barbeel.eu, de start van het barbeelseizoen 2014

Barbelhunt, The kickoff

De foudraal met hengels, rugtas met barbeelmateriaal stonden al een tijdje "ready for battle". De hengels had ik eind vorig jaar al helemaal schoongemaakt. De gevlochten lijn op de molens was al 2 seizoenen gebruikt en op 1 spoel zat nog maar 80 meter. Tijd voor nieuwe lijn. Maar daar kwam ik mooi bedrogen uit, SPRO heeft de Dynafil Powerbraid uit het assortiment gehaald en moest ik naar een gelijkwaardige, zo niet, betere lijn op zoek. Een bezoekje aan Hertog Hengelsport in Veenendaal bracht uitkomst en vond ik de lijn die aan mijn eisen voldoet t.w. zo dun mogelijk, sterk, schuurvast, snelzinkend en goede kwaliteit.

terra line 16/100

Zo kwam ik uit bij de Terra line 16/100 met een trekkracht van 9kg. (SPRO 7,8kg) en werden beide spoelen gevuld met 200mtr. van deze lijn. (Binnenkort komt er een review over deze lijn.)

Omstandigheden :

De zachte winterse omstandigheden gaven veel mogelijkheden om de barbeel achter de schubben te zitten. Watertemperatuur is niet onder de 6,5 graden C geweest, dus kans om ze te vangen waren dan ook ideaal. Ware het niet dat als ik tijd had, de waterstand of weersomstandigheden het niet toe lieten en als ik geen tijd had, de omstandheden juist ideaal waren. Deze "crosslinks" overkwamen me al een tijdje, maar uiteindelijk kon ik alles op elkaar afgestemd krijgen. De start van mijn barbeelseizoen 2014 kan beginnen.

Strategie :

Dit jaar heb ik een ander doel voor ogen, vangen van barbeel op "andere" stekken dan de reguliere stekken waarvan ik weet dat ze er te vangen zijn. Klinkt misschien een beetje onlogisch, immers je wil toch vangen ? Maar die stekken vormen voor mij geen uitdaging meer, ik ga er heen om te vangen en niet meer om te vissen. Ik wordt er niet meer uitgedaagd. Vandaar dat ik ook mijn uitrusting hier op heb aangepast om in 1 sessie meerdere kribben te bestrijken en stekken op te zoeken waar je niet zomaar even naar toe gaat met een volle bepakking. Afgelopen jaren ben ik daar al een keer geweest en werd me duidelijk dat er niet of nauwelijks wordt gevist terwijl er prachtige vangsten zijn geboekt tijdens die sessies.

Uitrusting :

Het struinen en lange wandelingen naar en over de kribben is best wel intensief. Maar dankzij de Fox 3 Rodhold met plaats voor 2 opgetuigde hengels aan de buitenzijde en een vak voor 2 banksticks, meetplank en eventueel een kleine shelter en schepnetsteel is het mogelijk om met deze foudraal i.c.m. de korum rugtas nu met 2 hengels op pad kan. Aan de Korum rugtas haak ik het Korum schepnet en zo struin ik met een superlichte uitrusting moeiteloos door de weilanden en over de ruige kribben.

Eén bankstick voor de camera is reuze handig.

De eerste sessie :

Een lange wandeling door de uiterwaarden ligt voor me en neem ondertussen de geluiden, geur en al het moois van de natuur in me op. De uitgestrekte uiterwaarden zijn prachtig groen gekleurd. De ganzen hebben hun nesten al weer goed gevuld met soms wel 8 eieren.

Na een flinke wandeling worden de geluiden van de rivier luider. De ronkende dieselmotoren van de schepen, het klotsen van het water en de geur van de rivier dringen tot me door. Yess, i'm back en oh boy het voelt lekker. Ik geniet eerst een half uur van dit uitzicht en na een slok warme koffie pak ik de spullen uit.

Banksticks plaatsen, hengels er op en vissen

binnen 10 minuten kunnen er 2 lijnen in het water.

Stek verkennen :

Allereerst ga ik met een rolloodje het bodemverloop verkennen. Korte tikjes op de top duidt op een ribbelbodem. (zoals aan het strand bij de zee) Zachte deiningen afgewisseld met korte tikjes duiden op zandduinen (ideale verstopplaatsen voor de barbeel). Dan pak ik een korf met een dichte onderkant en sleep deze over de bodem naar me toe over enkele meters.

Na het indraaien kijk ik of er grind in zit. Zo ja, dan is dit een perfecte bodem waar barbeel graag vertoeft.

(Bovenstaande foto is vorig jaar gemaakt)

Dan na het verkennen worden de montages gereed gemaakt. 1 lijn beaasd met een madenclip, de andere met de 18mm pallatrax Winter Almond squab welke eerst in de glug is gedoopt en daarna in de madenbak gedropt. 3 aassoorten aan 1 hair. Geweldige combi en hopelijk weet de barbeel het ook te waarderen.

De 125gr. ankerkorf is gevuld met in stukjes gebroken Pallatrax Winter Almond squab en ligt op ongeveer 20 meter in de stroomnaad tegen de 2e nering aan. De lijn met madenclip werp ik ver stroomopwaarts en laat deze d.m.v. een rolloodje in de middenstroom zijn weg zoeken.

Mijn eerste barbeel 2014

Na enkele worpen in de stroomnaad is het raak, de hengeltop stuiterde flink door het rollende lood, een zachte deining en opeens PATS, de top wordt volledig krom getrokken en voel een zware dreun op de hengel. Dit kan maar 1 ding betekenen, deze typische aanbeet kan alleen maar een barbeel zijn. De hengel buigt lekker ver door en dankzij de Balzer molen kan ik de barbeel snel uit de volle storming krijgen. Na een paar minuten weet ik de barbeel achter de krib te dirrigeren en glijd deze in het net. Een prachtige 50+ barbeel mag er even bijkomen nadat hij is onthaakt en gaat dan snel weer terug. Tussen de worpen door laat ik ook de rollende montage even liggen, dit leverde een aantal brasems op. Niet echt mijn target vis, maar ja, ze zwemmen er nou éénmaal en zijn altijd leuk om je bezig te houden in de stille uurtjes.

Kribhoppen

Na een uur besluit ik te verkassen. Ik pak de spullen snel in en in een no-time loop ik naar de volgende kribben. Ook daar weer dezelfde setup, maar helaas niets. Op naar de volgende krib en ondertussen merk ik het gemak van de uitrusting. De opgetuigde hengels aan de foudraal hangen en je loopt er zo mee weg. Fantastisch gewoon en krijg er zelfs plezier in. Aangekomen bij de 5e krib en na een aantal keren met het rolloodje het kribvak uit te hebben gekamt, is het na de zoveelste worp weer raak. De montage was bijna uitgerold en BAM, daar knalde de hengeltop naar beneden. De montage lag bijna tegen de andere krib en moest zo'n 150mtr. lijn binnendraaien. Maar de Balzermolen met een inhaalslag van 1 meter gaf geen krimp en kon ik binnen een paar minuten de 2e barbeel in het net laten glijden. Dit keer een 40+ barbeel. Ook deze wordt in het net onthaakt en gaat direct weer terug. Na nog een aantal worpen en geen aanbeten meer besluit ik om 14:00u te stoppen en begin de lange wandeling terug naar de auto.

Missie geslaagd

Mijn nieuwe benadering in de jacht op de barbeel is meteen een succes, ik geef toe het is nog schrapen zo vroeg in het jaar. Maar ja, dat is elk jaar niet anders geweest. Zoeken en vinden. Als je dan uiteindelijk zo'n waanzinnige aanbeet krijgt vergeet en vergeef je meteen alle minpunten. Mede doordat ik vorig jaar korte sessies heb gevist en toch leuk heb gevangen met een minimale uitrusting blijf ik hiermee doorgaan en heb een hoop overbodig materiaal thuis gelaten. Keep it simple is het motto en nu kom ik zelfs op plekken waar ik nog niet eerder ben geweest en zeg eerlijk dat het me prima bevalt.

Overige vangsten

Een feedersessie eerder deze maand leverde al leuke vangsten op van een partijtje brasem en een leuke bonus vis van een 47cm grote Winde

Ook leuk om te weten dat de brasems paaipukkels beginnen te krijgen. Dus binnenkort maar weer een aantal feedersessies aan de Waal doen, want dikke brasems en windes vangen op een witvismontage is ook een serieuze sport op de Waal.

Zoals ik al zei is het schrapen voor wat betreft de vangsten op de Waal op barbeel, maar elke barbeel is er één en wie het kleine niet eert,......... Ik zeg, trek er op uit, geniet van het vissen en met een beetje geduld en geluk wordt je getrakteerd op een knallende hengeltop, gierende beetrunner en een spetterende drill.

GreetZ

Ronald van Leeuwen