paris

Warm de winter door

De periode van kou is weer aangebroken, temperaturen waarbij velen lekker bij de kachel blijven zitten en naar buiten gaan zitten kijken met in hun achterhoofd al weer vooruit kijkend naar het voorjaar.

De winter maakt zijn intrede, bladeren zijn van de bomen en het water wordt kraakhelder doordat ook onder water de herfst korte metten heeft gemaakt met het groen onder de waterlijn. De watertemperatuur daalt snel, de vissen worden steeds statischer en moeilijker te vangen. Ze zoeken beschutting op plaatsen waar er nog een klein beetje warmte is, onder duikers, bruggen, uitstroom openingen bij waterzuiveringen en energiecentrales en niet te vergeten in havens, alleen maar voor dat ene graadje warmte meer.

Soms kan net dat ene graadje warmte bepalend zijn of je wel of niet vangt in de koude periode, door stekbepaling kun je wel een klein beetje vangstgarantie krijgen, maar wil nog niet zeggen dat je daadwerkelijk gaat vangen. Als je gaat vissen op een zonnige dag, maak je meer kans op vangst, de vissen zoeken dan ook warmte van de zonnestralen en komen in beweging, maar er staat een snijdende oosten wind en je waagt je er niet aan om dan op die stek te gaan zitten, want je wil het niet koud krijgen/hebben.

Je wijkt uit naar een plek waar de wind geen vat op je heeft en je lekker in de zon zit, maar dat is niet de plek waar je gaat vangen omdat het niet de stek is waar je graag vist en weet dat er op die ene stek waar je wel graag wil vissen zeker weet dat er door die uitstroom opening van de waterzuivering warm water stroomt en dat er zeker weten vis ligt.

Of je gaat niet in de rivier tussen de kribben vissen omdat de snijdende wind dwars over het water waait, terwijl je weet dat de vissen juist met zonneschijn in de ondiepere gedeeltes komen voor dat ene graadje warmte. Vissen mogen dan wel koudbloedig zijn, maar een beetje warmte vinden ze net als ons toch ook heel erg lekker en zullen zeker op zoek gaan naar die plekken.

Er zijn diverse oplossingen om het warm te houden, maar je kunt niet met een complete heaterunit aan de waterkant gaan zitten en ben je aangewezen op thermopak, schoenen, warmte ondergoed e.d. om toch aan je drang naar vissen te kunnen voldoen en in de snijdende wind en kou kunnen vissen op je favoriete stek.

Ook ik als visser wil graag aan de waterkant blijven komen, de spanning van een hele week werken moet er toch uit, het jagers instinct moet gestimuleerd blijven, ik moet en zal vissen, ongeacht het weer, koud, nat en harde wind.

Ik kwam bij Hertog in Veenendaal en zag de nieuwe thermopakken van Gamakatsu in het rek hangen, dit nieuw op de markt gebrachte pak zou mij de bescherming moeten geven waardoor ik in alle seizoenen gewoon kan blijven vissen.

Eerdere pakken van andere merken die ik heb gehad boden deze warmte niet, ondanks dat ze een stuk dikker en stugger waren. Vaak waren ze daardoor erg onhandig en door de vele stiknaden waren ze ook niet volledig water- en winddicht. Bewegen in zulke pakken was geen pretje, je kon niet fatsoenlijk inwerpen omdat de dikke voering je beweging beperkte. Goed inwerpen lukte dan ook pas met veel inspanning en na 2 uur te hebben gevist was ik door en door koud.

Tegenwoordig zijn er nieuwe technieken en materialen die betere bescherming geven waardoor kleding dunner kan worden gemaakt en toch voldoende bescherming biedt voor vocht en kou buiten te houden, maar transipatievocht wel naar buiten laat waardoor je het minder snel koud krijgt.

Gamakatsu heeft deze nieuwe ontwikkelingen in dit pak verwerkt en ik moet toegeven dat het bijzonder goed werkt. Minder stiknaden, dunnere voering, soepele doch dikke buitenlaag waardoor het hele pak lekker licht aanvoelt en ook niet zo gevoelig is voor een keer ergens achter blijven haken en toch mezelf vrij kan bewegen.

Daar zit en sta ik dan aan de waterkant in het thermopak, handschoenen zonder vingertoppen (anders krijg ik het aas niet op de haak) en een heel belangrijk punt : ik zit op mijn favoriete stek.

Een plek op de rivier waar ik tussen de kribben op het "plat" ga vissen met de feeder. De wind snijd langs mijn gezicht en vingertoppen en dat zijn dan ook de enige twee plekken die mij vertellen hoe koud het is aan de andere kant van het thermopak, maar mijn lichaam blijft warm en dat is precies wat ik wil.

De zwarte kleur van het pak is wel een beetje besmettelijk voor vuil, maar even simpel met koud water afspoelen is voldoende om het pak er weer netjes uit te laten zien. De ritssluitingen werken super en over elke rits is een flapje welke met klitteband afgedekt kan worden om regen en wind buiten te houden. De vele opbergzakken zijn erg makkelijk en goed bereikbaar ook al heb je handschoenen aan. In de mouwen zit een speciale afdichting voor rondom de pols en zijn in te stellen d.m.v. klittenband, zo kan er ook geen wind via de mouw binnendringen.

Voordelen :

Lekker warm, ook bij -5 en statisch vissen.

Wind- en waterdicht.

Geen poespas van touwtjes e.d.

Ergonomisch, alle zaken goed bereikbaar.

Voelt zeer solide aan.

Soepel materiaal wat beweeglijkheid ten goede komt.

Zwarte kleur tekent mooi af ;-) .

Nadelen :

De zwarte kleur is best wel besmettelijk voor vuil, maar door simpel even met gewoon koud water het pak af te spoelen is het meteen weer schoon.

 

Specificaties :

Gamakatsu Thermo Suit 2-delig
• 100% nylon honingraat materiaal (70Dx160D)
• 120gr/mm vulling • 190T nylon taffeta
• 200gr/mm microfleece voering • ademend
(5,0lt/m²/24uur) • afneembare capuchon
• neopreen windvangers in de manchetten
• tuinbroek-stijl broek.

 

Verkrijgbaar bij Hertog Hengelsport in Veenendaal (ook on-line te bestellen)

maten van M t/m XXXL

Prijs €125,- p/st.