paris

1e waalbarbeel 2012

Eindelijk,.....

De vangst van de 1e waalbarbeel in het nieuwe seizoen is voor mij altijd weer een speciaal moment, het is een beetje een meetpunt dat de barbeel elk jaar goed of slecht te vangen is. Vorig jaar had ik de allereerste waalbarbeel op 13 Februari en was voor mij een topjaar. Dit jaar is het op 17 Maart raak. Iets meer dan een maand later, maar niet verwonderlijk want de afgelopen winter heeft laat ingezet en daardoor bleef de watertemperatuur lang onder de 5 graden. Ook nu was het niet veel hoger, maar net als vorig jaar had ik weer dat gevoel van het moment. De juiste weersomstandigheden, waterstand, watertemperatuur. Het leek allemaal weer op zijn plaats te vallen en zo trok ik er vroeg op uit naar één van mijn hotspots. En dan het voordeel dat het 's morgens om 6:30u al licht begint te worden is natuurlijk helemaal geweldig.

Niet veel later liggen er 2 lijnen in het water, beiden zijn ze beaasd met een blokje jonge kaas, onderlijnen van 80cm. en Korda Longshank X maat 10 haken met rechte punt er op. De keuze van deze haak had ik gemaakt omdat elke aanbeet die je nu krijgt gewoon moet hebben. Haken met een rechte punt pakken eerder vlees dan haken met een naar binnen gebogen punt.

Ik leg 1 montage statisch met een 150gr. ankerkorf tegen de 2e nering en de 2e montage ligt met een 80gr. korf tegen de 4e nering. Ik werp wat losse partikels en pellets achter de krib er bij. Ik neem geen voer er bij, want de vissen zijn nu nog steeds snel verzadigd.

Dan eindelijk na 1,5 uur komt er beweging op de top van de Zammataro, voorzichtige tikjes gaan over in hardere tikken en uiteindelijk kromt de top en gaat de baitrunner draaien. Als een speer gaat de barbeel er vandoor als deze merkt dat hij is gehaakt en de Zammataro buigt lekker diep door tot in het handvat waardoor ik wordt getrakteerd op een prachtige drill. En omdat dit ook de montage was die het verste weg lag duurde het even voordat de barbeel achter de krib was. Daar werd de barbeel gecontroleerd uitgedrilld en na ongeveer 5 minuten kan ik de barbeel in het net laten glijden, yes ! hij is binnen. Ik slaak een kleine vreugdekreet en laat de barbeel even rustig bijkomen in het net en vervolgens gaat hij mee op de onthakingsmat en meetplank. 63cm. meet deze krachtpatser en maak ik snel een foto van mij met de barbeel.

63cm waalbarbeel

Dan volgen er nog een aantal loze uurtjes, maar dat deert me niet meer, de 1e barbeel van 2012 maakt deze hele sessie en voorgaande blanksessies in één klap weer helemaal goed.

Overige vangsten :

Op de IJssel worden ook al vangsten gemeld en er is op de Waal barbeel gevangen van een whopping 88cm.!!

Fantastische vangst

Hopelijk blijft deze trend zich voortzetten en gaat dit ook wederom een fantastisch barbeeljaar worden. Ik ben er in ieder geval klaar voor.

GreetZ

Ronald van Leeuwen