Barbeel Powergum

finetuning in de laatste centimeters

Waarom Powergum ?

Bij gebruik van gevlochten (dyneema) hoofdlijn heb je totaal geen rek op de lijn. Daardoor krijgt de vis rake klappen te verduren. Zelfs een parabolische hengel kan deze klappen niet opvangen. Dat resulteerd dan in een bloedlip bij de vis en / of onderlijnbreuk. Een schokdemper tussen hoofd- en onderlijn is dan wel een vereiste. Een voorslag van nylon / fluaor carbon heeft een lengte van 2x de hengel en moet worden verbonden met de hoofdlijn. Dan heb je al gauw op 8 tot 10 meter een knoopje in je lijn zitten. Is er veel drijfvuil in het water, dan hoopt zich daar al snel een knot met vuil op en als je dan de lijn in wil draaien dan past dat niet meer door het topoog en heb je nog een flinke lengte aan lijn die je niet meer in kunt draaien. Erg lastig dus en ik gebruikte in de feedertijd al powergum. Dat is rubber elastiek met een flinke rek over een korte afstand. Een powergum is tussen de 30 en 40cm. lang, als daar vuil op gaat hopen heb je niet het probleem zoals bij een voorslag en kun je ten aller tijde de lijn volledig indraaien.

Trail and error :

Uiteraard moest ik een powergum ontwikkelen die aan veel eisen moest voldoen t.w.

Al deze eigenschappen samen maakte het bijna onmogelijk om de perfecte powergum te maken, met name de visvriendelijkheid, immers als de hoofdlijn breekt, dan blijft de vis achter met een complete montage en dat is dus niet de bedoeling. Maar uiteindelijk door een keuze te maken in de trekkracht van speldwartels kon ik toch een veiligheid inbouwen wat hetzelfde werkt als een safetyclip. De powergum heeft een trekkracht van 22Lbs (9,9kg), mijn hoofdlijn 17Lbs (7,8kg). Dus de speldwartels moesten lichter worden dan de trekkracht van de hoofdlijn. De speldwartel waar het werpgewicht aan komt heeft een trekkracht van 4kg., de speldwartel waar de onderlijn aan komt heeft een trekkracht van 6kg. Na enkele testen met een safetyclip bleek dat een safetyclip meer dan 6 kilo trekkracht nodig heeft om het werpgewicht er uit te trekken tegenover mijn speldwartel "slechts" 4kg. Afgelopen jaren heeft deze constructie in de powergum bewezen dat het beter werkt dan een safetyclip. Tijdens het vastzwemmen heb ik menig keer de speldwartel van het werpgewicht open getrokken waardoor het werpgewicht werd gelost en de barbeel zich niet meer kon vastzwemmen, bij de safetyclip resulteerde dat in een hoofdlijnbreuk en bleef de vis achter met een onderlijn en je had de vis verspeeld.

Doordacht :

In de afgelopen jaren heb ik mezelf verdiept in het perfectioneren van montage. De laatste centimeters zijn vaak bepalend of je vangt of blank. Zo ook bij de powergum en ben ik deze verder gaan verbeteren. De basis is nog steeds hetzelfde gebleven, maar in het gebruik bleek al snel dat de onderlijn na de inworp heel vaak om de hoofdlijn zat gewikkeld omdat deze te dicht langs de korf hing. Bij feederen geen probleem omdat je dan door de lijn onder de clip de worp afremt en daardoor de onderlijn strekt. Bij barbeelvissen vis je niet onder de clip en door de snelheid en gewicht van het werpgewicht snijd deze te snel door het water waardoor de onderlijn paralel aan de hoofdlijn in het water kwam en daardoor om de hoofdlijn heen kon krullen.

Vernieuwing :

Om dit te voorkomen ging ik op zoek naar een oplossing in de vorm van een afstandhouder in de powergum te verwerken. Dat begon eerst met een kraaltje, toen 2 en zelfs 3 kraaltjes en merkte dat de onderlijn minder vaak om de hoofdlijn kwam doordat de onderlijn verder van de korf af kwam te hangen. Vervolgens heb ik een stukje van 4cm afgeknipt van een rietje en deze over de powergum geschoven en waarempel, eerst was het 70% kans onderlijn om de hoofdlijn, en na monteren van het rietje was dat juist andersom en zat de onderlijn slechts een enkele keer om de hoofdlijn als hij flink had liggen rollen bij het passeren van een aantal schepen.

Ervaring :

Door deze nieuwe ontwikkeling in het fine tunen van een montage is de powergum dus ook bepalend of je wel of niet vangt en zijn hoogwaardige onderdelen gebruikt.

Powergum New Style 2012

Per stuk verpakt.

Eindprodukt :

Uiteindelijk is er na een periode van doorontwikkeling een powergum ontstaan die als schokdemper tussen de gevlochten hoofd- en onderlijn kan worden geplaatst die ook nog eens visvriendelijk is, maar toch voldoende reserve heeft om een grote barbeel te kunnen sturen.

Vanaf heden is de powergum kant en klaar te koop bij Hertog Hengelsport in Veenendaal en zitten per stuk verpakt in een blister.

De prijs is €2,99 per stuk.

Barbeel powergum