Commercial fishing

RvL fishingadventures goes commercial

Commercial vissen
Wat is er nou leuk aan om in een vijver te vissen die volledig tot de nok is gevuld met karpers ?
De eerste keer dat ik met betaalwater werd geconfronteerd was via een meet and greet van de facebook groep Witvissers. Deze werd georganiseerd door Hidde Hoekstra bij Toms Creek in Lelystad.
Ik had nog niet eerder gericht op karper gevist in een betaalwater en dan ook nog eens met een vaste stok. Deze kreeg ik te leen van Hidde en ik als werphengelvisser totaal geen benul van hoe of wat zal het wel “ervaren”.  Mijn uitrusting was dan ook totaal niet geschikt om met een vaste stok te vissen ,ja een hengel van 6mtr. In de havens op voorn wel, maar een pook van 9,5mtr. is andere koek. Daar zat ik dan met een pook van een oversteekhengel, meters dik elastiek er in en een hoofdlijn waar je een meerval mee kan takelen. Hidde had deze hengel speciaal voor mij klaargemaakt, oftewel hufterproof,…….
Het was een leuke ervaring , maar mijn hekel aan op en afsteken van een hengel bleef bestaan, daar zat ik dan met een karper aan de haak en ik met een pook waar het elastiek maar uit bleef komen en ik me geen raad wist hoe die karper binnen bereik van mijn schepnet moest krijgen. Door de regen zat ik ook nog met een paraplu boven mij te tobben en besloot ik maar naast de stoel op het gras te gaan zitten en dan maar zo de vis te landen. De andere deelnemers moesten wel lachen om het tafereel  en na de zoveelste karper in kniehouding te hebben geland speelde ik er maar de gek mee, immers voor mij werkte het goed en kon zo redelijk snel een karper in het net krijgen.

Nagelang de dag vorderde en ik de “slag” te pakken had en het leuk begon te vinden kwam er een eind aan de dag. Tig karpers gevangen, een ervaring rijker en kennis gemaakt met commercieel water. 

Dan blijft het een tijdje stil en ga ik weer verder met vissen op barbeel op de grote rivier de Waal.
Dit is toch wel het water der wateren, heavy gear is een must op deze machtige bak met water, zeg maar de A2 van Nederland voor de scheepvaart. Vissen in deze rivier is net russisch roulette, je weet nooit wat er aan je haak komt, maar 1 ding is zeker, als iets je haak pakt is het onwijs sterk en voor je het weet word je hengel van de steun gerukt of je onderlijn in stukken getrokken.
Dit is een water waar de jongens van de mannen worden gescheiden.
Dieptepunt
In Mei 2014 werd er gestart met de verbouwing van de Waal in het gedeelte Tiel/Ophemert. De 15 kribben van Zennewijnen tot Ophemert werden verwijderd om plaats te maken voor een langsdam.
Hiermee verdwenen voor mij 3 hotspots en 2 paaiplaatsen voor de barbeel en niet te vergeten een brasem gat waar je u tegen zegt. In amper 2 uurtjes tijd 50kg. Brasem vangen was heel normaal. Zat je daar een dag te vissen dan had je gemiddeld  75 vissen.
Helaas is het over en uit voor dit gedeelte en in 2015 probeer ik de nevengeul achter de langsdam te bevissen. Helaas is de bodem zo ruw en vol met obstakels dat vissen bijna onmogelijk is. Ik verspeel een hoop materiaal en krijg de vissen niet over de scherpe rand van de vaargeul. Na tig pogingen en plaatsen laat ik het voor wat het is en in plaats van mezelf te ergeren dat een prachtige habitat zo is verkracht ging ik op andere wateren vissen zoals de Linge en het Amsterdam Rijnkanaal.
De omslag:
Zo halverwege het jaar werd ik uitgenodigd om eens een keertje mee te gaan naar een commercieel viswater. Mijn eerste reactie was meteen NEE,… waarom op betaalwater vissen als ik kan vissen op water waar ik maar wil. En wat is er leuk aan om een tot de nok gevulde bak met karpers te vissen ? Er is maar 1 manier om daar achter te komen dus,………
Ik ging mezelf eerst eens inleren hoe te vissen op betaalwater en de meest voorkomende methode was de vaste stok en waggler. De eerste optie viel meteen al af en koos ik voor het vissen met de waggler. Dit vanwege mijn liefde en precisie voor- en met de werphengel. Ik kocht een paar wagglers, zak met 8mm pellets, katapult, 30/100 nylon hoofdlijn, kant en klare Guru onderlijnen met een elastiekje onder de haak en samen met Henk en Wil gingen we naar ’t Mun in Appeltern.
Belevenis :
Daar aangekomen de uitrusting neergezet en kon het beginnen. Ik begin met de pellets te schieten en werp dan de waggler er overheen. Binnen een paar seconden gaat de hengel krom en kon ik aan de bak met een dikke karper. De 3,6mtr. medium feeder gaat krom tot in het handvat en de karper neemt meters lijn van de spoel. De karper verliest het uiteindelijk en land in mijn net. Wat een sport en wat lekker actief vissen. Constant bezig zijn met het schieten van pellets en inwerpen om vervolgens een prachtige kromtrekker te krijgen. Die dag vang ik maar liefst 19 karpers en ben helemaal om. Dit is serieuze sport en een nieuwe uitdaging was geboren.

Mooie dikke spiegel-, schub- en graskarpers komen op de kant en op het lichte materiaal een ware sport om de vis te drillen. Daarnaast is het ook nog eens comfortabel vissen. Je hoeft niet ver te lopen met je spullen, zit lekker op een vlakke oever, eten en drinken wordt langs gebracht en je vangt ook nog eens leuk vis.
Leerschool :
Degene die mij beter kennen, weten dat als ik ergens voor ga er ook meteen de volle 100% in zal gaan en ondertussen heb ik samen met mijn vaste vismaten Wil en Henk al de nodige uurtjes in gestoken en zelfs een wedstrijd meegedaan. Alles in het kader van het leren vissen op de commercial. Voor degene die denken wat er nou moeilijk is om een vis te vangen in een overvolle put, nou,…… daag me maar uit, want ook op een vijver kun je blanken wat ik en mijn vismaten aan den lijve hebben ondervonden.
Praktijk :
Pascal van hengelsport Tiel vist in het NK team en omdat ik al jaren een zeer goed contact heb met hem, heb ik hem eens gevraagd om eens een keer samen te gaan vissen. Nou dat heb ik geweten ook, wat een kanon zit er naast me. Routinematig worden pellets geschoten en om de haverklap wordt er een karper geland. Ik zit er bij en kijk er naar. De stand was 9-8 in het voordeel van Pascal en begon hem een beetje uit te dagen dat ik al begon in te lopen. Echter hij was druk bezig geweest met uitleg en minder met vissen, maar uiteindelijk kwam er een brede lach op zijn gezicht en ging hij volledig los.

Dat kon ik niet meer bijhouden en Pascal gaat er als een pijl uit de boog vandoor. .  Ik kijk ,luister en voer uit wat hij me verteld en kom er al snel achter dat de ervaring die hij heeft op de commercial echt gigantisch is en ik en mijn vismaten nog een lange weg hebben te gaan. De eindstand was dan ook voor mij om te huilen ,….. Pascal HEEL VEEL en 12 voor mij.
Wijze les :
Dat ik de praktijkles heb gehad van Pascal heeft me wel getriggerd en de methode-techniek die ik van Pascal heb geleerd levert me wel het gewenste resultaat. Wanneer we nu naar de commercial gaan dan weet ik vaak meer vissen te triggeren, maar desondanks beleven we elke keer weer een leuke visdag met elkaar en zitten we regelmatig bij elkaar de vissen weg te kapen. Alles kan en mag en we er allemaal plezier aan hebben, want de kennis die we vergaren op zulke dagen maken ons alleen maar beter en beter.
Lichter :
Ondertussen ben ik steeds lichter gaan vissen, de 30/100 nylon heeft plaats gemaakt voor 20/100 Shimano technium en kant en klare onderlijnen van Guru/Preston haakje 16 of 18 met baitband.
Molens :
Ook qua molens is er een groot verschil, een standaard feedermolen is eigenlijk al voldoende, maar houd er rekening mee dat het materiaal het zwaar te verduren krijgt. Zeker als je met de Waggler aan de gang gaat. Honderden keren indraaien en inwerpen en dikke karpers landen vergt het uiterste van je molen(s) en zullen snel slijten. Lagers verrot, beugelmechanisme, wormwiel e.d. die gaan gewoon stuk. Ook al heb je een dure molen zoals een shimano o.i.d. geloof me, zelfs die gaat stuk, al duurt het misschien iets langer maar niet veel.  De molens die ik gebruik zijn de Balzer 7600BR en sinds kort de nieuwe serie MAP ACS4000 FD CarpteK die een dubbele lijnclip heeft.

Op de foto zie je dat mijn lijn in de bovenste clip zit geklemd, bij inwerpen blijft de lijn daar in zitten en als er een grote vis aan komt en door de slip heen gaat, dan schiet de lijn er zo uit. De traditionele lijnclip zit er onder en kun je ook gebruiken, maar niet aan te raden op een commercial. Dus mijn advies is om molens van rond de 50 á 60 euro te kopen. Zijn ze versleten dan mik je ze weg en koop je weer nieuw. Molens van over de 100 euro gaan ook stuk, dus zonde om die daar voor te gebruiken.
Hengels :
Ik maak gebruik van standaard feederhengels. De balzer Feeder Ace 3,9mtr. Medium en een 3mtr.  Winkle Picker Pro van SPRO. De medium feeder gebruik ik voor afstanden vissen tussen 20 en 30mtr. De picker gebruik ik voor dicht onder de kant tot 20mtr.  Ik ga geen speciale pelletfeeder/waggler hengels kopen, een goede feeder volstaat prima.
Voer/aas
Het voer en aas wat ik gebruik hangt af van op welke vijver er word gevist. Maar het nieuwe merk Neobait heeft een groot aanbod in pellets, grondvoer en flavours (geurstoffen) waarbij mijn favoriet de Green Supreme met kop en schouders er bovenuit steekt. Ik gebruik de 6 en 8mm pellets en het grondvoer van hetzelfde soort. Het leuke van dit voer is dat je het kunt gebruiken in de korf en method en door de samenstelling van dit voer heeft het een ongekende aantrekkingskracht op de vissen.
Vissen op de commercial :
Vissen op een commercial is leuk, vissen op een commercial is ook uitdagend, vissen op een commercial is comfortabel en als je dan ook nog eens samen met je vismaten gaat, dan is het vissen op een commercial nog leuker. Voorlopig houd ik het nog even bij commercial vissen totdat de Waal weer gaat produceren na de grote verbouwing. Maar 1 ding staat vast, vissen op de commercial is zeker een leuk en uitdagend alternatief en is HOT !
GreetZ

Hieronder nog een leuk filmpje, have fun

Ronald