Tip's & Tricks

Hengels

Niet geheel onbelangrijk is het onderhoud aan je materiaal, regelmatig reinigen van je spullen is noodzaak omdat je altijd in een ruige omgeving zit te vissen, krijgt het materiaal zwaar te lijden.
Hengels kun je het beste behandelen door het kurken handvat eerst te reinigen met een warm sopje en een pannensponsje (geel/groen), met de groene schuurzijde doe je het kurken handvat behandelen, een ontsmettende zeep werkt hier het beste omdat je aan je handen altijd vuiligheid hebt zitten en in de porieen van het kurk gaan zitten. Met de gele zachte zijde reinig je de hengel, laat dan de hengel drogen en zet de blank daarna in een autowax.

Molens

De molens krijgen het ook zwaar te verduren, onderhoud deze dan ook met zorg, want de vele draaiende delen krijgen het zwaar tijdens een seizoen Barbeelvissen, ook het scharnier van de beugel moet niet worden vergeten, zand en stof kunnen er voor zorgen dat er extra slijtage optreed tussen de scharnierpunten, regelmatig een druppeltje naaimachine olie doet wonderen en houd zand en vuil buiten.
De slipringen in de molen krijgen het tijdens het drillen van een Barbeel ook zwaar te verduren, een moeilijk lopende of instelbare slip kan resulteren in een lijnbreuk of kromme as van de molen, de krachten die op de as worden uitgeoefend zijn enorm en worden nogal eens onderschat.

Transportmateriaal

Tassen en foudralen kun je ook in de wasmachine doen, meestal op een 30/40 graden wasstand. Je kunt deze ook met een emmer water en spons aan de buitenzijde afnemen, de meeste transportmiddelen zijn waterafstotend en makkelijk te reinigen.

Assortimentbakken helemaal leeg maken en in een lekker warm sopje reinigen, hier zit je het gehele seizoen in te rommelen, straatvuil, korven met voer resten, zand en algen gaan op al je materiaal zitten en wordt de inhoud niet frisser van. Een vuile korf kan ook beschimmelen, als je daar dan de volgende keer mee gaat vissen, heb je grote kans dat de Barbeel met zijn scherpe reukzin de stank juist vermijd. Een vuile korf in je assortimentbak vervuild alle spullen die in dezelfde bak zitten. Houd daar dus rekening mee dat je de korven goed uitspoelt na gebruik.

Een thermo- of regenpak schoonmaken kan makkelijk, je zit met een thermopak meestal in een vochtige omgeving, dat betekent ook vaak natte kribben en dus modderig. Voordat je naar huis gaat, spoel jezelf op het strand dan even af, scheelt weer een hoop vuiligheid in je auto en opgedroogd vuil op je pak.

Hygiëne

Zorg dat je altijd een flesje handzeep bij je hebt. Er zijn flesjes ontsmettende zeep op alcoholische basis welke je kunt gebruiken zonder water. Deze koop je bij de drogisterij. Als je dan je boterhammetje wilt gaan eten kun je eerst je handen reinigen, op een krib zitten altijd veel dieren o.a. vogels en ratten, wat die allemaal in hun uitwerpselen hebben zitten wil je niet weten, maar fris zal het zeker niet zijn. Dan ook nog wat er allemaal in het water drijft wat na hoog water achterblijft op de krib. Geloof me, daar kun je behoorlijk ziek van worden en niemand zit op één of andere bacterieële besmetting te wachten.

Eten en drinken

Als je gaat vissen en je neemt eten en drinken mee, zorg er dan voor dat het goed afgeschermd is tegen vuil, een goede broodtrommel en thermosfles is wel een vereiste. Een thermosfles kun je het beste van RVS nemen, deze hebben in tegenstelling tot de "normale" kannen met glazen binnenkant, een metalen binnenzijde en kunnen tegen een flinke stoot, het gebeurd maar zo dat de kan omvalt, een glazen traditionele kan overleeft dat niet. Een RVS thermoskan kun je het beste voordat je er warme inhoud in doet, eerst voorverwarmen door de avond voordat je gaat vissen, de fles te vullen met warm water, de inhoud blijft dan na het opnieuw vullen langer warm.

Voer en aas

Vooral in de zomer is het moeilijk om je aas goed te bewaren, zeker met kaas en vleesprodukten is het belangrijk dat ze koel blijven, als je dan bij 20 graden of meer op de krib zit blijft dat echt niet lang goed en kaas wordt boterzacht, zweet de belangrijke geurstoffen uit en wordt onbruikbaar, vleedprodukten drogen uit en onbruikbaar. Een koeltasje met een paar ijsblokken bied voor een paar uur wel uitkomst, ga je een hele dag vissen, dan schiet zelfs een koeltas nog tekort. Je kunt sommige produkten wel invriezen, maar daarmee kristaliseren bepaalde grondstoffen en verliest het produkt zijn goede eigenschappen. Met name kaas is daar heel gevoelig voor.

Toebehoren

Naast een complete visuitrusting wordt er soms maar weinig aan veiligheid gedacht, thuis beschikt men over een verbandtrommel met desinfecterende middelen en verpakking voor wonden, op de krib is het eigenlijk niet anders, je kunt jezelf verwonden door zelfhaking, je snijd jezelf, of je valt op de stenen. Zorg dat je minstens één flesje/tube desinfecterende zalf en een paar pleisters bij je hebt, een ontsteking heb je maar zo te pakken.

Een kniptang is zeker een must, je zal niet de eerste zijn die een haak ergens in zijn lichaam heeft zitten, met een kniptang kun je de haakpunt met weerhaak of het oogje van de haak afknippen en de haak door- of terughalen.

Afval

Neem altijd een plastic tasje mee om je afval in te doen, na afloop check je nog even je stek op eventuele afvalstukken lijn, haken en andere rommel en gooi dit thuis in de afvalbak. Een kleine moeite en het millieu wordt er mee gespaard, plus dat de watervogels niet verstrikt raken in restant stukken lijn, met alle gevolgen van dien.

Soms is het zo simpel, dat men er gewoon niet aan denkt.

. . .