Gericht op grote barbeel

selectief vissen

Gericht op grote barbeel vissen
Een aantal jaren geleden is gebleken dat met voorvoeren meer en grotere barbeel op de stek is te lokken. Ook wordt er dan meteen selectiever gevist omdat je met een bepaald soort aas vist en daardoor minder bijvangsten hebt van brasem en winde.

Hoe ik daar achter ben gekomen ?

Bij karpervisserij is het gebruikelijk om vóór aanvang van de sessie een aantal dagen te gaan voorvoeren om zo de karper op de stek te lokken en te laten wennen aan het voer en aas. Ze kunnen dat dan zonder risico's eten en raken vertrouwd met het aas. Na enkele dagen te hebben voorgevoerd wordt er gevist met het aas en voer wat er dagen van tevoren al in is geworpen, karpers denken nog steeds ongehinderd te kunnen eten, echter liggen er nu een aantal montages tussen om de vissen te vangen.

Op de grote rivier ook voorvoeren ?

Dat was eigenlijk het tweede dilemma, karper wordt vaak gevangen op stilstaand tot langzaam stromend water, maar wat te doen op een grote snelstromende rivier ? Ik kwam in gesprek met een aantal karpervissers die op de rivier aan het "karperen" waren en werden mijn vragen vrijuit beantwoord. Deze karpervissers vingen regelmatig barbeel als bijvangst en dat waren dan geen kleintjes. 22mm boilies al dan niet 2 boven elkaar en toch nog een barbeel er bij,...hm..... Voorvoeren deden ze ook, vaak met pellets, boilies en kleine partikels.

Maar op de grote rivier zou je denken dat je voer direct in de hoofdstroming verdwijnt toch ? Maar dat is dus niet zo. Voer blijft achter tussen de kleine kiezels en obstakels steken en door de keerstroom blijft het voer ronddraaien in het kribvak. En juist in het midden van het kribvak is een soort luwte in de grote draaikolk. Het wordt in de volksmond hier op de rivier ook wel het "plat" genoemd. In die luwte liggen ook vaak grind- en mosselbanken. Een ideale voedingsbodem dus waar heel veel vis op ligt.

Hoeveel en waar voer je voor :

Oké, met dit verhaal in mijn hoofd ga ik een strategie bedenken en weet van een aantal stekken dat er veel grind en obstakels liggen. Ik neem een besluit en koop 20kg. aan 22mm. halibut pellets. 3 avonden tussen 18:00u en 19:00u ging er 5kg aan 22mm pellets in de stroming achter de krib. Ik gooide de pellets niet vanaf de kop, maar ging bijna aan de hak van de krib staan en gooide dan de 5 kilo aan pellets in het water. Door de uitstroming werden de pellets meteen richting de hoofdstroming meegevoerd en hopelijk voordat ze de hoofdstroming bereiken zullen ze al op de bodem liggen en achter de obstakels blijven steken.

De "Try out"

De vierde dag ging ik op de voorgevoerde stek vissen.  In het verleden ving ik daar barbelen tot maximaal 65cm en per sessie gemiddeld 4 tot 5 barbelen. Dus barbeel vangen kon daar al, nu was het de vraag of er ook grotere barbelen gelokt konden worden.

 De sessie :

Ik startte de sessie om 14:30u. Op 1 hengel onderlijnen van nylon en 80cm lang, 2e hengel werd voorzien van de speciaal gemaakte onderlijnen van dyneema, 120cm lang en extra lange hair zodat tussen onderkant haak en bovenkant pellet 2cm ruimte zit.  Strategie was om en om dichtbij en veraf inwerpen om zo te filteren welke montage het meeste op zou leveren. Zo gezegd zo gedaan en om 15:00u werp ik de eerste lijn net achter de 1e nering tegen de 2e aan en de 2e lijn werp ik de 2e  lijn er overheen in de 2e nering tegen de 3e aan.
Binnen een kwartier stuiterde de top van de 2e hengel al flink op en neer en gilde de baitrunner het uit. De eerste aanbeet is er en na een flinke drill kwam de eerste 70cm barbeel op de kant.

Na de vis te hebben teruggezet wordt de lijn weer ingeworpen en dit keer lagen de montages gewisseld, de korte lijn onderlijn dichtbij en de lange onderlijn verder weg. Ik was net gaan zitten en zie meteen de Catana weer krom gaan. Na een korte krachtige drill kwam er een 71cm barbeel op de kant. de 2e en wederom een 70+ barbeel.  2-0 voor de lange dyneema onderlijn.

Ook deze vis word snel teruggezet er werp de 2 lijnen weer in en binnen een half uur staat de hengel met lange onderlijn  weer krom, ook nu weer een krachtige drill en leverde ook weer een flinke barbeel op, 75cm !!! 3-0 voor de dyneema onderlijn.
Ondertussen bemerk ik dat ik op de korte nylon onderlijn geen beet krijg en het niet uitmaakt waar ik de lijnen inwerp, dichtbij of veraf, de lange onderlijn wordt steeds gegrepen.
Dan komt er na een uur weer aktie, weer op de lange onderlijn, maar deze barbeel weet zich muurvast te zwemmen en wordt gelost.4-0 voor de dyneema.  Opnieuw wordt er ingeworpen en binnen een half uur is het weer raak en komt er een een dikke 66cm barbeel op de kant en snel weer teruggezet.  5-0 voor de dyneema
De aanbeten bleven op de lange gevlochten onderlijn komen. Uiteindelijk volgt er een aanbeet op de korte nylon onderlijn en een dikke 71cm barbeel kunnen landen. Niet lang daarna vang ik er nog een barbeel bij van 48cm. op de 22mm pellet. Dan komt er een einde aan de sessie en zijn we een heel stuk wijzer geworden van deze try out en kunnen we de volgende fact's noteren.

Feiten :
Totaal 8 aanbeten en 7 landingen.
7 aanbeten op de 120cm lange dyneema lijn.
1 aanbeet op de 80cm nylon lijn.
Zowel in de 1e, 2e, 3e en 4e nering was de dyneema lijn favoriet.
Voorvoeren werkt echt goed

Tijd, moeite, geld en tegenslagen :

Voorvoeren kost tijd, moeite en geld, goedkoop zijn de pellets niet en je zal moeten investeren om gericht op de grotere barbeel te vissen. Reken er op dat een zak met pellets pl/m €50,- kost en per seizoen gooi ik voor ongeveer €600,- aan aas en voer in de Waal.

Stekkeuze :

De keuze van de stek is ook heel belangrijk, na jaren van intensief monitoren waar de meeste vangsten zijn gedaan zijn toch wel de stekken die je voor kunt voeren. Zomaar ergens voer gaan strooien zal niet veel nut hebben. Reken er op dat je de kribben in de Waal niet voor jezelf hebt en het kan gebeuren dat een ander op je stek komt te zitten, zorg dus voor een alternatieve stek of vis op onregelmatige dagen.
Een geruststelling is wel dat de barbeel door de pellet verwend is en deze eerder zal pakken dan een ander aas, dus een stekkenpezer kan ook niets vangen omdat deze niet met het juiste aas op je stek zit. Doe er je voordeel mee met wat ik hier heb neergezet want het heeft me in de jaren er na al weer een groot aantal en flinke barbelen opgeleverd door regelmatig stekonderhoud en voorvoeren. En de lijst van 70+ barbeel werd alleen maar langer en allemaal gevangen op de pellet en voorgevoerde stek..

Mijn strategie inzake het voorvoeren is als volgt :

Een zak van 20kg pellets kost tussen de 30 en 50 euro en daar kun je één stek mee maken, de eerste maand ga je voorvoeren op 3 dagen vóór aanvang van je sessie, de vierde dag ga je er vissen. Vervolgens na de eerste sessie ga je de stek onderhouden door er om de dag een paar kilo pellets in te gooien. Dan ga je de week er na wederom 3 dagen aan één voorvoeren en ga je er de 4e dag weer vissen, dit doe je 1 maand lang. Daarna ga ik om de 2 á 3 dagen een paar kilo pellets er in gooien. Ik heb er voor gekozen om meer dan 1 stek voor te voeren en onderhoud op deze manier 4 stekken, waar ik gemiddeld 2x in de week een kilo pellets in het water gooi. En tijdens de barbeel sessie gooi ik altijd nog wat kleinere pellets er bij, voor elke maat wat wils.

Keuze van pellet :

De keuze voor een 22mm pellet is gekomen omdat, als je grote vissen wil, je ook met groot aas gaat vissen, de pellet moet druipen van de visolie, dit om een gigantisch smaakspoor te maken, daarom zijn niet alle pellets geschikt. Controleer de vetheid van de pellet dan ook altijd door er een paar doormidden te breken/hakken. Zijn de pellets goed verzadigd van visolie, dan kun je ze gebruiken. Een te droge pellet met weinig visolie er in, zal ook minder goed smaak af geven, voordeel van een goeie vette pellet is dat de vis olie ook afgegeven wordt aan de bodem, de olie hecht zich aan het zand en grind, een belangrijk punt om zo een langdurig smaakspoor te behouden.

Waar op letten :

Helaas zijn er ook stekkenpezers (lees profiteurs en gelukzoekers) in de buurt die een graantje mee willen pikken van iemand anders zijn inspanning. Door te gaan vissen op verschillende dagen en tijden voorkom je dat je stek snel gevonden wordt en maak je foto's zonder herkenbare achtergrond of bewerk deze.

GreetZ

Ronald