Jaaroverzicht 2013

Dit jaar was weer een succesvol jaar alhoewel de start behoorlijk moeizaam op gang kwam. De langdurige kou en hoge waterstanden maakte het bijna onmogelijk om op de Waal vanaf de kribben te vissen. Hierdoor ging ik noodgedwongen uitwijken naar ander water en de rovers achter de schubben aan.

Elke kans die ik kreeg op de Waal greep ik dan met beide handen aan en kon op 3 Maart de eerste Waalbarbeel op mijn handen houden.

Dan komt koning Winter weer om de hoek kijken en is er tot ver in April niet te vissen op de Waal. Tussendoor vis ik enkele sessies op roofvis en weet een paar mooie snoeken te vangen samen met mijn vismaat Jurgen.

Prachtige snoeken passeerden de revue

Uiteindelijk kwamen de kansen om de Waal weer te bevissen. Voorafgaand eerst nog een paar feedersessies met m'n vismaten Leo en Gerrit en lagen er al snel flinke brasems in de netten.

Flinke brasems en ze beginnen al paaipukkels te krijgen

Altijd leuke vangsten op de Waal met de feeder en je vangt soms het onverwachte.

We zitten ondertussen al in Mei en nog steeds is het moeizaam. Ik ben kribhoppend op zoek naar barbeel gegaan en weet er zo nu en dan een paar te vangen maar het houd nog niet over. In tegenstelling tot de voorgaande jaren ben ik dit jaar niet gaan voorvoeren. Omdat de kribben in het traject Dodewaard/Ochten nu ook verlaagd zijn is het in de lijn Tiel/Zaltbommel ook een stuk drukker geworden. Steeds vaker zijn de kribben bezet en moet ik noodgedwongen uitwijken naar andere stekken.

Ik maakte van de nood een deugd en ging op zoek naar andere stekken die ik eerder al had uitgeprobeerd maar moeilijk bereikbaar zijn. Maar met een lichte uitrusting ging ik samen met Joeri op pad en wist ik toch weer een paar goede stekken te vinden.

English please :

Medio Mei krijg ik een mailtje van Bill met de aankondiging dat ze een week naar Nederland komen. Uiteraard onthaal ik ze met open armen en al snel ontmoeten we elkaar weer aan de waterkant. Ik neem ze mee naar verschillende wateren in de regio, maar de Waal had hun hart veroverd en werd daar ook het meeste gevist en gevangen. In de week dat ik met de engelsen op pad was had ik natuurlijk een uitgebreide kans om op verschillende plekken te vissen. Vanaf de kant ff lekker jezelf leeg gooien op de 90mtr. en vanaf de kribben visten ze stroomopwaarts op brasem en ik stroomafwaarts op barbeel. Dit leverde leuke vangsten op en kwamen er zelfs enkele specimenvissen op de kant als bijvangst.

Bill een prachtige 63cm winde

Ik een prachtige rivierkarper van 14 pond.

en natuurlijk mijn target vis de barbeel

Tijdens het verblijf van de engelsen steeg het water die week meer dan 1,5 meter. Dit zorgde er voor dat er wederom niet vanaf de kribben kon worden gevist. Dat duurde bijna de hele maand Juni en was flink balen want hierdoor kon ik geen stekken op gaan bouwen.

Medio Juli werden de omstandigheden beter, de waterstand zakte, de temperatuur steeg en zo ook de vangsten. Door weer vaker te vissen en voeren kon ik uiteindelijk toch de barbeel op de stek krijgen en houden.

Engels bezoek :

In Juli kwamen Bill, Roger en Chris nog een keer een weekje naar Nederland en ook deze keer was het weer een fantastische week met veel brasem, winde, barbeel en een prachtige bijvangst van een meerval.

Dan komt er voor mij een periode waarin vissen op een laag pitje komt te staan. Door privé omstandigheden was ik niet in staat de uren te vissen die ik normaal doe en dat merkte ik ook in de vangsten. De stekken werden niet voorgevoerd en was ik aangewezen op stekkennis van de afgelopen jaren. Ik viste dan een paar uurtjes op de meest potentieele stekken en dat leverde me uiteindelijk toch leuke vangsten en aantallen op.

Augustus

Ook weer een drukke tijd. Weinig gevist en de keren dat ik ging vissen ook weer leuke vangsten geboekt.

En natuurlijk ging mijn trouwste vismaatje regelmatig mee op pad en kon ook een aantal prachtige barbelen drillen

en er mee op de foto.

September :

De beurs in Maurik, voorbereidingen voor mijn trip naar Engeland. Beiden zeer goed bevallen en een hoop opgestoken. De week in Engeland heeft me goed gedaan. samen met mijn Engelse vrienden Bill en Roger het avontuur aangegaan en samen mooie vangsten geboekt waaronde prachtige kopvoorns, forel

en uiteraard barbeel.

Mijn vakantietrip naar Engeland was zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar.

Ik kreeg dankzij deze vakantie weer inspiratie en motivatie.

Oktober :

De weersomstandigheden en hoge watertemperatuur zorgde er voor dat we dit jaar langer door konden vissen op de waal. en met succes. Ik had nog niet de tijd die ik graag wilde maar gebruikte de uurtjes die ik had zeer effectief door een andere techniek/tactiek in te zetten. Met slechts een lichte uitrusting meerdere kribben bevissen en met een rolloodje de stroomnaad uitkammen.

Ik ging vissen op andere stekken en wist daar onverwacht toch mooie vangsten te boeken en ook een nieuw fenomeen te ontdekken. De barbelen die ik op die stek ving waren bedekt met een dikke slijmlaag wat er op duidt dat ze in minder hard stromend water verblijven. Weer wat bijgeleerd dus en zal ik deze stek zeker blijven bezoeken.

November :

De grootste Hengelsportbeurs van Europa in de Jaarbeurshallen te Utrecht. Elk jaar weer een groot feest waarin alle diclipines aan bod komen. Ook ik stond op deze beurs op de stand van Hertog Hengelsport om de barbeel en materiaal te promoten. Veel mensen gesproken die speciaal voor mij naar de beurs waren gekomen en ook een heleboel mensen die interesse hadden in het materiaal.

Nieuwe produkten :

Op de beurs werd ik ook benaderd door Pallatrax. Ze hebben de bezem door het dealerschap gehaald en dat was hard nodig. Een topprodukt verdient gewoon de beste dealers die ook weten wat er er achter het produkt zit. Simon en ik liggen wat dat betreft op één lijn en zal ik het komende seizoen de pallatrax produkten onder de loep nemen en mee gaan vissen.

Pallatrax Winter Almond

Mede door het speciale winter aas en voer van Pallatrax, de Winter Almond en de ontdekking van de barbelen met dikkere slijmlaag hebben me weer op scherp gezet en ben ik een uitdaging aangegaan om wederom een seizoen door te vissen op barbeel aan de Waal. Let wel, het is een uitdaging maar geen verplichting. In de barre kou op de kop van de krib zitten is zeker geen pretje, maar zodra de omstandigheden het toelaten zal ik zeker op de krib zitten.

De eerste poging was eigenlijk niet te doen. De beoogde stek was door het hogere water niet bereikbaar en ging ik op een andere pas ontdekte stek vanaf de kant vissen. Ik verloor daar in één sessie van een paar uurtjes meer montages dan ik in een heel jaar nog niet heb verspeeld.

Eén of andere basalt richel die daar lag kon ik niet over- of omheen vissen vanaf de kant. Vanaf de krib kon het daar prima maar nu dus even niet. Een goede leer en geen stek voor hoger water. Je moet daar echt vanaf de krib vissen.

December :

Ook weer een druk maandje. Een paar keer weggeweest met de spinhengel en een paar snoekjes kunnen vangen. De weersomstandigheden weerhouden mij er momenteel van om op de krib te gaan zitten. Maar er zijn voldoende alternatieven.

 

Totaaloverzicht 2013

  • Totaal aantal barbelen : 76.
  • Kleinste barbeel : 25cm.
  • Grootste barbeel : 71cm.
  • Eerste waalbarbeel 2012 : 3 Maart.
  • Laatste barbeel : 20 Oktober.
  • Aantal barbeelsessies : 21.
  • Blanco sessies : 8.
  • Gemiddelde lengte : 56cm.
  • PR Meerval naar 75cm.
  • PR Rivierkarper 14 pond..

 

Overige vangsten/meldingen/bevindingen :

Tja, dit jaar was het een beetje minder met de vangsten. Ik heb dit jaar echt niet slechter gevangen t.o.v. vorig jaar, ik heb gewoon minder gevist. Als ik ging dan werd er gevangen op een paar blanksessies na dan. De reacties uit "het veld" waren zeer positief. Mensen die bij mij een experience hebben gehad gaven aan dat ze leuke vangsten boekten en een enkele blanksessie voor lief namen, maar overall toch leuk hebben gevangen en zeer dankbaar waren voor de informatie die ik hen heb gegeven zodat ze ook goed voorbereid en met een andere kijk de barbeel konden bevissen en uiteindelijk ook vangen. Positieve berichten dus en des te meer reden om volgend jaar gewoon weer de Waal op te gaan zoeken en de barbeel achter de schubben te zitten.

Vooruitzichten 2014 :

De uitdaging om in Januari nog een barbeel te vangen en de rest van het jaar gewoon weer lekker de barbeel achter de schubben aan zitten. Wederom een Engels avontuur beleven zowel in Nederland als in Engeland en hopelijk worden er komend jaar weer zulke prachtige barbelen gevangen.

Voor degene die gaan vissen.

Strakke lijnen gewenst.

Een gelukkig, gezond en visrijk 2014

 

GreetZ

Ronald van Leeuwen