, voer en aasaanbieding.

Na het definitieve bericht dat de kribben verlaagd zouden gaan worden was de hectiek losgebroken, wat nu ?

Hierdoor liet ik me niet uit het veld slaan en zag weer een nieuwe uitdaging, barbeel vanaf de kant zien te vangen.

Maar dan heb je dus werpkanonnen nodig die gemiddeld 150gr. weg kunnen zetten tot een afstand van 80 mtr.

In mijn zoektocht passeerde een aantal merken zoals Sensas River feeder 4,5mtr. en nog een paar huis/tuin en keuken merken de revue en uiteindelijk stuitte ik op de Fox Duo-lite Extreme Barbel 15ft. (4,5mtr) met een werpgewicht van 225gr. testcurve van 2,75Lb (i.c.m. de avon top).

De hengel bewees zich al direct om een worp van over de 100mtr te maken met een speedkorf van 90gr.

Echter met zwaardere korven had de quiver top het wel zwaar te verduren en zo sneuvelde er al snel een top. De avon top kon gewichten van 300gr. makkelijk aan en kon ik deze met gemak op 80mtr werpen.

(even een weetje, de gemiddelde lengte van een krib in de Waal is 60mtr.)

Dan kreeg ik een aanbeet en kon ik een barbeel drillen, dat ging allemaal goed bij de grotere barbelen, echter bij een kleine barbeel trof ik regelmatig een bloedlip aan, ondanks de losse slip en powergum.

Oftewel, de avon top was duidelijk niet geschikt om de harde felle bonken van een kleine barbeel te dempen, de 2,75Lb was echt "way over the limit".

Dan maar weer met de quiver top er op vissen en noodgedwongen lichter te vissen wat weer resulteerde in missers en lossers, plus wegschuiven van de te lichte korven (max. 90gr.)

Toen kwam ik in aanraking met de Zammataro Magna Maestro 150 Heavy feeder met een lengte van 4,2mtr. en ook deze werd al snel getest tijdens drillen van de barbeel. Zelfs een 74cm barbeel kon de hengel niet deren en een perfecte drill en landing waren het resultaat.

Ook vanaf de kant bewees de Zammataro zich als werpkanon, maximale werpgewicht is 150gr. en dat zou de Zammataro weten ook, 150gr. korf er aan en knallen.

80mtr., 90mtr, 100mtr en uiteindelijk bereik ik de 110mtr. met 150gr. speedkorf.

De hengel geeft geen krimp, toppen blijven gespaard en omdat ik toch niet verder dan zo'n 80mtr hoef te gooien is het een perfecte hengel om zware werpgewichten weg te zetten zonder daarbij tot het uiterste te gaan.

De Zammataro heeft op dat moment nog reserves over, terwijl de Fox i.c.m. de quiver dik op de grens zat.

Dan komt er een moeilijk keuze, de Fox behouden en de hengel tot het uiterste blijven tergen of een

2e Zammataro er bij ?

Afwegingen worden gemaakt, plus- en minpunten tegenover elkaar gezet :

* Waar ga ik het meeste zitten vissen in de toekomst, vanaf de krib of het strand ?

* Met welke werpgewichten ga ik vissen ?

* Welke lijn ga ik inzetten vanaf de kant ?

Dit zijn de drie belangrijkste vragen welke de doorslag moeten geven, want dat je met een heavy feeder heel goed een barbeel kunt drillen is de afgelopen tijd wel gebleken, dus een specimen hengel is voor mij niet echt noodzaak.

Dan komt er nog een vraag bij, als ik op de IJssel of Grensmaas ga vissen, kan ik dan ook met een heavy feeder uit de voeten en wederom is het antwoord "ja".

Na alles te hebben overwogen ben ik tot een besluit gekomen om de Fox te verkopen en een 2e gelijkwaardige heavy feeder er naast te zetten.

Transportlengte is korter en dus makkelijk te transporteren en mede door de diverse toppen uitstekend in te zetten nagelang de waterdruk, want die is er zeker als je over lange afstanden vist.

2009, proberen om barbeel vanaf de kant te vangen en daar kwamen dus direct de minpunten van de Fox ten opzichte van de feeder tevoorschijn.

Zo heb ik dus een aantal barbelen vanaf de kant weten te vangen.

Tijdens deze sessies kwamen de plus- en minpunten boven tafel, specimenhengel tegenover de Feederhengel.

Nou is er natuurlijk wel een verschil tussen een specimen- en feeder hengel, zo wordt bij een specimen gesproken over testcurve en bij feeder over werpgewichten en afstand, maar drillen van de barbeel ging met beide hengels zeer goed, maar het grootste minpunt was dus de te overbruggen afstand met 150 grams korven.

Tijdens een feedersessie met Jurgen krijg ik de kans om de Shimano Antares 4,2mtr. te onderwerpen aan de test op afstandsworpen.

Ja, deze hengel heeft wel power in zich en een worp naar de 120mtr. volgt al snel met een korf van 110gr., dan pak ik de Zammataro en meteen is mij duidelijk dat ik makkelijker met de Magna Maestro kan werpen dan met de Antares.

En aan de Zammataro hing een korf van 150gr. en een molen met een veel kleinere spoel en bereik met minder moeite de 120mtr. Hm,....toch weer dat persoonlijke gevoel, dat mis ik in de Shimano, de hengel voelt anders dus weer die kleine nuance die doorslaggevend kan zijn voor het "gevoel van", maar één zijn met deze hengel zal ik niet zijn.

Jurgen vertelde me een tijdje geleden al wat de Shimano Antares moet kosten en toen wist ik het echt zeker, ik ga geen extra euro's uitgeven aan deze hengel terwijl ik voor véél minder een (in mijn ogen) perfecte hengel kunt kopen ?

Uiteindelijk is de zoektocht naar perfectie gestopt en zal mijn uitrusting binnenkort worden uitgebreid met een :

2e Zammataro Magna Maestro 150 heavy feeder.

Klik op de afbeelding om het review te lezen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

UPDATE 23-5-2010 !!!!!!

Op vrijdag 21 Mei kan ik de nieuwe Zammataro ophalen bij Q en S en heb het weekend er na meteen de hengel kunnen gebruiken en is de "Zammy 2" meteen ontmaagd door de vangst van 2 barbelen t.w. 58 en 76cm.

Ik wist al waar de Zammataro toe in staat was en ben trots dat ik nu weer 2 gelijkwaardige hengels naast elkaar in de hengelsteun heb staan. Gezeteld achter de hengels heb ik een prachtig uitzicht op deze twee fantastische heavy's.

Links Zammy 1, rechts (nog keurig schoon handvat) de Zammy 2

En de echte ontmaagding van de Zammy 2 was met de drill van een 76cm, 5,1kg. barbeel voltrokken.

Wat een fantastische hengel is dit dan ook, het maakt allemaal niet uit hoe of waar en waarop ik vis, deze hengel schuwt 150gr. op 120mtr.feederen, of een drill met een 76cm. barbeel in ieder geval niet en zal dit "zammy" duo mij nog vele fijne uurtjes vissen en drillen doen toekomen.

Voor de hengels heb ik een koosnaam en zul je regelmatig de namen voorbij zien komen in mijn verslagen.

" Zammy 1 " en " Zammy 2 "

zijn de namen voor mijn Zammataro's Magna Maestro Heavy 150 Feeders.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Opmerking :

Bovenstaand verhaal is absoluut niet bedoeld om de fantastische Fox of andere hengels af te kraken, maar puur gericht op het totaal plaatje waar een hengel bij mij in moet passen.

Ik geef mijn mening over de geteste hengels uit eigen ervaring, zoals ik in mijn verslag over de ideale barbeelhengel al heb uitgesproken.

Een hengel is puur persoonsgebonden, het is niet de hengel alleen die bepaald of je vangt, maar het totaalplaatje van Hengel, molen, hoofdlijn, montage, stekkeuze, aasaanbieding, voer en vastberadenheid.

Helaas viel de Fox door de mand maar heb er 1 seizoen heerlijk mee gevist en heel wat barbeel mee gevangen.

Echter in de toekomst zal er dus een andere benadering van de barbeel op het toneel staan in verband met de verlaging van alle kribben, en daarbij zijn werpkanonnen een pré.

That's it,....

 

GreetZ

Ron.