paris

Het meten van de Barbeel

Het meten van een barbeel kan op verschillende manieren, echter als je een grote knaap hebt, dan wil je niets liever dan 100% zekerheid dat die vis ook juist gemeten wordt.

Je kunt gebruik maken van een meetlint welke je onder de vis legt, of je besteld bij Sporvisserij Nederland een meetsticker.

de vis wordt gemeten vanaf de neus tot de bovenste punt van de staartvin, hier komt een punt waar je rekening mee moet houden n.l. het reglement voor een record vis schrijft duidelijk voor dat de vis gemeten moet worden zoals hij ook in het water zou zwemmen, als je een grote barbeel vangt, dan is het d.m.v. samenknijpen van de staart heel simpel om er zo 2 tot 3 cm lengte er bij te krijgen. Bijvoorbeeld bij een 80cm barbeel, is de staart al gauw 20cm hoog en door de staart te "knijpen" rek je de vis nog eens met gemak 2cm op.

MEETLINT

Hieronder de meting van een 80cm barbeel, door de positie van de camera lijkt het alsof mijn linkerhand schuin naar links ligt om zo de vis meer lengte te geven, de realiteit is anders, gelukkig was Harold getuige van deze vangst en dat is dan geluk hebben.

Maar zit je alleen, en omdat 80+ vissen nou éénmaal zeldzaam zijn is een goede meting van belang om misverstanden te voorkomen.

MEETPLANK

Sinds Juli 2008 maak ik gebruik van een meetplank, tijdens de barbeelwedstrijd op 1 Juni werd het gemak duidelijk en heb ik meteen de sticker van 120cm besteld bij SVN en een trespa plaat van 120x15xcm bij de plaatselijke DHZ zaak laten zagen. Toen heb ik een aluminium strip van 3x3cm met behulp van popnagels op de kop vastgezet en was de meetplank een feit.

METING

Nu kun je ondanks het gebruik van de meetplank toch nog verkeerd meten, bij de barbeelwedstrijd werd al aagegeven dat de vis gemeten moest worden met een gespreide staart, net alsof de vis zo in het water zwemt, een foto van de barbeel met een geknepen staart wordt onherroepelijk afgekeurd, dus rekening houden met de staart.

Hieronder een twéétal foto's van een onjuiste en juiste meting

Foute meting, de barbeel ligt duidelijk met een geknepen staart en de foto is te schuin genomen

Juiste meting, de barbeel ligt met een gespreide staart en recht van boven gefotografeerd

Zoals je hierboven op de foto's kunt zien is het zaak om de meetplank altijd op of tegen de onthakingsmat aan te leggen, dat is om te voorkomen dat de vis er af kan glijden, of als de vis begint te spartelen, meteen op de harde basaltkeien terecht komt.

Mede door de meetplank tegen de onthakingsmat te leggen, kun je bij een grote barbeel er voor zorgen dat de bovenste punt van de staartvin duidelijk tegen de lijnen aan ligt en je zo een juiste weergave krijgt van de meting.

Daarmee sluit je elke onnodige discussie uit, zeker bij een record vis is dit van groot belang.

Benodigdheden om een meetplank te maken :

Originele sticker van SVN (€9,95) KLIK

Trespa, Wit 120x15cm en 6mm dik

Aluminium strip 3x3cm en 15cm lang.

Popnageltang en 3 popnagels