geur of smaak

wat maakt het verschil

Allereerst een uitleg over het hoe, wat en waarom van smaak of geur.

Wij mensen hebben er dagelijks mee te maken, het proeven, ruiken, voelen en visueel in een context te plaatsen waardoor we onwetend een smaakje of geurtje creëren of herkennen. Sommige mensen kunnen geurtjes en smaakjes ontleden tot diverse componenten waarbij wij nog nooit over hebben nagedacht. Onbewust zijn we wel op de hoogte van diverse flavors en fragrances (geurtjes), maar een flavor is een lange keten van componenten die tezamen een smaak maken. Deze smaak wordt in de mond gecreëerd door de zuur,zoet,zout, en bitter smaakpapillen tot de gewenste herkenning,....... smaak !.

De flavors die wij kopen in een winkel zijn dus ook een fragrance(geur). Maar een flavor is een smaak en geen geur. Maar wij mensen willen iets tastbaars, we gooien er gewoon een geurtje bij. Een vis associeert voedsel op een smaak maar denkt er geen geur bij, en niets anders. Wij komen in hun wereld terecht en niet andersom. Let wel, we spreken vaak over het aanleggen van een geurspoor, maar in feite leggen we een smaakspoor aan om Interesse te wekken bij de vis.

Hoe is een flavor opgebouwd, en wat is de werking daarvan?

Een flavor heeft een drager. Een drager is niets meer dan het grootste component van een flavor. Welke toepassing en welk doel een flavor heeft is het belangrijkste. Moet een flavor in een alcohol komen voor een banaansmaak, dan maken we de flavor vaak op basis(drager) van alcohol. Maken we een flavor voor ketchup, dan word er vaak als drager water gebruikt. Maken we een flavor voor boter of andere olie/vet toepassingen, dan is de drager vaak een olie. Een flavor op alcoholbasis zal wanneer het in een waterige omgeving komt heel snel oplossen. En omdat water en alcohol samen goed kunnen mengen, zal het smaakje snel door het water worden opgenomen. Een nadeel zit hier wel aan, de werking van een flavor op alcoholbasis zal snel zijn effectieve doel verliezen. Alleen zien we wat over het hoofd. De temperatuur van het water is hierbij doorslag gevend. Hoe kouder het water, hoe meer het zal remmen om de smaak te laten opnemen door het water. Dit geld bij het warmere water zeer zeker niet. Het zal heel snel worden opgenomen door het water, waardoor de vangkracht ook sneller afneemt. Als de vis goed bijt heb je het niet zozeer nodig, maar als hij treuzelt is de keuze van een flavor op basis van een alcohol of olie wel heel belangrijk om zo lang mogelijk een smaakspoor in het water te houden. Een flavor op olie basis is veel belangrijker voor ons vanwege de werking hiervan. Water en olie stoten elkaar af, maar er word wel wat afgegeven aan de waterige omgeving. De watertemperatuur is hierbij weer de versneller of vertrager. Je krijgt een lang gerekt smaakspoor wat lange tijd voort duur. Het gaat veel langzamer uit je aas. Het heeft met diverse factoren te maken. De viscositeit van de olie(dikke of dunne olie). Een flavor op olie basis wordt vaak ingezet bij temperaturen(water) boven de 12 graden, omdat het dan pas effectief word. In de winter zal de olie veel dikker worden door de koude temperatuur van het water. Het vloeit niet meer je aas uit. Een aas kiezen wat het beste werkt heeft dus te maken met hoe de flavor is opgebouwd en de omstandigheden waarin wordt gevist.

Kaas en maden zijn een killer

Zoals dat vaak wordt beweerd. Er zit veel olie in (melkvet wordt omgezet in olie) naargelang de kaas ouder word. Het is niet alleen de olie die het hem doet. Het zijn ook de melkzuren die vrijkomen bij het rijpen van de kaas. Dit is wat wij ruiken. Hier komt bij dat een zuur heel goed oplost in water. Maden ruiken naar ammoniak, en dat is de hoofdreden waarom maden vaak zo goed gaan. Ammoniak lost zeer snel op in water en heeft een penetrante geur, zo ook melkzuur. Het is al zo vaak opgevallen dat met dit aas heel snel vis op de stek is.Een kortstondige boost van diverse zuren lijkt het te zijn. Ervaring met aassoorten waar veel olie in is verwerkt (kaas, pellets, diverse vis/vleessoorten) hebben een betere instant response. Je vaart er veel langer mee. Laat het aas wel veel langer op zijn plaats liggen. Eerst met moeite een oliespoor maken en dan snel ophalen?. Op moeilijke dagen komen de barbelen vaak van verre, dus laten liggen is het motto wanneer je vist met olie achtige aassoorten.

Winter of zomer aas ?

In de wat koudere maanden is het aan te bevelen om aasjes uit te zoeken waarin de smaakjes wel snel uit het aas worden getrokken door het water. Het is namelijk wel te binden aan water ongeacht temperatuur. Het gaat hierbij om de smaakjes op water of alcohol basis. Het heeft wel wat nadelen omdat het bind aan water en het aas zal snel leeg zijn aan smaak. Heilbot en vis pellets zijn op een olie basis gecreëerd, ze laten dus in warme tijden hun olie goed los. Dus een goede instant respons. Daarentegen in de winter maanden komt er weinig Olie los waardoor de vangkracht afneemt.Bij een alcohol/water smaakje of aasje zal het in de wintermaanden dus beter lopen dan een olie basis. Op zicht (visueel) gaan de barbelen bij ons op de rivieren niet op stap om aan hun kostje te komen. Het gevoel (tast) in combinatie met smaak zijn de hoofdbestanddelen van de barbeel.

Het is een feilloos wapen van ze geworden. En hiervan moeten wij profiteren door de inzet van de juiste flavors. Daarbij maakt het niet uit hoe de flavor verpakt zit, een vierkant blokje, rond balletje, tonvormig, rood, wit of blauw, dat is alleen maar belangrijk voor de aas aanbieding en (zelf)hakingsmethode en staat los van dit hoofdstuk. Wij mensen met nog enkele andere primaten zijn in staat om te anticiperen op smaak, geur, kleur en visualiseren. Een vis doet dat in veel mindere mate om het feit dat er maar twee dingen zijn in hun korte tijd. Eten en voortplanten en meer tussen die twee is er niet. Helaas wel dus: wij vissers.

Maar ze hebben nog steeds een voorkeur en dat is een parameter waar we niet omheen kunnen.

Auteur : Martie/Ronald