paris

1 Juni 2008 Barbeelwedstrijd

 

In het kader van het project “Haalbaarheid Publieke Participatie bij Vismonitoring” voor o.a de opdrachtgevers Rijkswaterstaat en het ministerie van LNV had Sportvisserij Nederland ter afsluiting van dit project een barbeelwedstrijd op de Waal worden georganiseerd, waarbij alle gevangen barbelen zullen worden gemeten, gefotografeerd en de gegevens zullen worden verwerkt in een rapport. Hieraan konden in totaal 60 sportvissers mee doen en het werden er uiteindelijk 44 verdeeld over drie trajecten t.w. Ophemert Dodewaard en Nijmegen zullen op aansluitende kribben 2 mensen gaan vissen ieder met één hengel.

Er was een prijzenpot ter waarde van €1000,- beschikbaar gesteld door Shimano en Fox die het project, en specifiek hengelvangstregistratie in de vorm van deze wedstrijd, toejuichen.

Affijn, ik kreeg een tijdje geleden een mailtje van Frans Vogels over deze wedstrijd en of ik zin had om mee te doen, nou als verbeten Barbeelvisser zeg ik geen nee en ging mijzelf meteen aanmelden op de site van Sportvisserij Nederland, nu maar afwachten.

Uiteindelijk kreeg ik de uitnodiging terug en ook mijn vismaatjes, Frans, Marcel. Harold. Erik.

Ook Jos, Barbeelgoeroe van de Grensmaas was present.

De voorbereidingen gingen in volle gang en de laatste paar weken hadden we het niet anders dan over de wedstrijd, de vangstmeldingen op het Forum van Visserslatijn stegen met de regelmaat van de klok en vangsten van 4 tot 8 stuks per sessie. Dat beloofd veel goeds voor de wedstrijd.

Zaterdagochtend ging ik al mijn spullen nog eens controleren en pakte ik alles bijeen in de auto, en 's middags stond hij kant en klaar om naar de wedstrijd te gaan.

Zondagochtend 6:30 stapte ik in de auto en reed richting Dodewaard naar restaurant De Engel waar de loting zou plaatsvinden, afgesproken was dat je met 2 personen op 1 krib ging zitten en je wist nog niet met wie, dit om het een zo eerlijk mogelijke wedstrijd te maken, uiteindelijk werd de loting bekend gemaakt en werd ik ingedeeld in Dodewaard op krib 5, maar doordat er iemand als begeleider mee ging met zijn zoon werd er het e.e.a. verschoven en in onderling overleg kwam ik uit bij IJsselbarbeelgoeroe Gert Broeze op krib 7.

Ondertussen was het al 8:30 geworden en tijd om de krib op te gaan zoeken, de organisatie had alles netjes geregeld door bij alle kribben nummers te zetten en vlaggen op de dijk om te zien welk vak er gevist zou worden. Niet veel later liepen Gert en ik door het hoge natte gras naar de krib waar het spiegelglad was door de regen daags er voor. Éénmaal op de krib begon het ook nog eens te motregenen, dus paraplu's opzetten en zo kwamen we al gauw tot een compleet afgesloten viseiland op de punt van de krib.

Gert en ik hadden allebei besproken hoe te gaan vissen en na het horen van het startsein gooiden we onze lijnen in het water.

Het duurde niet lang of de eerste tikken kwamen al op mijn hengel, maar doorbijten ho maar,…. Ik viste met het bekende Hair systeem en Gert met (k)aas op de haak en had eigenlijk verwacht dat bij Gert de eerste aanbeet verzilverd zou worden door de aas op haak methode, mede omdat ik met vrij grote haken aan het vissen was.

Na de zoveelste aanbeet en mijn kaas scheef aan de hair besloot ik kleinere haken en kortere onderlijnen in te zetten, maar wel met kaas, en in plaats van een wartellood een korf te gaan gebruiken welke ik had gevuld met kaas en hennep, dat had meteen succes, want na een paar minuten knalde de top naar beneden, een woeste aanbeet, dat moest barbeel zijn, de vis stribbelde erg tegen en ik voelde het kopschudden, vlak onder de kant kreeg ik een glimp van de vis te zien en tot mijn verbazing bleek het een flinke winde te zijn, ha ha ha, maar vis is vis en mijn doel om vis te vangen was bereikt door verandering van haak, onderlijn en voer.

We legden de winde op de meetplank en zelfs toen nog probeerde de winde weg te komen, wat en krachtpatser, hij was zo snel dat hij zelfs van de meetplank af sprong bijna tegen mijn neus aan, ik kon hem nog net ontwijken en Gert die de foto's nam drukte af en maakt een mooi Lucky-shot van deze geweldige krachtige sprong.

Hilariteit alom en wederom werd de vis op de meetplank gelegd en dit keer hield ik hem maar eens stevig vast, ha ha ha. 44cm Winde om 10:45u

Na de vis terug te hebben gezet keerde de rust weer terug op de krib, de motregen hield nog steeds niet op en het zonnetje liet zich voorlopig nog niet zien, we konden nog maar net de volgende kribben zien

Ondertussen kreeg Gert een aanbeet op zijn lijn en sloeg hij aan, jammer maar deze was mis,…en in de tijd dat ik naar Gert zit te kijken zegt Gert, Hé, kijk eens, ….en voordat ik het in de gaten had knalde het handvat van mijn hengel tegen mijn elleboog aan, gauw greep ik de hengel, ik was dus vergeten de baitrunner los te zetten, maar gelukkig hing de vis er aan en begon ik aan de 2e drill, dit keer voelde het duidelijk anders als de 1e aanbeet, en de vis bleef heel erg diep, vooraan de krib diep onder water bleek dus nog een basaltrichel te liggen en de vis zwom zich vast, grrrr, baitrunner los en wachten maar en uiteindelijk zwom de vis zich weer los en met een forse ruk trok ik de vis omhoog en drilde hem daar uit. Niet veel later zagen we een glimp van de vis, Yess, dit is overduidelijk een Barbeel, en een flinke.

En na een paar minuten drillen kon Gert de vis scheppen en werdt hij gauw op de meetplank gelegd, 60cm om 11:00u

Deze werd ook op de lijst bijgeschreven en gauw weer de lijn het water in, want de Barbelen zijn los op de stek,…..

De lijnen lagen lekker te rollebollen in de stroming en ik gooide nog eens een paar handjes hennep en stukjes kaas in de stroming, ondertussen kwam Onno, onze controleur even bij ons op de krib zitten om even een praatje te maken, respect voor deze man, want hij heeft tussen alle kribben heen en weer gelopen welke zo'n 150 tot 200mtr uit elkaar liggen, wat voor hem een wandeling van enkele kilometers betekende. Hij legde zijn matje op de basalt en ging even lekker zitten en dronk nog wat en ondertussen babbelden we wat over van alles en nog was, en plots kreeg ik weer een aantal flinke tikken op de hengel en sloeg ik aan, Yesss, ….weer een Barbeel zo te voelen en niet veel later schepte Gert mijn 2 e barbeel, dus ook deze weer gauw op de meetplank en foto's maken, Onno maakte er ook meteen gebruik van om foto's te maken, want omdat de vangsten zo tegen vielen was dit een gelukstreffer voor hem, en werd zijn geheugenkaart gevuld met foto's, de meetplank gaf een keurige 58cm aan 11:40.

Deze jongeman liet zich geheel rustig meten en fotograferen en ging ik na de fotosessie de vis weer terugzetten, deze vis had er duidelijk meer moeite mee om te reanimeren en het duurde pl/m 5 minuten voordat hij weer weg zwom, maar wel een mooi gezicht zoals je de vis weer terug zet en hem weer levend weg ziet zwemmen.

Gert had ook nog foto's genomen van de drill met deze knaap, ook deze zet ik er bij, want het blijft een mooi gezicht zo'n kromme Catana.

Onno ging eens rondbellen naar de andere controleurs in de vakken Ophemert en Nijmegen, maar de vangsten daar waren ook niet geweldig en het bleek dat er in ons vak ook niet zo veel gevangen werd, behalve bij ons op de krib. Ook ik belde met Frans en Marcel om te vragen hoe het hun verging, maar ze hadden op 7 kribben helemaal niets, in Nijmegen waren er wel een aantal gevangen, maar Onno liet nog niets los, ….en even later zei hij gedag tegen ons en ging naar de kribben verderop.

Erik belde mij op om te vragen hoe het op onze krib ging en hij had 1 Barbeel gevangen van 50cm, ook een mooie maat, ondertussen werd het namiddag en het zonnetje brak door, een tijdje hadden we geen tikje meer, totdat bij Gert de top een paar flinke tikken kreeg en zo kon hij aan de drill beginnen en niet veel later kwam er een barbeel boven water, dit was niet zo'n grote, maar hij telde wel mee, wetend dat er op de andere kribben nauwelijks of niets gevangen wordt.

Deze vis ging ook snel op de meetplank en 31cm 13:15

Toeval !??? 31cm barbeel en deelnamenummer ook 31, ha ha ha

Ook deze vis kreeg weer het ruime sop

Na deze vis terug te hebben gezet gingen we weer naar onze stek, Gert gooide opnieuw in en na een half uurtje tikte mijn top weer flink, en had ik weer een aanbeet, drillen dus en dit keer kreeg de vis geen kans om zich vast te zwemmen doordat ik de hengel superhoog ging houden om het niet in die basaltrichel te laten komen, en niet veel later schepte Gert mijn 3 e barbeel.

Ook deze ging weer gauw op de meetlat, 46cm om 13:45u

Deze vis ook weer terug het water in en snel weer de lijnen het water in.

Ondertussen bleven de berichten komen dat het in Ophemert echt niet wilde, 7 kribben, 14 lijnen en geen tikkie, dat is toch vreemd, want dat zijn toch stekken waar ook Barbeel gevangen wordt ,….maar ja het zij zo,….

Om 14:00 besluit ik mijn laatse hennep het water in te kletsen en gooide een flinke hoeveelheid in de stroming, een geluk voor Gert, want deze kreeg niet veel later een aanbeet en kon hij aan de drill beginnen, maar deze rakker had het toch voor elkaar weten te krijgen om bij de basaltrichel te komen en zwom zich vast, ….Gert ging heel geduldig wachten en gaf de vis ruimte waardoor deze zich los kon zwemmen, en zo kon gert alsnog de Barbeel binnen draaien, wederom geen grote, maar wel 1 voor de wedstrijd 43cm 14:15u

Uiteindelijk na het meten en fotograferen van de vis hadden we nog 10 minuten, en toch gooiden we nog een keer in, you'll never know hé in de laatste minuut,…. En uiteindelijk hoorden we de luchthoorn wat het einde van de wedstrijd betekende.

Gert en ik gingen rustig onze gear inpakken, want ondertussen was de zon er weer door gekomen en was het flink warm, dus lekker rustig aan naar de auto's en niet veel later reden we weer naar restaurant De Engel.

Omdat we in Dodewaard zaten konden we meteen onze meetkaarten en foto's inleveren en langzaam maar zeker druppelden ook de deelnemers uit Nijmegen en Ophemert binnen.

Vele verhalen, suggesties en vragen passeerden de revue, Ophemert blank op 2 brasems na, Dodewaard leuk gevangen en Nijmegen ook vangsten geboekt,….

Met ons vaste Waalclubje zaten we aan de tafel en al gauw kregen we meer duidelijkheid dat waarschijnlijk ik de meeste en grootste barbelen had gevangen en samen met Gert het hoogste kribtotaal had,….nou afwachten maar, nog even gezellig wat drinken dus en wachten op de uitslag.

Uiteindelijk werd de uitlsag bekend gemaakt en kwam er een eind aan alle speculaties, de over-all winnaar met de grootste en meeste barbelen, letterlijk met kop, Ronald van Leeuwen.

3 Barbelen van 60, 58 en 46cm.

En werd ik naar voren geroepen om de prijs uit te zoeken, en dat viel niet mee, en ondertussen pakte Onno een speciaal Barbeelbeeldje van zilver wat ze speciaal ter beschikking hadden gesteld voor de 1 e prijs winnaar, toen werd ik even stil, dat vond ik zo prachtig dat al die andere prijzen me eigenlijk niets meer konden schelen,…..dit was pas exclusief,….

Maar ik moest een keuze maken, maar er lagen zo veel mooie dingen tussen, Shimano Catana Power, Fox Barbel hengel, Shimano molens e.d.,….uiteindelijk koos ik voor de 12ft foedraal van Shimano want hengels, molens en tas heb ik allemaal al,…

Ik nam mijn prijs en kreeg een flink applaus en werd er zelfs een beetje verlegen van en liep gauw terug naar de tafel, waar iedereen meteen mijn prijs wilde bekijken, en terecht, het is echt supermooi !

Ook werden de handen geschud en samengeklapt voor de overige winnaars, want in het vak Nijmegen was er ook een Barbeelvisser met 3 Barbelen en had er 1 verspeeld, ik was dus op het randje 1e prijswinnaar,….

Na de prijsuitreiking moesten alle prijswinnaars bij elkaar komen staan en gingen we gezamenlijk op de foto voor het Billboard van Sportvisserij Nederland.

Ook nog even buiten een foto gemaakt

En zo sloten we deze onvergetelijke dag af !

 

Ook wil ik Gert Broeze bedanken voor zijn hulp bij het fotograferen, meten van de vissen, de gezelligheid en samenwerking, gelukkig viel ook hij in de prijzen en ik ga zeker nog een keer met hem op de IJssel vissen met deze IJsselbarbeelgoeroe !

En uiteraard wil ik ook mijn visvrienden bedanken voor deze onvergetelijke dag, mede dankzij hen ben ik zo gigantisch door gaan zetten in het Barbelen en hebben we onderling ontzettend veel geleerd en afgeleerd.

Ik wil als afsluiting van dit verslag een dikke pluim aan de organisatie geven, voor de 1 e keer een Barbeelwedstrijd organiseren en dan alleen met een paar kleine schoonheidsfoutjes een perfecte dag organiseren !!!!

Volgend jaar weer !???

Schrijf mij dan maar al vast weer op de deelnemerslijst !

GreetZ

Ronald, alias Wolf !!!