Eindelijk even tijd

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een paar hengels in mijn handen heb gehad. De weinige tijd die ik over heb wordt merendeels opgeslokt door privéperikelen. Ik moet dus de priotiteiten bijstellen en daarmee komt het vissen op een lager pitje te staan. Afgelopen tijd heb ik dus wegens tijdgebrek een beetje allround gevist en dan was het ook nog eens op een stek waar ik de auto letterlijk achter me neer kon zetten. De Linge is daar uitermate geschikt voor en kan ik ongestoord even stoom afblazen met het feederen en hoef ik geen 1,5km naar mijn stek te lopen.

Ik krijg veel mailtjes, mensen zijn bezorgd en vragen me waarom ik op de website de wekelijkse update niet doe. Nou, ik plaats nu onregelmatig updates om 1: stekkenpezers op een afstand te houden, 2 : ik heb momenteel weinig tijd en de weinige tijd die ik heb wil ik dan aan andere zaken besteden en 3 : De website is al geheel up-to date en vangsten melden wekt punt 1 op.

Mensen die me volgen op FB weten dat ik ondertussen wel een paar keer er op uit ben geweest met vissen en de nodige barbelen heb gevangen. De sessies met de engelsen waren super en ondertussen ben ik ook een paar keer op de barbeel weggeweest.

Maar dat wil niet zeggen dat er op de achtergrond niks gebeurd. Een weekje Engeland is geboekt en bereid me daar nu al op voor qua uitrusting. De beurs op 7 en 8 September in Maurik waar ik op de stand van Hertog Hengelsport de barbeel en het materiaal zal vertegenwoordigen.

Kortom, er zit nog genoeg in de pot om straks weer uitgebreid verslagen op de website te plaatsen.

Afgelopen weken moest ik wel constateren dat de kribben in mijn regio druk bezet waren en ik noodgedwongen moest uitwijken naar mijn andere stek(ken). Daar moet ik dan wel een flinke wandeling voor over hebben, want 1,5km. lopen met volle bepakking doe je niet zomaar. Ik koos dan voor een lichte kribhop uitrusting en gewapend met 1 hengel ging ik de barbeel achter de schubben zitten.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Zondag 18-8-2013

Omdat ik Zaterdag lekker had zitten feederen op de Linge, kreeg ik toch weer de kriebels om de barbeel achter de schubben te gaan. Zo gezegd zo gedaan en ging ik er samen met Joeri op uit. Om 7:00u staan we op de stek. Het regent nog wel een beetje, maar de vooruitzichten waren dat het snel droog zou worden. Het water is laag en kunnen een plekje maken met een paar grote basaltblokken om te zitten. Het is wel oppassen nu ze nat zijn, maar na wat gestuntel en glibberen over de gladde keien kunnen we een plekje vinden en verdwijnen er 2 lijnen in de stroomnaad.

1 lijn beaas wordt voorzien van een robin red pellet en aan de andere lijn gaat een madenclip. aan beide montages gaat een 100gr. korf en we vissen met de eerste lijn in de 1e nering vlak achter de krib en de 2e lijn in de 2e nering tegen de 3e aan. Het is link, maar ik weet van deze stek dat de barbeel dicht onder de krib kan liggen.

Er is nog weinig leven in de brouwerij, heel af en toe snijd een rugvin door het wateroppervlak van een brasem. Na ongeveer een half uurtje krijgen we toch beweging op de toppen. Eerst bij Joeri en dan knalt mijn top naar beneden. Na een korte drill kan ik een mooie 40+ barbeel landen. Snel onthaken in het net en direct weer terug. Dan is het de beurt aan Joeri, ook zijn top begint te stuiteren, helaas een dikke brasem die de pellet heeft gevonden. De brasem lost zichzelf vlak voor de kant en de lijn wordt weer ingeworpen. Dan krijg ik weer een flinke aanbeet en ik voel zware weerstand, Yessss zeg ik tegen Joeri, dit is een mooie dikke. Ik krijg met veel moeite de vis achter de krib, maar had deze nog niet aan de oppervlakte. Uit angst de vis te verspelen gaf ik weer wat lijn om verder van de stenen de vis moe te drillen. Dit duurde en duurde maar, maar ik kreeg de vis niet boven. Ik kreeg ook vreemde bonken op de top, het voelde niet als barbeel, misschien weer een meerval ??. Dan uiteindelijk na ongeveer 10 minuten komt de vis naar boven en ben ik aardig verrast. Toch barbeel, alleen was deze in zijn anaalvin gehaakt, tja dan wordt het inderdaad een hele toer, ha ha ha. Uiteindelijk gleed er een 50+ barbeel in het net. Snel onthaken en weer terug.

Barbeel snel weer teug zetten

Dan komt heel voorzichtig het zonnetje er bij en meteen is het lekker warm op de krib. Dankzij de vrij harde wind is het goed uit te houden. Joeri vangt ondertussen nog een 2 tal brasems en dan giert bij mij de vrijloop. Ook deze aanbeet is er één uit het boekje. Na een korte drill glijd de barbeel in het net waar ik hem onthaak. Dit is toch een flinke barbeel en besluit hem even te meten en was een mooie 64cm.

64cm barbeel

Het gaat lekker zo, binnen een uur al drie barbelen en een paar brasems. In de tussentijd merken we dat de wind nu flink aantrekt, de hengeltoppen zwiepen er op los en horen we de fluittoon van de wind die om de lijnen giert. Er waren windvlagen bij dat zelfs de hengel van Joeri uit de steun werd geblazen,.... ai, jai, jai,..... Nu moesten we de hengels dus maar handmatig op de steun gedrukt houden. Dan volgt er weer een flinke aanbeet bij Joeri en dit keer kan hij ook een barbeel landen. Een mooie 40+'er en tevens 4e barbeel.

Het blijft opeens stil, we krijgen geen tikje meer en besluiten we te stoppen. de wind giert nu zo hard over de krib dat de onthakingsmat en mijn petje al weggewaaid waren en gelukkig aan de andere kant tussen de stenen bleven liggen. Tijdens het opruimen krijgt Joeri nog een flinke aanbeet en kan kort daarna weer een mooie barbeel landen. Een mooie 50+ barbeel. Toch maar even blijven? zeg ik tegen Joeri. "ja is goed" hoor ik bevestigend. Mooi, dan blijven we nog een uurtje en dan vind ik het wel best. Ik had het nog niet gezegt en daar knalt de Balzer bijna dubbel en worden de slipringen van de vrijloop onder vuur genomen,... WoW,... wat een aanbeet.

Dit keer weet ik wel zeker dat het een flinke barbeel is, de welbekende kopbonken en diep vanuit de stroomnaad naar de hoofdstroming toe zwemmen. Ik weet de uitvallen te pareren en laat de barbeel verder van de krib zijn strijd leveren. De Balzer buigt lekker diep door en ervaar de kracht van de barbeel. Langzaam voel ik de kracht afnemen en kan ik de barbeel naar de oppervlakte krijgen. Daar worden we nog even getrakteerd op een spetterende strijd en dan geeft de barbeel het op. Joeri duwt het net onder de vis en is de barbeel safe.

Ik laat haar eerst na het onthaken nog even lekker bijkomen na deze strijd. Dan zie ik na een paar minuten de rugvin omhoog komen en wil ze het net uit. Ja, ja,... nog eventjes mooie dame, eerst even meten en met mij op de foto, dan mag je weer terug.

71cm. barbeel

Daar zien we dat ze 71cm lang en puntje gaaf is. Wat een prachtige vis is het toch hé. Er wordt snel een foto gemaakt en gaat ze weer terug in haar element.

Het korum barbeel pannet is aardig gevuld door deze dame

Nadat ze terug is gezet en met een flinke staartzwieper de diepte opzoekt werp ik de lijn weer in. Op datzelfde moment krijgt de hengel van Joeri een poeier en giert de vrijloop het uit. Joeri pakt snel de hengel en begint de drill. Ik zie de barbeel richting hoofdstroming gaan en gevaarlijk dicht bij mijn lijn komen. Ik draai hem snel binnen en zeg tegen Joeri dat hij even lijn moet geven om de barbeel niet vast te laten zwemmen. Helaas, de barbeel was sneller en zwom zich muurvast tussen de stenen. Joeri houd de lijn strak en we zien af en toe de hengeltop naar beneden getrokken worden. Ik vraag Joeri om even de lijn wat slapper te houden zodat de barbeel geen weerstand meer voelt. Na een paar minuten is er nog steeds geen beweging op de top en besluit ik een drastische maatregel te nemen. Ik pak een vuistgrote steen en werp deze net naast de lijn in het water. Even wachten en ja hoor, een harde ruk en de barbeel zwemt van schrik weg van de stenen en kan Joeri de drill vervolgen. Na een paar minuten weet hij de barbeel aan de oppervlakte te krijgen en zien we een mooie grote barbeel. Dik in de 70cm. Maar net voordat ik de barbeel kan scheppen breekt de onderlijn en zwemt de barbeel weer de diepte in. &^#$%^klinkt het naast me, ha ha ha. Tja jongen, dat hoort er ook bij, ik ken het gevoel. Waarschijnlijk is de onderlijn beschadigd bij het vastzwemmen. Toen ik de lijn ging controleren zag ik dat deze om de korf heen was geslagen en precies op het knelpunt was afgebroken. Domme pech dus.

Achter me hoor ik mijn vrijloop weer gieren en staat de top van de Balzer hengel te stuiteren, na een korte drill kan ik een prachtige 50+ barbeel landen. Wat een heerlijk gevoel was het weer en dat op een stek waar ik niet heb voorgevoerd. Geweldig gewoon en dat deze stek potentie had wist ik al, maar zo veel zonder voorvoeren had ik niet verwacht. Uit ervaring weet ik dat hier niemand komt om te vissen, het is gewoon te ver lopen met je spullen, dus deze stek houd ik dan ook echt geheim in de hoop de stekkenjagers op een zijspoor te zetten. En als de kribben straks plaats hebben gemaakt voor langsdammen, heb ik in ieder geval weer een nieuwe stek.

Na deze vangst besluiten we om nu echt in te gaan pakken, we hebben nog andere verplichtingen en we zijn ook wel een beetje uitgewaaid. Nu draaien we eerst de lijnen in en vervolgens ruimen we de rest op, want stel dat we weer een aanbeet krijgen,.....

Met 8 prachtige barbelen waarvan 7 in het net zijn beland hoor je ons niet klagen. Voorlopig kan ik er weer even tegen en ga ik me richten op het weekje Engeland.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Overige vangsten :

Het is stil, niet aan de waterkant, maar onder water. Tenminste wat ik aan meldingen binnen krijg. Er worden zo links en rechts enkele vangsten gemeld, maar ook wordt er nog flink geblankt. Vreemd eigenlijk in een periode waarin de barbeel goed te vangen zou moeten zijn. Helaas bieden vangsten uit het verleden geen garantie voor het heden. Ook vanaf de IJssel komen maar weinig vangstmeldingen. wel hoor ik vaker dat ze daar in September los gaan. Maar dat is een algemeen bekend feit dat de barbeel op de IJssel wat later op gang komt t.o.v. de Waal, maar je er ook een maand langer door kunt vissen en vangen.

Berichten van mijn favoriete krib zijn ook teleurstellend. hoe dat komt ?,... Dat mag Joost weten ;-)

Ingezonden mailtje :

Hallo Ronald.

Ik heb afgelopen weken een paar keer op jouw krib gezeten. Maar allen keren niks gevangen , niet eens brasem. Wat doe ik verkeerd of wil je dat niet zeggen?

Ik vis met robin red of halibut pellets 12 en 15 millimeter aan onderlijnen van 120 centimeter met haak 12 longshank x van korda en heb de onderlijnen net zo gemaakt als jij op jouw site hebt gemaakt.

Het barbeelvoer heb ik van Hertog en daar alles doorheen gemengd zoals jouw dus daar kan het niet aan liggen toch? please help me want ik moet een flink stuk reizen en wil graag wat barbeel vangen.

met vrgrt Joost

@ Joost :

Lees mijn FAQ

En hiermee sluit ik weer een mooie periode af, op naar de volgende.

GreetZ

Ronald