Winterbarbeel op de Waal

Al jaren is bekend dat barbeel vangen op de Waal tijdens de winterperiode een "mission impossible" is. Die bak water waar de vis zich kan verschuilen is immers zo enorm groot en bij extreme kou, wind, regen en sneeuw zit je ook niet graag op een krib. Toch heb ik 3 seizoenen het hele jaar rond gevist en vele uurtjes af moeten zien in de hoop op een vangst die maar niet kwam en ging niet meer vissen in het winterseizoen totdat,.........

Opmerkelijk

Afgelopen jaar heb ik (net als in voorgaande jaren) weer wat geleerd. Doordat ik noodgedwongen moest uitwijken naar andere stekken sprong er één stek uit waar de barbelen een dikkere slijmlaag hadden. Dat was vreemd, eerst dacht ik dat het met de koudere periode te maken had, maar op andere stekken had de barbeel dat niet. Hm, ik weet dat als ik brasem op de Waal vang deze een dunnere slijmlaag hebben dan een brasem uit een langzaam stromende rivier als de Linge. Dit bleef een beetje in mijn hoofd hangen, waarom hebben de barbelen daar een dikkere slijmlaag dan elders ?.

Plan de Campagne

De stek waar ik de met dikke slijmlaag bedekte barbelen ving is dus zeer interessant om een paar lijnen uit te werpen tijdens de winter en zal dit zeker een potentieele stek kunnen zijn. Of ik nou kou zit de lijden met doodazen op snoek of statisch ga vissen op barbeel. Doe mij dan maar de tweede keus en ga ik een plan de campagne maken voor aankomend winterseizoen.

Uiteraard heb je op de Waal te maken met hoge waterstanden, maar zolang de waterstanden het toelaten ga ik de uitdaging aan om op de Waal een barbeel te vangen, immers de Waal is een dynamische rivier en vissen moeten ook tijdens de winter eten.

Wintervoer en aas

Die zullen beide van groot belang zijn om een vis die in de winter nauwelijks in beweging te krijgen is aan te zetten tot azen en hopelijk ook te haken. Hoogwaardige produkten die geschikt zijn om in koud water te gebruiken zullen hier ingezet gaan worden en in voorbereiding op het komende winterseizoen speurde ik op de beurs in Utrecht rond naar die produkten.

Uiteindelijk kwamen die produkten vanzelf naar mij toe. Ik word aangesproken door 2 mannen. Eerst nog in Nederlands, maar al snel ging dat over in engels. Ze stelden zich voor en schudde ik de hand van Managing Director Simon Pomeroy van Pallatrax en de nieuwe Nederlandse vertegenwoordiger Edwin Wouters van All Carpproducts.

Ze zagen bij mij de produkten van Pallatrax staan en waren nieuwsgierig geworden. Na een leuk gesprek werd ik uitgenodigd om mee te gaan naar de stand van hun en kreeg ik een volledige uitleg over de nieuwe produkten van Pallatrax. Daar hebben ze ook speciale hoogwaardige produkten gemaakt voor de wintervissers en vissen.

In en uit het slob

Tijdens het gesprek met Simon krijgen we beiden dezelfe indruk van elkaar en blijken we op één lijn te liggen over voer, aas en aasaanbieding. Alle produkten tot in detail uitgeplozen en alles is puur natuur.

Ik gebruik nog steeds produkten van Pallatrax zoals de Glug om madenbommetjes te maken in de koudere periode aan het begin en eind van het jaar..

Maar doordat de voormailge vertegenwoordiger er niet volledig achter stond is de aandacht van dit topproduct in het slob geraakt.

Nu ik weer kennis heb gemaakt met de nieuwe produkten en met de persoon die het in de benelux gaat introduceren, gaan deze produkten zeer zeker weer uit het slob gehaald worden.

De slogan "Catch more fish" is zeker niet uit de lucht komen vallen en binnenkort zal ik een zeer uitgebreid vernieuwde review van dit topprodukt gaan uitbrengen.

pallatrax UK

Dus aankomende winter heb ik me weer een uitdaging gegeven en ga ik op zoek naar de mysterieuze winterbarbeel op de Waal.

Gewapend met de nieuwe produkten van Pallatrax en een dosis ervaring hoop ik dan toch het mysterie op te kunnen lossen waar de barbeel de winter doorbrengt en of ze daar ook te vangen zijn.

Wish me luck.

GreetZ

Ronald van Leeuwen