paris

Fox Duo-lite Extreme Barbel

In mijn zoektocht naar de voor mij ideale barbeelhengel stuitte ik op deze hengel. Het nieuws dat de kribben omlaag gingen sloeg in als een bom, maar gaf uiteindelijk ook weer gelegenheid voor een nieuwe benadering op de barbeel t.w. vanaf de kant.

Maar dan zijn er wel werpkanonnen nodig en dat in combinatie met mijn eisen was dat geen makkelijke zoektocht. Belangrijkste eisen aan de hengel voor mij zijn, parabool tot in het handvat, soepele top voor de strijd met de barbeel vlak onder de kant, afstanden kunnen werpen, zwaardere gewichten weg kunnen zetten en bij hoger water de vis beter kunnen sturen vanachter de keien.

Na uitpakken van de hengel en in elkaar te hebben gezet ziet deze hengel er fantastisch uit, een soepele blank en lengte. Tijd om de hengel te gaan testen.

Na een periode van 4 maanden er mee te hebben gevist in diverse wateren heeft deze hengel mij overtuigd van zjin kunnen, de drill met een vis verloopt soepel, de hengel buigt lekker ver door en toch behoud de hengel de kracht om de vis onder de kant te sturen en uit de keien te houden.

Onderstaande foto is genomen tijden een feedersessie op de nederrijn, en hier hangt er nog maar een brasem aan van ongeveer 40cm, i.c.m. de quivertop en 4 Oz glasfiber tip.

De hengel buigt mooi door en de aanbeet was loepzuiver te zien op de top, een klein tikje was voldoende om mij te waarschuwen en aan te slaan, waardoor de haak kon worden gezet.

Dan de afstandworpen, deze verliepen soms niet vlekkeloos, de hengel zuchte diep onder het geweld om een 125gr. korf op 80 meter te krijgen. Dit was dan wel in combinatie met de Quiver top, plaatste ik de Avon top dan was de hengel wel een werpkanon en behaalde ik wel het gewenste resultaat, maar de Avon top maakte deze hengel een pook van 4,5mtr. en 2,75Lb wat resulteerde in barbeel met bloedlip. De hengel was op dat moment veel te stug.

Dan kwam het ook het 2e minpunt aan het daglicht, het handvat van de hengel was zo'n 20cm te kort vanaf de molenhouder. Voor afstandwerpen heb je een flinke hefboom nodig, iets waar ze bij de ontwikkeling van deze hengel dus niet over hebben nagedacht en dat is een zeer groot gemis.

Tijdens een vissessie in de Grensmaas ving ik de eerste Barbeel aan de Fox, ook deze drill verliep vlekkeloos en wat me opviel was dat als je de hengel hoog houd, deze erg ver door buigt en naarmate de hengel lager gehouden werd, het onderste deel van 1,5mtr stugger werd en de top de flinke rake klappen goed op ving. Wat een geweldig hengel.

Ik gebruikte de hengel i.c.m. de Quivertop met de carbon top van 5 Oz en een gevlochten lijn. Werpgewichten van 150gr of meer weg op 30 tot 40 meter waarna de soepele top er voor zorgt dat de verschillen in stroming en lijndruk mooi worden opgevangen zodat de montage beter op de plek blijven liggen. De blank van de hengel is in hoogglanslak afgewerkt, de geleideogen zijn zeer degelijk en stevig gemonteerd op de blank, de transportlengte is 1,5mtr en de drie delen laten zich makkelijk in- en uit elkaar schuiven. Alles aan deze hengel is met zorg gemaakt en dat merk je terug in de hoge kwaliteit en natuurlijk ook de prijs.

Hieronder de drill van een 74cm barbeel met de Avon top

De hengel buigt dan niet tot het handvat.

Pluspunten :

  • Mooie soepele blank
  • Afwerking van de hengel
  • i.c.m. de quiver top is de barbeel goed te sturen

Minpunten :

  • Niet geschikt om met de Avon top te gebruiken
  • Geen werpkanon met Quiver top
  • Korte lengte handvat
  • Prijs

Eind oordeel :

Deze hengel krijgt het voordeel van de twijfel. Op de IJssel en Maas komt deze hengel het beste tot zijn recht, ook op de Waal zal deze hengel voldoen, maar dan wel alleen vanaf de krib. Vis je vanaf de kant in de Waal, dan komt deze hengel kracht te kort door het te korte handvat en te soepele Quivertop. De Avon top maakt deze hengel tot een pook en is daardoor ongeschikt als barbeelhengel, door z'n 2,75Lb curve trek je bij kleine barbelen al gauw een bloedlip. Zette je nylon op de spoel i.c.m. de Avon top, dan zag je de aanbeet pas als de baitrunner het uit gilde.

Maar omdat de hengel i.c.m. de Quivertop zo geweldig vist vanaf de krib, of op de IJssel en Maas is de hengel wel geschikt als Barbeel hengel. Daarom krijgt deze hengel het voordeel van de twijfel omdat ik er meer mee op de Waal zal vissen waar hij minder geschikt voor is als je vanaf de kant moet gaan vissen. Een beeld wat binnenkort waarheid wordt.

Door de minpunten van deze hengel krijgt hij van mij een krappe 7, maar zet je deze hengel in op kleinere rivieren zoals de IJssel of Maas, dan krijgt deze hengel een vette 8,5 en het predikaat :

Specificaties :

Lengte : 4,5mtr

Curve : 2,75Lb (in combinatie met de AVON top)

Aantal delen : 3 i.c.m. de Avon top

Aantal delen : 4 i.c.m. de Quiver top

Losse quivertopjes : 2x glasfiber 4 en 6 Oz + 2x Carbon 5 en 7 Oz

Transportlengte : 1,5 mtr.

Gewicht : 530gr

Werpgewicht : 225gr

Adviesprijs : €259,95

 

Voor verkoop adressen, klik op de onderstaande knop.