paris

Het barbeeljaar 2009

Afgelopen jaar heb ik uit alle technieken en tactieken welke ik in de voorgaande jaren heb gebruikt degene gebruikt welke mij de meeste vangsten opleverden, waardoor ik met zo min mogelijk uren zo veel mogelijk barbeel kon vangen. Daarbij ging het mij niet om de grootte van de vis, maar om aantallen. Waar ik vorig jaar 49 lange sessies en 23 blanco sessies voor 141 vissen nodig had, was het dit jaar een heel stuk minder uren maken en toch meer barbeel vangen. Hoe dat kwam zal ik uit gaan leggen.

Stekbepaling :

Heel belangrijk is het schouwen van de neringen, de stroomnaad tussen de hoofdstroming en kribvak. Dat is de barbeelzone. Ik ging op elke krib bij de paal staan en als de stroomnaad in lijn lag met de paal van de volgende krib kon ik bepalen of het een goede of slechte nering was. Hoe meer de nering naar binnen lag, des te slechter het was, want dan werd de montage helemaal het kribvak ingeduwd door de stroming en ging ik naar een andere krib. Lag de stroomnaad in lijn of net iets naar buiten, dan was het een gunstige nering en ving ik er barbeel. dat heb ik in de afgelopen 2 seizoenen geleerd om te bepalen in welke nering ik ging vissen. Ook heel belangrijk was voor mij de 1e nering (de kolk direct achter de krib), want doordat ik ook voorvoerde was deze heel belangrijk, dat is namelijk een groot diep gat en daar blijft het voer goed in rond tollen en komt er steeds in kleine beetjes uit. Dan is het zaak om daar vlak achter te vissen in de 2e en 3e nering. Door bepaalde stekken voor te voeren kon ik de barbeel op de stek krijgen en houden waardoor ik eigenlijk niet meer ging vissen, maar vangen.

Bijhouden :

Van elk seizoen heb ik bijgehouden op welke krib i.c.m. de waterstand de beste nering had en waar het meeste gevangen werd. Ook de aassoort was hierbij bepalend. Kaas, maden, pellets, lunchworst, mais en pieren en daar is uitgekomen dat de meeste barbeel werd gevangen op de kaas. Ik beschik over een lijst van kribben met de kribnummers (verkregen via RWS) en daar heb ik alle kribben mijn eigen nummer aan gegeven en zo kon ik in een spreadsheet alles per krib bijhouden.

Vandaar dat ik dit jaar een paar keer aan het kribhoppen ben geweest om uit te zoeken bij welke krib de meeste vangkansen lagen. Dit heeft mij dit jaar enorm veel voordeel opgeleverd waardoor ik door al deze informatie efficienter op de barbeel kon gaan vissen.

Voorvoeren :

Wat het meeste succes heeft geboden is het voorvoeren, ik onderhield een aantal stekken door er regelmatig voor te voeren en dan niet in het weekend er te gaan vissen, maar op een doordeweekse dag/avond, want in het weekend zijn er te veel andere barbeelvissers actief waardoor een stek wel eens bezet was. Als ik daar dan had voorgevoerd kon ik zelf daar niet vissen, nadat me dit een paar keer was overkomen ben ik overgestapt naar doordeweeks te vissen.

Door het voorvoeren kreeg ik de barbeel op de stek en kon deze daar ook houden wat resulteerde in flinke vangsten.

Een paar keer zelfs 20kg pellets voorvoeren in 3 dagen en de 4e dag er gaan vissen leverde flinke 70+ barbelen op.

maar aangezien één zak pellets zo rond de €60,- kost heb ik op andere stekken met ander voer voorgevoerd wat vele malen goedkoper was. Het leverde me gemiddeld 8 barbelen per sessie op met uitschieters naar 10stuks en in amper anderhalve maand land ik 62 barbelen op één stek. het vergde wel veel diclipine, want elke avond er naar toe, weer of geen weer er toch gaan vissen en blijven voeren. Door al het bovenstaande bij elkaar te voegen hoefde ik dit seizoen minder uren te maken en toch meer barbeel vangen. Ik heb dit niet eerder gemeld op de site omdat ik dit eerst uit wilde proberen en kijken wat het opleverde en om stekkenpezerij te voorkomen. Ook heb ik er met Jurgen gevist en die kon daar zijn PR omhoog schroeven van 72 naar 74cm

 

Samen met Leo van Eldik had ik overleg over het voorvoeren en ook hij deed mee en dat leverde hem ook een flink aantal barbelen op, waaronder een dikke PR barbeel van 81cm.

Nieuwe hengels :

Dit jaar ben ik overgestapt naar andere hengels, de Shimano Catana's hebben plaats gemaakt voor de 4,5mtr Fox Duo-lite Extreme Barbel en de 4,2mtr Zammataro Magna Meastro Heavy Feeder. Waarom ? Na ongeveer 200 barbelen met het Shimano duo te hebben gevangen kwam ik er achter dat deze 3,6mtr lange hengels voor de grote rivieren niet echt handig zijn. Hengels hoog houden, ver naar voren lopen en dicht bij de waterkant moeten staan om de vis te drillen hebben mij doen besluiten om met langere hengels te gaan vissen. Het voordeel is dat ik nu veiliger en beter de vis kan drillen over de keien. De zoektocht naar de ideale hengel heeft veel tijd gekost, maar nu heb ik een voor mij perfect duo hengels welke beide ook weer allrounders zijn. Barbelen, Feederen, het maakt niet uit voor deze superhengels, ze kunnen het allemaal.

De reviews van deze hengels staat op de site met alle details.

Fox Duo-Lite Extreme Barbel 15ft, 4,5mtr.

Zammataro Magna Maestro Heavy Feeder 4,2mtr.

Barbel Experience :

Dit jaar ben ik gestart met de Barbel Experience met als doel de mensen die op de barbeel willen vissen, maar door onbekendheid of grote reisafstand een dilemma hadden om er op te gaan vissen, de kans te bieden om tegen geringe kosten met mij mee te gaan op barbeel te vissen. Een 20 tal mensen heeft hiervan gebruik gemaakt en dat is zeer goed bevallen en ga ik het in 2010 verder voortzetten.

Barbeelwedstrijd 2009 :

Dit jaar was de barbeelwedstrijd op 20 September, uit het grote aantal inschrijvingen blijkt dat de barbeelvisserij steeds meer in trek komt en waren er 42 kribben gereserveerd voor de deelnemers. De loting viel dit jaar ongunstig voor mij en mijn koppelmaat Jurgen, de superlage waterstand zorgde voor veel problemen om de montages in de stroming te houden, en bij het passeren van een schip lag de hele boel in de war. Voeren was ook bijna niet mogelijk want het hele kribvak werd leeggezogen, alsmede het voer wat we er in hadden gegooid. Ik en mijn vismaat hadden een blanco. Op andere kribben verder stroomafwaarts was er meer leven, daar waren diepere gaten achter de kribben en werden er vangsten geboekt. Maar de wedstrijddag was supergezellig en er kwamen mensen speciaal helemaal uit het hoge noorden bij mij op de krib om mij te spreken. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk in het begin, maar al snel was het ijs gebroken en kwam er een fijn gesprek op gang en een barbeel experience in het vooruitzicht met deze drie neven.

Aan het einde van de wedstrijd was het supergezellig, veel bekende gezichten die ik al een tijdje niet meer had gezien en vele handen werden geschud, voor mij was dit ook al een supermoment. Dat ik dit jaar buiten de prijzen viel deerde me niet, ik vind het gebeuren er omheen eigenlijk veel leuker dan de wedstrijd op zich.

Barbeelwedstrijd 2010, als deze er komt zal ik zeker weer van de partij zijn.

Einde van het seizoen :

Doordat ik 2 winterseizoenen door heb gevist op de barbeel ben ik er ook achter gekomen dat Oktober een aflopende maand is, aantallen lopen sterk terug nagelang het water kouder wordt. Hoe dichter naar de 15 graden, hoe slechter het werd, in de winter zelfs geen enkele barbeel weten te vangen en vele uren doorgebracht in de vrieskou, tij en ontij om een barbeel te vangen, uiteindelijk na zo'n 200 uur weet ik op 23 December 2008 nog een barbeel te vangen en pas in Maart 2009 weer de eerste, maar deze moest wel van de Grensmaas af komen. De eerste waalbarbeel ving ik pas op 26 April en was 20cm. Op dezelfde dag rijd ik naar een andere stek en vang daar een 58cm barbeel.

Daarom heb ik besloten om vanaf dit jaar niet meer door te vissen op de barbeel en vanaf Oktober over te stappen op feederen en roofvissen en de barbeel de nodige rust te geven.

2010 :

Medio Mei 2010 zal ik de draad weer oppakken en weer op de barbeel gaan vissen, dan is mijn plan om gericht op de grotere barbeel (70+) te gaan vissen.

 

Eindstand 2009 :

Totaal aantal : 219 barbelen

Kleinste barbeel : 20cm

Grootste barbeel : 79cm

Eerste barbeel 2009 : 22 Maart op de Grensmaas

Eerste Waalbarbeel : 26 April en 20cm 's morgens en 58cm 's middag's.

Laatste barbeel : 13 Oktober in een sessie met 6 stuks.

Aantal sessies : 46

Blanco sessies : 7

Gemiddelde lengte : 54cm

Bijzondere vangst : Meerval van 45cm

PR verbetering : Winde van 53 naar 54cm

 

Verder wil ik iedereen bedanken met wie ik een sessie heb gevist, leuke avonturen heb beleefd en nieuwe visvrienden er bij heb gekregen.

Voor mij was dit absoluut een topjaar !

Hartelijke barbeelgroet van

Ronald van Leeuwen

alias

Barbeeljager

Tot ziens in 2010