Blanken of vangen

Martie verteld

De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van uitproberen, testen, blanken, en vangen.

Voornamelijk het testen met diverse flavors en fragrances in mini boillies van diverse kleuren en afmetingen. Waarom boillies zal men denken. Ze zijn compact, en met de juiste flavor dosering een goede instant response.Ze zijn makkelijk te bevestigen, en houden zeer lang hun textuur. En nu kom ik waar ik wezen wil. De barbeel heeft zoveel receptoren(geur en in mindere mate de smaak) op zijn buik en in zijn bek en daar moeten we van profiteren toch. De stemming zelf van de vis laat ik buiten beschouwing. Alhoewel we deze kunnen opfrissen en stimuleren om toch in de mood te komen voor ons zwoegers. Past niet alles op zijn plaats dan blanken we met een keiharde nul op request. Laten we wel even voor alle duidelijkheid zijn, ik heb het nu alleen over de smaak. Een flavor is niets anders dan een smaak maker. En een fragrance is niets anders dan een bepaalde geur. En juist van die geur willen we profiteren omdat het heel moeilijk is om een soort gewenning en herkenning te creeren bij de barbelen op onze grote rivieren. Dus profiteren van de eigenschappen van de desbetreffende vis. Waneer je gaat kijken tijdens een sessie, merk je wel snel op dat er altijd een aassoort eruit springt. Hoe komt dat?. Dit fenomeen ligt aan ons zelf, al staan we er zelf niet bij stil. Voorbeeld: je begint met een sessie op kaas en vlees variant met twee hengels. Je merkt al snel op dat de vissen te porren zijn op kaas( ze zijn in de mood), alleen op de vlees hengel geen respons. Je sessie is al niet te lang en je wil toch thuis komen met verhalen om een volgende keer wat langer te blijven(kennen we allemaal). Dus wat doe je?, beide hengels met KAAS en niet meer een mengelmoes van diverse geurtjes en smaakjes. Ik weet het, het zit tussen je oren en je wil toch gaan vissen om te vangen. Juist op die momenten moet en zul je gaan experimenteren om tot een conclusie te komen waarop je het beste vangt. fout doen we toch niet, vissen, vangen, weet je nog?. Maar nu komt het: Dezelfde sessie, zelfde aas, zelfde montage, zelfde stek. Sh……………..t.

De vis is niet in de mood. Je kan eraan knopen wat je wil maar de vis doet het niet. By the way: het ligt nooit aan ons. Verkeerde stek, verkeerde methode of toch?. Ze bijten niet altijd is het sleutelwoord. Een vis is een vis, en wij hebben ook niet altijd zin in sex(of toch wel). Je kan proberen wat je wil, ze doen het niet. Een volgende sessie( en je vangt weer wat) met in het achterhoofd van de vorige keer, dat is nu juist de drijfveer om te blijven vissen op een bepaalde stek. Terug komend op de geurtjes die worden verspreid en opgenomen worden door het water. Er zijn legio geuren en smaken op de markt om de vis te prikkelen om juist jouw aas te vinden op jouw stek. Flavors die als uitgangspunt(zeg maar een drager) een op olie basis zijn gebaseerd zullen bij koud water hun geurspoor langzaam afgeven naargelang de stroming langs het aasje schuurt. Het wordt niet opgenomen in het water, omdat het moeilijk is voor een oliebasis een verbinding aan te gaan met water(olie en water stoten elkaar van nature af) In de warmere maanden wanneer het water warmer wordt zal de olie ook sneller uit je aas vloeien waardoor je een snellere instant respons krijgt op je aas. In de wat koudere maanden is het aan te bevelen om aasjes uit te zoeken waarin de smaakjes wel snel uit het aas worden getrokken door het water. Het is namelijk wel te binden aan water. Hierbij is de temperatuur in mindere mate debet aan. Het gaat hierbij om de smaakjes op water of alcohol basis. Het heeft wel wat nadelen omdat het bind aan water. Heilbot en vis pellets zijn op een olie basis gecreëerd, ze laten dus in warme tijden hun olie goed los. Dus een goede instant respons. Daarentegen in de winter maanden komt er weinig Olie los waardoor de vangkracht afneemt. Bij een alcohol/water smaakje of aasje zal het in de wintermaanden dus beter lopen dan een olie basis. In de zomermaanden zal je dus snel je smaakje kwijt zijn in het relatief warme water. Maar wat lezen we tussen de regeltjes door. Dat wat ik nu ga vertellen is mijn waarheid en dat hoeft niet die van jouw te zijn (klinkt arrogant maar bedoel het niet zo). Ik vis altijd met een vast loodsysteem dat altijd op een plek blijft liggen. Het klopt dat je dan een klein gedeelte hebt om de vis naar je aasje te lokken. Bij rollend lood vis je een grotere omgeving af. Maar nu komt het. Mijn uitgang punt is het maken van een geurspoor voor de vissen in de omgeving (Moses ging naar de berg en niet andersom). Hierbij houd je rekening met de harde stroming en temperatuur. Hierop baseer ik de aas/smaakkeuze, en bepaal ik wat het beste is. Mijn beroep is het maken en creëren van smaken en geurtjes dus ik weet hoe de opbouw is van deze eetlust opwekkende bestandsdelen. Ik geef enkele voorbeelden waarom volgens mij ze een goed aas is voor de barbeel. Ik gooi er nu enkele moeilijke woorden door (vergeet ze maar gewoon naar het lezen)

MADEN :

Maden zit boordevol ammoniak wat omgezet wordt in ammonia. Dit lost (verbinding) zeer snel op in water. Een bijkomend feit is dat daarom vaak kort na het ingooien een beet als resultaat geeft. Vis oliën: Deze bevatten heel veel Tri Methyl Amine (zeg maar de vislucht). Ook deze lost snel op in water, alleen wordt het weer geremd door de olie. Dit is een favoriet van mij omdat het een lang geurspoor creëert. En omdat mijn aas op dezelfde plek blijft is het makkelijker voor de vis om mijn aas te vinden. Vlees/ kip varianten: hier zijn het de thionaten die het werk doen. Ook hierbij weer lossen ze snel op in het water. Met andere woorden: het geeft in een korte tijd een enorme geurwolk die snel wordt mee gevoerd door de stroming, dus een korte instant respons. Ga je nu kijken naar lucheon meat zijn het de natuurlijke vetten in het vlees die deze stofjes in kapselen. Het duurt langer dat ze verdwijnen uit je aasje. Het blijft dus een lange boost van geur afgeven aan het water. Houd wel rekening met de water temperatuur, en anticipeer hier op in.

KAAS :

Last but no least KAAS. Dit is een hele aparte omdat er veel verbindingen inzitten die hierboven zijn beschreven. Een superaas kort gezegd. Hollands kazen zijn hierbij de beste in hun soort. Ze zijn romig/vet. Maar bezitten veel stofjes die snel worden opgenomen in het water. Dit wordt afgeremd door de vetten in de kaas. Dus een aas met een lange levensduur(vangkracht) Zoete smaakjes(voornamelijk fruitige): deze hebben als hoofd bestanddelen acetaat verbindingen, extracten van citrus fruit, en diverse room varianten. Deze groep geurtjes is een vreemde eend in de bijt. Hierbij gaan we kijken wat de voorkeur is van de barbeel. Deze neigt toch vaker naar de vis/vlees. Wij mensen zijn in staat met nog enkele andere primaten om te anticiperen op smaak, kleur,ruiken, en visueel. Een vis doet dat in veel mindere mate gewoon om het feit dat er maar twee dingen zijn in hun korte tijd. Vreten en voortplanten. Maar ze hebben nog steeds een voorkeur en dat is een parameter waar we niet omheen kunnen. Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Ik schrijf dit alleen voor jullie om samen iets te delen met jullie.

Martie