paris

Shimano Catana Barbel Power

Deze hengel kocht ik nadat Gerard (voorheen Q en S) mij had overtuigd van de kwaliteit van deze hengel. Niet veel later kocht ik er nog één bij, want deze hengel had zich binnen korte tijd bewezen tot volwaardig Barbeelhengel. Na 2 seizoenen hebben deze hengels van mij het predikaat Barbeelhengel dik verdiend.

Met de twee verschillende uitvoeringen biedt deze Catana Barbel veel kwaliteit voor een aangename prijs en is geschikt voor het vissen onder verschillende omstandigheden en een veelvoud aan wateren. De XT30 carbon hengel is leverbaar in de Classic uitvoering, met een 1,5 lb testcurve, en een Power versie, met een 1,75 lb testcurve. Beide hengels worden geleverd met twee topdelen - een Avontop en een quivertop - met twee uitwisselbare quivertips. De Shimano SPS-D molenhouder, de Hardlite ogen en de kurk grip zorgen voor een hoogwaardige afbouw.

 

Voordelen :

In de praktijk hebben deze hengels zich de afgelopen 2 seizoenen goed bewezen en heb ik meer dan 200 barbelen gevangen met dit duo. Ik maakte gebruik van allebei de toppen, op de hengel met nylon gebruikte ik de Quiver top met de 4Oz tip er in en op de hengel met de dyneema gebruikte ik de Avon top. Een sublieme combinatie, want zelfs de kleinste aanbeet werd weergegeven op de top, ondanks dat de toppen soms al behoorlijk onder spanning stonden in de volle stroming. Het werpen en drillen met deze hengels is in één woord fantastisch te noemen, de parabolische aktie over de gehele lengte vangen de klappen goed op. Omdat je vanaf de punt van de krib vist hoef je geen afstanden te werpen, maar de Catana gaf geen krimp om 120gr weg te zetten op 60mtr. Dat materiaal het zwaar te verduren krijgt op de ruige kribben is wel bekend, de Catana's hebben het e.e.a. meegemaakt, enkele valpartijen en er op gaan staan, de hengels hebben het allebei allemaal doorstaan en dat stralen deze hengels ook uit, .....power !

Nadelen :

De 3,6mtr (12ft) is eigenlijk ontworpen voor smalle engelse wateren. Op de rivier de Waal is gebleken dat het te doen is om Barbeel te vangen, maar doordat je vaak over een flinke rij met stenen heen moet drillen was het risico op een vastzwemmer zeer groot en gebeurde dan ook vaker. Ook moest je dicht langs de waterkant staan en de hengel zo hoog mogelijk houden, iets wat je beter niet kunt doen als je op nog geen meter van een levensgevaarlijke stroming staat.

De hengel is niet te adviseren als je vaak op de Waal gaat vissen, kies dan voor een langere hengel.

Shimano heeft de Catana uit het assortiment gehaald, maar niet getreurd, ze hebben een gelijkwaardige hengel op de markt gezet onder de naam Antares BX Barbel en Catana AX Barbel

Klik op het onderstaande logo om naar de site van Shimano Specialist hengels te gaan