paris

Balzer Magna Feeder Ace

Update 25-12-2013 onderaan de pagina

De Zammataro Magna Maestro Heavy Feeder 150 was al een perfecte hengel en gebruikte ze graag voor het barbeelvissen en het zwaardere feederwerk op de Waal. Afstanden werpen is geen probleem met korven van 150gram op 60 tot 80 meter. Speedkorven van 90 gram suizen over de 100 meter door de lucht. Grote barbelen die de hoofdstroming opzoeken en ik als visser maar moest zien hoe ik de barbeel daar weer uit moest krijgen. De "zammy's" konden het allemaal met nog een dikke reservepot aan kracht over.

3 jaar vis ik nu met de Zammataro's en kan niet anders zeggen dat het fantastiche hengels zijn die onder alle omstandiheden hun mannetje staan en alle misére aan de waterkant hebben overleefd.

In mijn zoektocht naar perfectie voor de ideale hengel was ik eigenlijk een beetje aan het einde gekomen, ware het niet dat mijnherr Michael Zammataro zich er weer eens mee ging bemoeien en het toch voor elkaar wist te krijgen om zo'n goede hengel toch weer te verbeteren.

Natuurlijk staan ontwikkelingen niet stil, en zijn het vaak de kleine details die het doen. Dat heb ik in de afgelopen jaren wel gemerkt dat de kleinste details het verschil maakte tussen vissen of vangen.

Net als Michael ben ik een perfectionist en altijd bezig met verfijningen aan mijn uitrusting, met name de powergum en onderlijnen. De hengel was in mijn beleving zo'n beetje al de topper der toppers, want een hengel alleen bepaald niet of je wel of niet vangt.

Na een jaar van onderzoek en uitproberen door Michael heeft Balzer de constructie van de blank een finetuning gegeven in de blank waardoor deze bij grote afstanden met flinke werpgewichten nog evenwichtiger werpt.

Bij het feederen is het wel zaak dat je met preciezie werpt, immers, je vist vaak op vaste afstanden en op sommige wateren al gauw zo'n 75mtr. Dan is goed gereedschap het halve werk.

Eerste indruk :

Op het oog is meteen het verschil in opbouw van de blank t.o.v. de Magna Maestro te zien, nu is de blank in hoogglans lak afgewerkt en zie je het carbon patroon te zien.

De 3 delen laten zich makkelijk in elkaar schuiven en zijn voorzien van verstevigde messing ringen.

De 3 losse toppen van 2, 3 en 4 Oz worden er bijgeleverd in een plastic koker en ook die laten zich goed plaatsen in de top. Het handvat heeft nu ook een mooie stevige carbon ring op de handgreep zitten.

Ik pak de hengel in mijn hand en laat iemand anders de top vast houden en trek de hengel omhoog. Ook bij deze hengel is de parabool verdeeld in 3 delen. 2/3 vanaf de handgreep buigt licht en 1/3 op de top buigt ver door. Het voelt als de Magna Maestro, maar toch heeft deze hengel meer "body" onderin en geeft een meer solide gevoel waardoor je meer kracht kunt uitoefenen tijdens de worp.

Veldtest :

Zoals gewoonlijk ga ik altijd eerst met een hengel proefwerpen, zo ook bij deze. Ik plaats de Balzer 9600BR in de molenhouder en dan merk je meteen dat deze twee echt op elkaar zijn afgestemd. Het zit als gegoten en de hengel is mooi in balans.

Ik haal de lijn door de geleideogen en maak de montage in orde en loop naar de put waar ik altijd mijn werptechnieken en materiaal ga testen.

Aan de waterkant hang ik de 90gr. speedkorf aan de speldwartel. Ik werp met halve kracht en daar suist de speedkorf al een flink eind weg. Nadat de korf op de bodem ligt draai ik de lijn strak en tel het aantal slagen van de molen. Elke slag bij dit werkpaard is 100cm. Dat is dus makkelijk tellen. De eerste worp resulteerde in 63 slagen (=63mtr.) en dat al bij een rustige worp.

Dan zet ik een afstandsworp in. Ik breng de hengel in stelling, ik voel de hengel inveren en op het moment dat de hengel weer omhoog begint te veren zet ik met kracht de worp in. Wow,.... een duidelijk verschil met de Magna Maestro, nu wordt de kracht onderin goed overgezet in de hengel, de blank buigt diep en katapulteert de 90gr. speedkorf van mij vandaan zodat ik in luttele seconden alleen een stipje zie gaan maar geen plons van de korf zie verschijnen. Wel zie ik een hond op het strandje zich uit de voeten maken, die was geschrokken van de plof van de korf op het strandje. Yess, minimaal 110mtr. en draai ik de lijn strak tot op de korf en tel het aantal slagen. 112 slagen = dus 112 meter. En dan zet ik nog niet eens volle kracht,... De parabool van de blank is heel erg mooi en ik besluit om de lijn op 75mtr. onder de clip te zetten. 90gr. speedkorf, doel aan de overkant kiezen en werp zo een tiental keer en steeds land de korf op dezelfde plek. De stabiliteit in de top is duidelijk verbeterd en dat resulteerde in gerichter werpen. Uiteindelijk gaat er een gewone 150gr. gaaskorf aan en ook die valt probleemloos op de 70mtr. Dit beloofd veel goeds, de Balzer molen brengt de hengel mooi in balans en door de grote spoel zijn afstandsworpen geen probleem. Het gevoel in de hengel is uitstekend en nu al na een paar keer werpen is er meteen weer het vertrouwen in de hengel.

Omdat deze hengel net pas uit is gekomen ben ik er nog niet aan toe gekomen om een barbeel te drillen, maar lang zal dat niet duren en door deze proefsessie weet ik het eigenlijk al.

Maar dat er met deze hengel barbeel mee kan worden gevangen is zeker, Kijk hieronder maar naar het filmpje.

 

Specificaties :

 

Leveringsomvang :

3 delen plus 3 carbon toppen in een foudraal

Prijs 4,2mtr uitvoering :

€139,99,-

Verkrijgbaar bij :

Hertog Hengelsport Veenendaal

Pluspunten :

* Parabolische aktie over de gehele lengte

* Kwaliteit van de geleide-ogen (SIC ringen)

* Grote geleide-ogen

* Perfecte afwerking van de gehele hengel

* Gebalanceerde plaatsing van de Carbon molenhouder

* Afstandskanon (90gr. speedkorf op 110mtr geen probleem)

* Prijs/Kwaliteit verhouding

* Budgetvriendelijk

* Duitse grondigheid

Minpunt :

* De door mij gebruikte Balzer 9600BR Molen past wel goed in de molenhouder, echter, gebruik je een andere molen zoals de Shimano XTE-A 8000 molen, dan moet je dus net als bij de Magna Maestro nog steeds een stukje linnentape in de molenhouder steken om de molen strak in te klemmen.

Eindoordeel :

De voorloper van deze hengel (de Magna Maestro) had mij al overtuigd door de eigenschappen welke het vissen op de barbeel tot een genot heeft gemaakt en ben er van overtuigd dat deze hengel dat net zo zal doen. Beslist een aanrader als barbeelhengel, maar heb je een keer zin om te feederen, dan zal, mede door de uitwisselbare toppen de Zammataro een een geliefde hengel zijn. Doordat de molenhouder nog net iets te groot is, maar de verbetering in de blank weer in de plus gaat, kost hem dat een halve punt en wint hij een halve punt op de Magna Maestro.

Eindcijfer

9,5

 

UPDATE 23-12-2013

Afgelopen seizoen heeft de hengel zich moeten en kunnen bewijzen. Daarbij test ik hengels op alle specificaties en ga daarbij ook wel eens over de grens van die spec's. 150gr. ankerkorven gevuld met voer 170gr. en knallen naar de 80 meter. De eerste keer dat je dan werpt met de hengel denk je echt dat je hem finaal afbreekt, maar schijn bedriegt, de hengel zet zichzelf gewoon even schrap en weet dat hij op zijn donder gaat krijgen.

Dan suist de 170gr. zware ankerkorf door de lucht en de hengel ontspant. De Balzer 9600BR molen met grote spoel laat de lijn vloeiend los, de grote- met SIC ringen voorziene- geleide ogen laten de lijn zonder weerstand door en dan op 80mtr. zie ik de plons van de zware korf in het water.

Wat een genot, wat een werpkanon en wat een reservepot heeft deze hengel.

Dan bij het barbeelvissen staat deze hengel ook zijn mannetje, elke drill verloopt vlekkeloos en de power die de hengel onderin extra heeft gekregen zorgt er voor dat kort onder de kant de barbeel ver bij de stenen vandaan gedrilld kan worden.

Ook bij hoger water als je dan van bovenaf de krib moet vissen kun je de barbeel perfect sturen zodat deze niet tussen de stenen komt. Bij lager water kun je mooi veilig achter de stenen blijven staan en elke uitvlucht pareren als de barbeel de hoofdstroming in wil duiken. Tijdens een sessie met Joeri samen maakte ik foto's van de drill van een 70cm. barbeel die Joeri tot een goed einde bracht.

Veilig achter de stenen, ver van de hoofdstroming

De hengel kan het allemaal aan en geeft werkelik geen krimp. Sterker nog, hij daagt je zelfs uit en laat elke drill zo soepel verlopen dat het lijkt alsof de hengel zeg "was dat alles?".

Bijlange na niet, komend seizoen mag hij weer aan de bak en zal hij zeker weer goed gebruikt gaan worden.

Aan de hengel zal het niet liggen, de enorme reservepot die deze hengel heeft is ongekent, kan een flinke marteling hebben (en al meegemaakt), maar heeft het allemaal overleeft.

Wat een powerstok is het toch en geloof me, ik ontzie de hengel(s) echt niet. Het is een stuk gereedschap uit de toprange tegen een betaalbare prijs.

Suc6 en ga je voor deze hengel dan zul je geen spijt hebben van deze aankoop.

GreetZ

Ronald