paris

Sportex Heavy Feeder

 

 

In het verleden heb ik gefeederd op de grote rivieren met heavy feederhengels, mijn ervaring met deze hengels is dat ze gemaakt zijn om zware gewichten op flinke afstanden te brengen, daarbij zijn het keiharde stokken die alleen maar op het laatste bovenste deel buigen, de resterende demping moest uit de voorslag of powergum worden gehaald.

Merendeel werd er gevist vanaf de kant en soms halverwege de krib tegen de stroming in, de vissen die gevangen werden, waren hoofdzakelijk brasem, winde en voorn. Niet echt spannend en de hengels en montage kunnen dit goed aan.

Echter toen ik op de Barbeel ging vissen werd het een ander verhaal, gebroken toppen, lijnbreuk, molen kapot, ging ik mijzelf toch eens afvragen waardoor dat kwam. In de loop der tijd leerde ik dat de Barbeel pas vlak achter de krib de strijd met je materiaal aan gaat, een heavy feeder ving de klappen op de korte buigzame top niet voldoende op.

Tijd voor iets anders en zo kwam ik bij Q en S in Tiel in aanraking met de Shimano Catana, een hengel van 3,6mtr en een curve van 1,75Lb, in mijn ogen de ideale barbeelhengel en al snel kwam er een tweede bij en verkocht ik mijn heavy feeders van Ton Temming. Na 2 seizoenen Barbeel vissen leerde ik alle trucjes van deze vissoort, de aanbeet en de strijd die volgt is bij deze vissoort uniek, zodoende weet ik vanaf de aanbeet en het eerste contact meteen of het barbeel is.

 

In de laatste regel hierboven staat feitelijk datgene wat zo belangrijk is, contact met de vis !

Dat kan op 2 manieren gerealiseerd worden :

1 : Je vist met dyneema, voorlag/powergum op een parabolische hengel 1,5 tot 2,25Lb

2 : Je vist met nylon en een stugge(re) hengel (feeder)

Ik ben sinds dat ik op barbeel vis, een beetje sceptisch t.o.v. heavy feeders geworden en pleit eigenlijk alleen maar voor parabolische hengels, maar Michel van Q-baits liet een hengel zien aan mij en had mijn interesse gewekt..

Maar het is wel een heavy feeder, dus toch weer twijfel.

Michel stelde voor om de hengel een tijdje te proberen en dan mijn mening over deze hengel te geven.

Uiteindelijk na 2 maanden en een stuk of 15 Barbelen te hebben gedrild met deze hengel, moet ik mijn mening herzien.

Ondanks dat het een heavy feeder van 4,2mtr is, buigt de hengel toch mooi door als het echt nodig is, bij een 40+ barbeel buigt alleen de top en bij de 60+ buigt 2/3 van de hengel door en vangt op die manier toch de klappen op tijdens de drill achter de krib. Dat was bij mijn Ton Temming feeder wel anders, ... maar ja, elke hengel heeft zo zijn specificaties.

Ik heb op de Sportex allebei de lijnsoorten gehad, 22/100 nylon, lus in lus montage en 16/100 dyneema i.c.m. de powergum.

Bij allebei geeft de hengel precies door wat er onder water allemaal gebeurd, de drill van de 74cm barbeel op 22/100 nylon verliep ook perfect, de vis wilde om de krib heen zwemmen, maar kon dankzij de sterke body van de hengel worden voorkomen dat de barbeel er echt omheen ging en uiteindelijk kon ik de barbeel landen.

Een vergelijking maken met de Fox kan ik niet doen, 2 verschillende hengels, maar allebei voldoen ze prima om de barbeel te drillen en zal ik mijn mening t.o.v. Feeder- en barbeelhengels heroverwegen.

De Sportex Heavy Feeder heeft zich de afgelopen 2 maanden bewezen om toch een barbeel hengel te zijn.

Pluspunten :

  • Mooie strakke en afgewerkte blank
  • Parabolische aktie op 2/3 vanaf de top
  • Ook in te zetten als werpkanon

Minpunten :

  • Het gevoel in de hengel
  • Prijs

Eind oordeel :

De Sportex is een fantastische hengel die doet wat ze beloven. Alleen het gevoel met de hengel ontbrak bij mij, d eklik was er niet i.c.m. mijn gevoel en het afstandwerpen verliep niet lekker. Deze hengel ligt me niet zo lekker dat ik daar vriendjes mee ga worden en dat is wel heel erg belangrijk. Verder voldoet de hengel aan ale eisen, kort onder kant de harde kopbonken opvangen en voor iemand die de hengel wel ligt, ook een werpkanon om vanaf de kant flinke gewichten weg te zetten.

De prijs is wel flink. Er zijn een heel arsenaal aan goedkopere alternatieven m.b.t. Heavy Feeders.

Desondanks krijgt deze hengel van mij een dikke 7 en het predikaat :

Hieronder enkele spec's :

Lengte : 4,20 mtr

Aantal delen : 4

Gewicht : 355 gr.

Aantal geleide ogen : 16

Transportlengte : 1,45mtr

Losse toppen : 3 stuks t.w. 1,5 Oz, 2.0 Oz en 2,5 Oz

Werpgewicht : 140 tot 200gr.

Prijs : €219,-

 

 

Voor meer info kun je direct naar Sportex