paris

UPDATE April 2014 !!!!!!!!!!!

Deze hengel is door SPRO uit het assortiment gehaald en niet meer leverbaar.

Een vergelijkbare hengel is de SPRO Pelletfeeder

===================================================

In de nieuwe catalogus van SPRO 2011 las ik het volgende artikel :

De immer populairder wordende barbeelvisserij maakt dat specifieke hengels meer en meer in trek komen. Wij hebben de Barbel ontwikkeld in samenwerking met een specialist op het gebied van de barbeel in binnen- en buitenland. Aan de hand van zijn ervaring zijn we erin geslaagd de ideale allround barbeelfeeder te ontwikkelen. De 12' (3.60 meter) is de soepelste (lees: zachtste) van de drie. Zeker in de minder grote rivieren of wateren zonder basaltblokken is dit een ideale lengte. Deze hengel is dan ook prima geschikt voor het vissen in de Ardennen of bijvoorbeeld in de Grensmaas. De 13' en 14' (resp. 3.90 en 4.20 meter) versies zijn iets harder en zijn ook vanwege hun lengte perfect voor de visserij in de grotere rivieren en daar waar de genoemde obstakels wel aanwezig zijn. De lijn kan zo voldoende hoog gehouden worden zodat over de blokken gevist kan worden. Na een aanbeet kan de vis ook sneller omhoog gestuurd worden hetgeen vastzwemmers tot een minimum reduceert. De hengels zijn uitgevoerd met flitsende toppen die op het eerste gezicht misschien even wennen zijn, maar zeker in de schemer vallen ze enorm op omdat ze licht  fluoresceren. De hengels zijn zowel met gevlochten superlijnen als met nylon te vissen. Zeker wanneer met nylon gevist wordt komt de actie van deze Barbel Xtra tijdens de dril helemaal tot zijn recht. Alle drie de hengels liggen perfect in de hand en zijn zeker niet zwaar. Dit laatste is een pré wanneer langere tijd in de stroming gedrild moet worden. De hengels zijn afgebouwd met extra dunne SIC geleideogen, een robuuste nylon molenhouder met gevoerde reelringen, een natuurkurken handgreep en een luxe cone. NB: om het probleem van drijfvuil te voorkomen is gekozen voor een set grotere geleideogen op de zwaarste feedertop.

Mijn interesse was gewekt en dankzij Hertog Hengelsport werd het e.e.a. geregeld en kon ik op Vrijdag 11 Februari de nieuwe SPRO Specialist Feeder H Barbel ophalen.

Ik heb gekozen voor de 14' ft. (4,2mtr) omdat ik 90% op de grote rivieren vis op barbeel en langere hengels een pré zijn vanwege de ruige basaltkeien die vaak tot ver onder water liggen. Ervaring met andere lange feederhengels hebben al bewezen dat de Barbeel zich minder snel vast zal zwemmen en je de barbeel goed kunt sturen. Bijkomend voordeel van een lange feederhengel is dat de blank nog over voldoende reserves beschikt om (wanneer nodig) de vis uit de volle stroming te kunnen takelen. Een plek waar de grotere barbelen graag in duiken en op de bodem gaan liggen. De visser en uitrusting zullen in zo'n geval tot het uiterste moeten gaan. Oftewel, de ultieme kick van een drill meemaken.

Dat je materiaal in topconditie moet zijn bij specimenvisserij is bij velen wel bekend, zo ook bij de barbeel is dat nodig, want deze vissoort zwemt alleen maar in snelstromend water en de oevers van snelstromend water zijn nou niet bepaald "mensvriendelijk" en de meeste vissers zullen dat erkennen dat je stevig in je schoenen moet staan op de vaak ruige en glibberige basalt- en rivierkeien langs de rivieren. Als je dan een aanbeet krijgt van een barbeel gaat dit vaak met geweld, vanuit de volle stroming wordt je aas gegrepen en dan krijg je een explosie van geweld die je gehele uitrusting tot het uiterste zal drijven.

De hengel zal dus tegen een stootje moeten kunnen. Daarnaast ook de harde klappen van de aanbeet en het gevecht vlak onder de kant op moeten kunnen vangen. Zoals SPRO al aan geeft is deze hengel ontwikkeld i.s.m. een specialist en zou dit dus allemaal moeten kunnen.

Allereerst pak ik de hengel uit de foudraal waarin deze geleverd wordt en meteen verschijnt er al een glimlach op mijn gezicht, dat ziet er keurig uit en niet veel later staan de delen naast elkaar tegen de schuur.

Ik zet de hengel in elkaar en zet de Shimano XTE-A-5000 er onder (dé manier om een hengel te testen) en het voelt meteen goed. De hengel ligt lekker in de hand, is goed in balans en voelt "licht" aan.

Ik vraag aan mijn zoon Joeri of hij de top van de hengel goed vast wil houden en dan trek ik rustig de hengel omhoog om de aktie van de hengel te bekijken en te voelen. De hengel buigt heel mooi door en ik merk meteen dat de aktie voor 2/3 in het bovenste deel van de hengel zit en 1/3 meer body heeft. hm,...., dat voorspeld al veel goeds en laat de hengel weer zakken.

Ik beweeg de hengel en geef hem eens een flinke zwieper, het valt me op dat de hengel nog even door blijft veren. Dat komt dus omdat het een hengel is met een flinke parabolische aktie, op zich niet verkeerd, maar ja ik ben verpest met de Zammataro Magna Maestro Heavy 150, die heeft een net iets stijvere aktie.

Dan ga ik de hengel eens verder inspecteren en tref een mooi afgewerkte blank, de SIC geleide ogen zijn allemaal voorzien van 3 potige houders met uitzondering van het top-deel. Daaruit blijkt dat deze hengel wel tegen een stootje kan als je een keer onderuit gaat op de gladde keien.

De stevige 3 potige geleide oog steun

De fluorescerende top steekt mooi af tegen elke achtergrond, de minste of geringste beweging is daardoor direct zichtbaar, maar bij een barbeel aanbeet vouwt je hengel bijna dubbel dus niet echt nodig bij barbeel vissen.

Dan tuig ik de hengel op en loop naar de put waar ik graag mijn werptechnieken verfijn en testjes uit voer. Ook nu gaat de Zammataro mee en maak eerst een afstandworp met de Zammataro. De 90gr. speedkorf land op 110mtr. Dan pak ik de SPRO en zet de worp in, deze keer land de 90gr. speedkorf op 86mtr. maar voel dat de hengel meer aan kan, dus een 2e worp volgt en land meteen op 107mtr. Ik werp nog een paar keer en merk dat de aktie in deze hengel heel anders is dan die van de door mij geroemde Zammataro's. De SPRO is meer gericht op specimen dan op afstand vanwege de parabolische aktie in de hengel.

Ook merk ik dat het handvat vanaf de molenhouder net iets te kort is, ik mis een stukje van 10cm lengte en dat draagt er ook aan bij dat bij afstandsworpen het hefboom effect minder is, dat is eigenlijk wel jammer, maar ik denk dat ze bij de ontwikkeling er niet van uit zijn gegaan dat er 125gr. zware korven op 90mtr. moeten komen. Een klein minpuntje hier, mede omdat ik graag afstanden werp en weet wat het belang is van een goed handvat.

Het opgegeven maximale werpgewicht tot 140gr. lijkt me te zwaar voor deze hengel als je afstanden gaat werpen, dus even een test met een 125gr. korf. Inderdaad, de worp eindigd op 60 meter gemiddeld. Dezelfde korf maar dan op de Zammataro eindigde gemiddeld op 90mtr. Er van uit gaande dat over een paar jaar alle kribben verlaagd zullen zijn moet de hengel wel afstanden en flinke gewichten weg kunnen zetten. Gelukkig zijn de meeste kribben zo'n 60 meter en zal met de SPRO dus niet zo veel problemen opleveren en vertrouw er op dat het allemaal wel goed komt met de SPRO hengel, mede omdat hij nog best wel een stuk reserve heeft en ik (nog) niet tot het uiterste ben gegaan.

DE UITEINDELIJKE VELDTEST

Zondag 13 Februari zit ik al aan de waterkant van de Waal op mijn favoriete stek.

120 gram korf er aan en werp hem direct op de plek tegen de 2e nering, dit gaat lekker soepel en de hengel geeft geen krimp. Het heavy top deel buigt licht door de waterdruk op de lijn en zorgt er voor dat de korf op zijn plek blijft liggen.

Na enige tijd van stilte komt er beweging op de top, eerst 3 korte felle tikken en vervolgens buigt de top naar beneden en begint de baitrunner te gieren. Ik klik de vrijloop dicht en ga verder op de slip. De Barbeel neemt een aantal flinke run's en ik kan niets anders doen dan de vis ruimte te geven. Doordat het water nog redelijk hoog staat moet ik vanachter de keien drillen, daarmee komt meteen het voordeel van de lange hengel naar voren, want ik kan veilig achter de keien blijven en toch de vis sturen om deze uit de stenen te houden en zich niet vast zwemt.

Strakke aktie en mooie parabool van de hengel

Veilig vanachter de keien en ver van de hoofdstroming vandaan drillen

De barbeel duikt de hoofdstroming in en nu is het zaak om de combinatie van kopbonken, sterke stroming en scherpe stenen in goede banen te leiden. De hengel buigt mooi door tot 2/3 vanaf de top en ik kan de druk op de lijn keurig doseren. Ook de harde kopbonken worden netjes opgevangen. Zo weet ik de barbeel veilig weer terug achter de krib te sturen en daar kan deze geschept worden.

62cm Barbeel geweld heeft deze hengel ingwijd in de wereld van de Barbeel.

De hengel heeft zich kunnen (moeten) bewijzen en is met glans geslaagd in deze test en zal zeker de nodige uurtjes en vangsten mee gaan maken, wat een topper is dit.

Dan over de prijs, daar kan ik kort over zijn want de prijs/kwaliteit verhouding is prima in orde en kun je voor een relatief lage prijs een dijk van een hengel aanschaffen die uitermate geschikt is voor het vissen op barbeel, maar ook zeker voor het gewone feederwerk prima zijn mannetje zal staan.

GreetZ

Ronald van Leeuwen

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Leveringsomvang :

Foudraal van SPRO, koker met 3 losse toppen (light, medium en heavy), hengel opgedeeld in 3 delen.

Pluspunten :

  • Mooie parabolische aktie in 2/3 van de hengel.
  • Nette afwerking over de gehele hengel.
  • SIC geleide ogen met driepotige houders.
  • Verdeling van de geleide ogen over de hengel.
  • Grote geleide ogen op de zwaarste top.
  • Prijs / Kwaliteit verhouding.
  • Budget vriendelijk geprijsd.

Minpunten :

  • Geen werpkanon met korven van 125gr. op 90mtr. of meer.
  • Handvat vanaf molenhouder tot uiteinde had van mij 10cm langer mogen zijn.

Eindoordeel :

De naam zegt het al, Specialist Feeder, het is een gecombineerde specimen/feeder en heb ik deze hengel meer als specimenhengel dan feederhengel beoordeeld.

De SPRO Specilaist Feeder H Barbel is een fantastische hengel om Barbeel te drillen, de parabolische aktie in de hengel en toch voldoende body om de reserves aan te kunnen spreken bij het drillen van een barbeel uit de volle stroming. Door de 4,2mtr. lengte ideaal voor de grote rivieren, maar ook op smalle riviertjes zal deze hengel zijn mannetje staan en van elke drill een sensatie maken om de barbeel veilig te landen.

Deze hengel zal zeker vaak naast de Zammataro staan, want zolang de kribben niet verlaagd zijn is het een hele fijne metgezel die een drill met een barbeel niet zal schuwen.

Ondanks de 2 kleine minpuntjes krijgt deze hengel een 8,5 en het predikaat :

Verkoopadres :

De SPRO Specialist Feeder H Barbel is niet meer te koop, SPRO heeft hem uit het assortiment gehaald en een vervangende hengel is de SPRO Pelletfeeder.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

UPDATE 6-3-2011

Uiteraard moest de SPRO ook nog getest worden voor het vissen vanaf de kant, op Zondag 6 Maart heb ik een feedersessie gemaakt en daar heeft de SPRO zich bewezen door korven van 120gr. op 70mtr. weg te zetten, de hengel blijkt ook hier zijn mannetje te staan en maakt het dus mogelijk om deze hengel als Heavy Feeder in te zetten.

Links de SPRO en rechts de Zammataro.

Kortom voor weinig geld een fantastische allrounder waar je heerlijk mee kunt vissen.

Maar mijn stelling blijft dat het handvat 10cm langer had mogen zijn en dat bij afstandwerpen met zware korven de hengel nét geen body genoeg heeft om ze goed weg te kunnen zetten. Nu na de feedersessie ben ik wel onder de indruk en begint het "gevoel" met de hengel te groeien. Iets wat met de Zammy's meteen al aanwezig was heeft dat bij deze hengel iets meer tijd nodig.

GreetZ

Ronald.