Jaaroverzicht 2010

2010 was voor mij een jaar waarin er veel is veranderd, vorig jaar was ik nog idolaat op barbeel aan het vissen en het werd een prestige project waardoor ik naar de waterkant ging om te vangen en niet om te vissen. Dat zorgde er voor dat ik andere prioriteiten voorbij liet gaan, zeer belangrijke prioriteiten waaronder ook mijn gezin. Het thuisfront begon op te spelen en ik was die man die alleen maar zijn eigen vlees sneed. Elk vrij uurtje naast mijn vaste baan werd aan de waterkant doorgebracht. Leuk voor mezelf, maar er ging een hoop langs me heen.

Tijd voor een andere aanpak en de prioriteiten verleggen was dit jaar aan de orde van de dag, mede doordat Joeri ook veel interesse kreeg voor het vissen en mijn aandacht daar op ging vestigen.

2010 vangsten :

Dit jaar ben ik dus vaker op stap geweest met mijn zoontje en Jurgen om te feederen en af ten toe op de barbeel gaan vissen en met behulp van de vangst gegevens van de jaren er voor lukte het me toch om een leuk aantal barbelen te vangen. Maar doordat ik geen stekken meer voorvoerde was ik aangewezen op de hotspots welke mij een aantal fraaie exemplaren opleverde zoals de 76cm barbeel

en 2 avondsessies waarbij ik in totaal 18 barbelen ving.

Uiteraard de eerste barbeel van 2010 was weer een bijzondere en moest van ver komen, uit de Grensmaas

waar ik na uitnodiging van Jos Raaijmakers deze prachtige barbeel wist te vangen.

Verder bestond het dit jaar veel uit feederwerk en werden de "platte" achter de vinnen aangezeten, ook de Zeelt was niet veilig en na er jaren niet meer op te hebben gevist, was dit een welkome aanvulling.

Maar een dikke winde vangen op een witvismontage is ook zeker geen straf

En vanaf de oever van de Waal gaan feederen is nooit een straf, je vangt er altijd wel wat en het was voor mij meteen de gelegenheid om te proberen barbeel vanaf de kant te vangen. Iets wat me al eerder barbeel opleverde en komt het steeds vaker voor dat ik vanaf de kant zal gaan vissen in voorbereiding op het vissen op barbeel na het verlagen van de kribben. Eerdere testen achter de verlaagde kribben leverde niets op, maar achter de niet verlaagde kribben wel en had er ook een speciale montage voor gemaakt die ik komend jaar verder zal gaan ontwikkelen. De montage heeft zich al bewezen met enkele vangsten, maar ook een aantal missers, dus er zit nog wat werk in.

Ook m'n maat Jurgen had de smaak te pakken gekregen van het feederen en trokken we er regelmatig met elkaar op uit naar diverse wateren in de buurt wat vaak leidde tot lekker ontspannen uitjes waarin veel werd gelachen en gevangen.

Zowel door Jurgen

als door mij

en door Joeri

Dit is vissen en genieten, af en toe lekker slap lullen en toch serieus aan het vissen met nieuwe technieken waaronder de method feeder en de miniboilies. Zelfs Jurgen was onder de indruk van de kracht van die kleine 10mm balletjes, op slechts 1 miniboilie 8 dikke brasems binnen één uur vangen was voor hem nieuw en heeft ook hij de method feeder en miniboilie leren waarderen.

Barbeel Experience :

Ook dit jaar zijn er de bekende Barbeel Experiences geweest, daags er voor ging ik de stek licht voorvoeren vooraf van de Experience. Dat je geen vangstgarantie kan geven moge duidelijk zijn, maar de kans vergroten kan wel en dat is al met al toch goed gelukt. slechts bij twee van de 8 Experiences is er geblankt.

Ook een Barbeel Experience die door omstandigheden moest worden afgezegd en ik de mensen naar de stek had verwezen waar uiteindelijk die experience plaats zou vinden, werd er een dikke barbeel van 83cm en zelfs een steur van 80cm gevangen.

Ook heb ik een aantal Experiences af moeten zeggen vanwege de hoge waterstand en slecht weer.

In tegenstelling van 2009 en 2010 is er wel wat veranderd voor de barbeel experience, de afgelopen jaren was het voor kostprijs, vanaf 2011 verhuur ik mezelf als visgids. Klik links in de menubalk op "Barbeel Experience" en lees daar alles wat de Experience in houd.

Einduitslag :

Ik ga dit jaar geen uitslag neer zetten over de vangsten, mede door bovenstaande is er weinig over te zeggen, veel barbeelvissers klaagden over de slechte vangsten, ook op vaste stekken waar de barbeel het massaal af liet weten en alleen op voorgevoerde stekken waar men met regelmaat bleef vissen of lange sessies maakte, werd er gevangen. Iets wat ik afgelopen jaar dus niet heb gedaan. Wel heb ik ontzettend veel tijd gestoken in mijn gezin en heb mijn zoon Joeri meegenomen naar de waterkant om te feederen. Dit beviel zo goed en een kind stimuleren om te blijven zitten is door vis te vangen en dat lukt alleen maar als je gaat witvissen, dan wordt er altijd wel gevangen. zo had Joeri al snel de eerste grote vissen op de kant.

Dit jaar heeft hij zich ontplooit tot een volwaardig feedervisser en is hij klaar gestoomd om volgend jaar mee op de barbeel te gaan vissen. Hij weet dat vissen heel erg leuk kan zijn, soms ook saai als er weinig wordt gevangen, maar hij blijft doorzetten en neemt een blanksessie voor lief en haakt voor een volgende sessie niet af. Dus zal hij volgend jaar vaak aan mijn zijde zitten. De verslagen van die sessies kun je hier lezen

Ook duidelijke afspraken met het thuisfront (en deze ook nakomen) hebben de plannen voor volgend jaar een goede impuls gegeven waardoor ik volgend jaar weer los kan gaan op de Barbeel.

Testen :

Dit jaar een nieuwe trend tot in den treuren uitgetest, de miniboilies al dan niet in combinatie met de method feeder werden getest op de Waal, Nederrijn, Lek, Linge en IJssel. De vangsten kwamen soms wat later op gang in tegenstelling op de standaard feeder montage, maar als ze er éénmaal waren, dan werden er ook alleen maar grote Brasem, Winde, Zeelt en Voorn mee gevangen Zelfs in de winter blijken deze miniboilies heel goed te werken.

Ook komend jaar gaan deze super balletjes mee in de tas want Barbeel lust ze ook graag, al zullen de bijvangsten wel wat meer worden, maar dat maakt mij niet uit.

Hertog Hengelsport Veenendaal :

Sinds de sluiting van Q en S ben ik op zoek gegaan naar een goede hengelsportzaak, uiteindelijk is de keuze gevallen op Hertog Hengelsport in Veenendaal. Ik kende deze winkel al langer en kwam er ook al regelmatig. Nadat we het e.e.a. hadden besproken kwam er een hele fijne partnership uit. Hertog heeft een uitgebreide webshop met bijna alle merken en wordt er in overleg een speciale barbeel webshop aangemaakt waarin je zo goed als alle produkten voor barbeel aantreft. Ook in de winkel wordt een speciale barbeel corner ingericht, welke mede herkenbaar zal zijn aan het logo van barbeel.eu. Alleen maar topprodukten worden er aangeboden en niet alleen voor barbeel, maar voor alle disclipines van hengelsport en dierbenodigdheden. Kortom een ideale partner en zal de naam Barbeel.eu onlosmakelijk verbonden zijn aan Hertog Hengelsport.

Vooruitzicht 2011 :

2011 gaat een jaar worden waarin ik me weer volledig op de barbeel ga storten, afgelopen jaar de hele boel goed op een rijtje gezet en de plannen gedigitaliseerd. Ik ga net als in 2008 en 2009 weer een strijdplan uitvoeren, stekken voorvoeren en er veel op vissen. Ik start met een schone lei en hopelijk verschijnen er in 2011 weer een mega hoeveelheid barbelen in het net. De kribben bij mij in de buurt worden nog niet verlaagd, dus we hebben nog een tijdje te gaan en ondertussen is er al barbeel vanaf de kant gevangen dus de nieuwe techniek/tactiek zal in 2011 zeker verder worden verfijnd. Uitstapjes naar de Grensmaas, IJssel en Nederrijn maken, blijven een jaarlijks ritueel.

2011 worden de Waal barbelen dus flink achter de schubben gezeten worden door mij, Joeri en Jurgen, Leo en Gerrit. Ja u leest het goed, een vaste club gaat de barbeel achter de schubben zitten en op deze manier spreiden we het gebied voor vangsten over een breder gebied.

In de winterstop zal er veel gefeederd worden en ga ik met Jurgen ook op roofvis jagen.

Regelmatig de site bezoeken dus, alle laatste nieuwtjes op het gebied van barbeel- en feeder visserij zullen de revue passeren i.s.m. een vakkundig team.

Verder wil ik iedereen bedanken voor de vele leuke reacties en wens ik iedereen

GreetZ

Ronald van Leeuwen