paris

Onderlijnen maken :

Kant en klare onderlijnen zijn zo te koop, het zijn best prijzige dingen en als je in een ruige rivier vist, dan verspeel je zo links en rechts nog al eens een montage. Een dure aangelegenheid dus en is het goedkoper om zelf je onderlijnen te maken. Op deze pagina zal ik uitleggen hoe ik mijn onderlijnen maakt voor de aas aan de hair methode. Afgelopen seizoen heb ik mij flink verdiept in het maken van de ideale onderlijn en kwam door de onderstaande methode er achter wat het verschil is tussen vissen of vangen. Ik ga in dit deel niet in waarom ik bepaalde haken gebruik, dat doe ik hier.

Om te beginnen koop je eerst een setje karperhaken in de maat 4, 6, 8 en 10, deze zitten meestal per 10 stuks verpakt en zo kun je dus 30 onderlijnen maken. Dan koop je naar ieder zijn/haar persoonlijke keuze, een rolletje dyneema/nylon of fluor carbon, het principe blijft gelijk. We gaan onderlijnen maken.

Materiaal

Ik maak alleen maar onderlijnen van dyneema, de lengte van de lijnen maak ik tussen de 10 en 120cm.

En elke onderlijn wordt exact uitgemeten,......

Op de foto hieronder zie je de spullen die ik gebruik, .

Ik gebruik haken in diverse maten en vormen, afhankelijk van de gebruikte aassoort, vorm en grootte.

De door mij gebruikte haken zijn van links naar rechts :

  • Pallatrax size 4 voor de 22mm pellet en grote kaasblokjes (2x2x2cm)
  • Pallatrax size 6 voor de 16mm pellet en middelgrote kaasblokjes 1,5x1,5x1,5cm)
  • Pallatrax size 8 voor de 12mm pellet, madenclip en kleine kaasblokjes (1x1x1cm)
  • Korda Longshank X size 10 met rechte haakpunt als de barbeel voorzichtig aast
  • Gamakatsu Supersnag size 10 voor de 8 tot 12mm pellet, madenclip en haakpellets.

 

Met behulp van een lus tool van Sensas maak ik in een handomdraai een prachtig klein lusje voor de hair, deze tool zit in een verpakking van 2 stuks, een kleine en een grote tool, de kleine voor de hair en de grote voor de lus die aan de hoofdlijn wordt bevestigd.

 

Een perfect lusje binnen 5 seconden en altijd in dezelfde maat.

Links de grote lus en rechts de kleine lus.

Dan pak ik de haak en steek de lijn vanaf de achterzijde van de haak naar voren

Dan maak ik 8 wikkelingen om de haaksteel omlaag en dan 3 slagen terug naar het oogje, en steek de lijn terug door het oogje en trek de lijn strak.

Houd er bij het opdraaien van de onderlijn wel rekening mee als je haken hebt die geen gesmeed oogje hebben, dat je de onderlijn als eerste tegen de gebogen zijde aan draait, maak je de eerste wikkeling aan de geknepen zijde, dan is de kans op lijnbreuk boven de haak zeer groot.

Heb je de haak in je linker hand, draai dan de lijn tegen de klok in om de haaksteel.

Dit is de no knot knoop, de meest simpele versie om te maken, ook is deze makkelijk te maken aan de waterkant, maar omdat ik een extra touch geef aan mijn onderlijnen maak ik deze graag thuis.

Voordeel is dat ik aan de waterkant niet hoef te knutselen en me volledig op het vissen kan richten.

Ik verfijn de onderlijn ook nog met krimkous

Ik plaats een stukje krimpkous over de haaksteel tot in de bocht en 0,5cm over de onderlijn boven de haaksteel uitsteken, dit om tijdens het krimpen een hoek in de krimpkous te maken.

Het krimpen van de krimpkous doe ik met behulp van een waterkoker, deze wordt heet genoeg om de krimpkous te laten krimpen en de lijn niet te beschadigen. Met een vlammetje van de aansteker gaat het echt niet lukken, de lijn is binnen een no-time beschadigd of verzwakt door de te hoge temperatuur.

Tijdens het krimpen gebruik ik een rond houten staafje waar ik de haakpunt in prik en dan wikkel ik de lijn een paar keer rond het houten staafje en steek deze dan in het kokende water. Dan laat ik het even afkoelen en haal de haak van het houten staafje af en de krimpkous blijft in een hoek staan.

Op deze manier maak je de inhakingshoek groter en de haak zal eerder "vlees" pakken. Ook zal de haak zichzelf strakker trekken naar mate de trekkracht harder wordt (op het werpgewicht of tijdens de drill), oftwel een perfecte zelfhaking.

Op de foto hierboven gebruik ik een pellet van 12mm i.c.m. de Gamakatsu haak.

 

De ideale afstand vanaf onderzijde haak tot bovenzijde aas is tussen de 1 tot 1,5 cm voor de ideale zelfhaking.

Doordat ik mijn haken op deze manier aan de onderlijn bevestig, komt het steeds vaker voor dat de barbeel in de onderlip wordt gehaakt. Bij mijn eerdere montages zonder krimpkous of niet onder een hoek van 30 graden gebogen krimpkous werd de barbeel voor 90% in de bovenlip gehaakt, hetgeen voor mij betekend dat de haakpunt nu op een perfecte manier naar beneden draait en een knabbelaar weinig of geen kans heeft om de haak uit te spugen zonder gehaakt te worden.

Onderlijnen opslaan :

Ik heb bij de bouwmarkt een stuk van 2 meter buisisolatie gekocht en op lengte gesneden zodat ze precies in mijn assortimentbak passen. Daar draai ik mijn onderlijnen in volgorde omheen. Ik zet eerst door het bovenste lusje met een speld de onderlijn vast op de buisisolatie en daarna draai ik de onderlijn er omheen en druk dan de haak in de buisisolatie. Op deze manier zitten je onderlijnen netjes gesorteerd op haakmaat en lengte en goed opgeborgen. Je hoeft dan niet aan de waterkant te gaan zitten knopen, mijn mening is dat je aan de waterkant moet vissen en niet zitten prutsen. Een voorraad van zoveel diverse onderlijnen is altijd makkelijk om snel te kunnen wisselen van onderlijn en proberen de juiste aasaanbieding aan de vis te bieden.

 

Succes met het maken van je onderlijnen