paris

Weer een seizoen voorbij

Het zit er weer op en wederom een prachtig barbeelseizoen achter de rug.

Een seizoen vol verrassingen, leuke- en minder leuke momenten, uitdagingen en nieuwe ontdekkingen. Wat me opvalt wanneer ik terug kijk in mijn vorige jaarverslagen dat er een flinke verschuiving heeft plaatsgevonden waar barbeel gevangen wordt op de Waal. De verlaagde kribben hebben daar een grote invloed op gehad, mede doordat het lang hoog water is geweest en deze niet bereikbaar waren, maar ook de invloed op de bodemgesteldheid in het traject van de verlaagde kribben. Die is volledig om zeep geholpen doordat de bodem zo ver verzand is, dat er voor geen enkele vis iets te halen valt. Tijdens mijn sessies op de verlaagde kribben bij Andelst (fase 1) zag ik toen ook mensen pootje baden in de rivier en konden bijna tot aan de stroomnaad lopen en dan nog maar tot kniehoog in het water stonden. Echt ongelooflijk om zoiets te zien en het doet zeer want de habitat van mijn geliefde sportvis (en vele andere vissoorten) is daardoor verdwenen. De kribben zelf liggen er maar armoedig bij, kale plekken waar je zo op het beschermende worteldoek loopt, afgeknapte baken palen en een berg zand aan de stroomafwaartse kant en amper een vis te vangen. De bodem is één grote zandplaat, voer blijft er niet liggen, mosselbanken zijn verdwenen, pffff echt zonde dat het zo moest gaan.

Velraagde kribben fase II het traject Dodewaard/Ochten was dit jaar aan de beurt, hier werden de kribben verlaagd door een andere aannemer en was duidelijk te merken qua aanpak. De verlaging ging een stuk sneller en het mooie is dat er in tegenstelling tot fase I, hier de fundering van de krib onaangetast bleef. Overgebeleven stenen werden niet achter de krib uitgestrooid zodat er een mooie bodem blijft bestaan. Toch kwamen er meldingen dat het met de vangsten niet goed ging in dit traject. Slechts heel lokaal werd er soms goed gevangen, maar er zat geen regelmaat in en deze onregelmatigheid liep als een rode draad door alle vangsten op de waal heen. Het was alles of niets.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Mijn eigen stekken hadden dit jaar al vroeg goede potentie. Dit jaar kwam mijn eerste Waalbarbeel van mijn eigen stek in Maart en dat was wel bijzonder terugkijkend in de statistieken.

Een stek die eigenlijk pas medio Juli pas goed op gang komt was dit jaar in Mei en Juni al produktief. Ik boekte er goede vangsten, gemiddeld 3 tot 7 stuks per sessie en de vangsten waren redelijk stabiel waardoor ik in vaak maar een paar uurtjes barbelen kon vangen. Door te vissen met gegevens van vorig jaar kon ik dit jaar heel erg selectief vissen op stekken. Een aantal 70+ barbelen maakte elke sessie weer een feest.

Zo had ik een stek waar je vanaf zonsopgang tot 10:00u de aanbeten kreeg en de rest van de dag alleen maar kon genieten van het uitzicht en een stek waar ik over de gehele dag door wel barbeel kon vangen, echter vaak met een loos uur tot anderhalf uur tussen de aanbeten. In de periode Mei en Juni was de waterstand vrij hoog en moest ik regelmatig oppassen op de krib. Zo af en toe rolde er een paar flinke golven over de krib, maar ik bleef stug doorvissen en dat bleef zo tot Juli.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Dit jaar ging Joeri ook vaker mee naar de waterkant. Vorig jaar nog veel feederwerk om hem gemotiveerd te houden, dit jaar was barbeelvissen Hot, want ook hij heeft de smaak te pakken. Dat hij ook weer een jaartje ouder is, is goed te merken en wat gaat de tijd toch snel. Een jaartje ouder is ook meteen een jaartje wijzer en de gesprekken aan de waterkant worden ook serieuzer. Dat het nu een echte puber begint te worden moge duidelijk zijn en is druk bezig met grenzen verkennen. Maar goed, ik ben blij dat hij met me mee gaat.

Dit jaar kreeg hij de vuurdoop met het drillen van een barbeel en is ondertussen ook besmet met het barbeelvirus en moet toegeven dat barbeelvissen echt wel een sport is.

Zo'n 4,2mtr. lange hengel met aan de andere kant een sterke barbeel uit de stroming zien te krijgen is best wel gaaf hoor ik Joeri zeggen.

Uiteindelijk weet hij hem te landen en gaat hij op de foto. Op school is hij "the man" want op zijn eigen blog wordt het door zijn klasgenoten ook gelezen en komen er steeds meer vragen van die kant of ze een keertje mee mogen. Wie weet volgend seizoen,...

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Barbeel Experience

Ook dit jaar waren de Barbeel Experiences een hot item. De aanvragen kwamen binnen en in een no-time zat ik al vol. De wachtlijst voor volgend jaar is al weer aardig gevuld en zullen volgend seizoen de Experience mee gaan maken. Afgelopen seizoen dus wederom weer een leuk aantal fanatieke vissers aan de waterkant gehad waarbij enkelen weer met hun neus in de boter vielen met een dikke barbeel

Uitleg over de handlingscode voor de barbeel

Ook één van de gelukkigen met een prachtige barbeel.

Affijn, de Barbeel Experiences blijven ook doorgaan in 2013, want het geeft mij voldoening om vissers bekend te maken met het vissen op barbeel, maar dan wel meteen goed voorbereid.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vakantieperiode

3 weken vakantie, hard voor gewerkt en welverdiend geniet ik drie weken lang. Ik trek er op uit met het gezin en tussendoor worden er enkele sessies gevist waarbij ik ik ook leuke vangsten heb geboekt van Zeelt, Snoek, Brasem en Voorn.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Op stap met :

Dit jaar was ook een jaar waarin ik oude contacten weer eens heb opgezocht, door alle hectiek van vorig jaar hielden we wel contact per mail en andere media, maar we kwamen er niet aan toe om samen te vissen. Dit jaar dus wel en dan heb je elkaar wel wat te vertellen en wisselen we informatie uit.

Met de mannen uit Annen

en de mannen uit het bourgondische zuiden.

Een prettig weerzien en voldoende gespreksstof om dit weer tot een prachtig weerzien te maken.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vismaten :

Natuurlijk viste ik ook met mijn eigen vaste vismaten regelmatig een sessie

Leo

waarbij ook de nodige barbelen werden gevangen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Wisselvalligheid

Na de vakantie ben ik weer aangewezen op de weekenden en avondsessies. Regelmatig leuke vangsten en dan valt het opeens helemaal stil op de stek ? De lage waterstand, warme water (22 graden), meeuwen boven de kribvakken, een ritueel wat elk jaar weer terug komt.

Dat betekende dus weer een paar weken slechte vangsten. Maar ik liet het er niet bij zitten en bleef rustig de barbeel achter de schubben aan zitten en onderstaand beeld overkwam me regelmatig.

Met daarna weer vol trots een prachtige barbeel op mijn handen kon houden.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Engels avontuur

Dit jaar ben ik met een aantal engelsen op pad geweest die hier graag komen vissen op brasem. Omdat ik ook een feedervisser ben, ben ik altijd wel in voor een uitstapje op de witvis en zo geschiedde. Eerst een weekend naar Hellevoetsluis met Glenn, Steve, Carl en Jeff om daar eens een paar lijnen uit te werpen.

en tijdens één van die sessies een mooie schubkarper van zo'n 12 pond kon landen.

Later dit jaar kreeg ik Bill en Roger op bezoek die eerst een lang weekend kwamen om te verkennen en dat beviel ze zo goed dat ze een maand later een hele week kwamen en we een fantastisch avontuur hebben beleefd.

Zo beleefde Roger zijn avontuur met het vissen op barbeel in een sessie van maar liefst 11 stuks en Bill en Henry op de brasem en in "slechts" 3 sessies 264 brasems en een aantal windes. De uitnodiging om volgend jaar naar Engeland te gaan kon ik dan ook niet afslaan en zal ik dus een tripje naar "hun" water gaan maken.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Richting einde seizoen op de Waal

Ondertussen zitten we eind September, de barbeel maakt nog even een opleving en er worden leuke aantallen en formaten gevangen waaronder deze prachtige 73cm barbeel

Oktober, het blijft gokken of de vangsten door blijven gaan, maar al snel blijkt dat deze in rap tempo terug vallen. In 4 uur vissen met 4 lijnen 1 barbeel vangen is voor mij reden genoeg om ook dit jaar de jacht op de barbeel te staken en over te stappen naar feederen en roofvissen. De kou, regen en wind tergen je materiaal en jezelf tot het uiterste en geloof me, het is geen pretje om in een snijdende wind op de punt van een krib te gaan zitten. Anyway, het seizoen zit er weer op en kan ik terugkijken op een fantastisch jaar.

Dit jaar was een seizoen met veel variabelen, het was echt alles of niets en dat was zo over de gehele linie op de Waal. Steeds weer berichten dat men moest buffelen voor vangsten. Zelf heb ik ook wel een paar keer moeten buffelen, zo heb je er op de ene dag 14 en de keer er na zit je keihard te blanken. Maar als ik dan een blank had, dan vroeg ik mezelf niets af, want immers, de gebruikte montages, voer en aas waren al jaren succesvol, daar lag het dus niet aan, maar de barbeel wilde dan gewoonweg niet, het blijft vissen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Nieuwe items 2012/2013

Ook afgelopen jaar is er weer veel geexperimenteerd en zijn er nieuwe produkten op de markt gekomen.

Dit jaar is door Balzer i.s.m. Michael Zammataro de Balzer Magna Maestro 150 vernieuwd en omgedoopt tot Magna Feeder Ace. Dit sublieme stuk gereedschap zal volgend jaar aan de zware veldtest worden onderworpen, maar weet nu al dat het met deze hengel geen enkel probleem zal geven. Een kleine veldtest heeft dit al uitgewezen en krijgt deze hengel al een hoge waardering,.... dat beloofd dus wat.

Balzer Magna Feeder Ace heavy feeder 4,2mtr.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Kant en klare barbeel onderlijnen van Gamakatsu.

Afgelopen jaar zijn door Gamakatsu de kant en klare onderlijnen in produktie genomen, deze lijnen zijn ontwikkeld in samenwerking met mij en Mike van IJsselbarbelen.nl en is er nu voor iedereen de perfecte onderlijn te koop.

Nu exclusief alleen te koop bij Hertog Hengelsport en medio 2013 bij alle dealers.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Kant en klare powergums.

Na een periode van doorontwikkeling is er een powergum ontstaan die als schokdemper tussen de gevlochten hoofd- en onderlijn kan worden geplaatst die ook nog eens visvriendelijk is, maar toch voldoende reserve heeft om een grote barbeel te kunnen sturen. Vanaf heden is de powergum kant en klaar te koop bij Hertog Hengelsport in Veenendaal en zitten per stuk verpakt in een blister.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Uiteraard een belangrijk, zo niet het belangrijkste item, het voer en aas.

Ik heb afgelopen jaar wederom goed gevangen met pellets. Het heeft wel wat tijd gekost om vertrouwen te krijgen want immers, de kaas deeed het altijd goed. Echter in de zomer was het altijd een hekel punt om de kaas goed te houden en was je altijd in de weer met koeltassen en koelblokken om er voor te zorgen dat de kaas maar niet ging "zweten". Dat betekende dus ook weer een extra tas en gewicht meesjouwen. Dit jaar heb ik niet één keer met kaas gevist en puur en alleen met de pellets. Het grote voordeel van deze smaakballetjes is dat ze onder alle omstandigheden zijn in te zetten en de smaakafgifte heel lang aanwezig blijft. Een aantal mensen probeerde het wel als ze bij mij op de krib zaten, maar uiteindelijk moesten ze toch naar de pellet uitwijken, want er werd niets op de kaas gevangen. Dit komt ook doordat ik mijn stekken voorvoer en onderhoud met pellets en kleine partikels waar ze aan wennen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Hertog hengelsport

Dit jaar is er hard gewerkt om de winkel in Veenendaal en Nijmegen te moderniseren en zijn ze zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen, want "what you'll see is what you get" kun je daar zo goed als alle produkten vinden door het uitgebreide assortiment en voorraad. Kom je ergens niet uit, dan staat er nog een heel team aan specialisten klaar om je een handje te helpen.

Nadat de winkels waren aangepakt werd het ook tijd om de website te moderniseren. Een uitgebreide webshop en aantrekkelijke kortingen en uiteraard goed geprijsde artikelen een must om een kijkje te nemen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Slotwoord

Graag wil ik iedereen bedanken met wie ik heb gevist voor de gezelligheid, samenwerking en nieuwe ideeen die het ook dit jaar weer tot een succesvol jaar hebben gemaakt.

Een speciaal dankwoord naar Hertog Hengelsport die mij ook dit jaar weer goed heeft bijgestaan.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vooruitzichten 2013

Volgend jaar weer een nieuw seizoen. De kribben waar mijn stekken zijn zullen in 2013 verdwijnen en worden vervangen voor langsdammen en zal ik nog maar moeten afwachten of er daarna nog barbeel te vangen is. Maar net als dit jaar zal ik er weer onbevooroordeeld aan beginnen en zie gewoon weer een nieuwe uitdaging aan komen, of ook wel een nieuwe avontuur.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Einde barbeelseizoen

Het barbeelseizoen op de Waal mag dan wel ten einde zijn, maar niet vissen zit er voor mij niet in.

Vanaf heden tot volgend jaar Mei zal ik druk in de weer zijn met het (method) feederen en roofvissen. Deze belevenissen zijn te volgen op www.rvlfishingadventures.nl

GreetZ

Ronald van Leeuwen

Barbeel visgids, webmaster en barbeeljager

Tot ziens in het barbeelseizoen 2013

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Feiten :

 • Totaal aantal barbelen : 123
 • Totaal aantal bij de Experiences : 26
 • Grand total : 149
 • Kleinste barbeel : 28cm
 • Grootste barbeel : 75cm
 • Eerste waalbarbeel 2012 : 17 Maart
 • Laatste barbeel : 7 Oktober
 • Aantal sessies : 31
 • Blanco sessies : 5
 • Gemiddelde lengte : 56cm
 • PR Winde naar 57cm.
 • PR Snoek naar 95cm.