barbeel.eu-logo-vangsten-augustus-september-2014

Zoek en gij zult vinden

De werkzaamheden aan de strekdammen gaat nu 24/7 door en wordt het nu al duidelijk hoe het er uit komt te zien als ze klaar zijn. De verandering is groot en zal een diepe impact hebben op de flora en fauna in het gebied. 3 hotspots, 2 paaiplaatsen en een prachtig gebied zijn verloren gegaan. Noodgedwongen moet ik dus uitwijken naar andere plaatsen waar de kribben (nog) niet verlaagd zijn.

Daar ik de afgelopen jaren al druk ben geweest met het bevissen van alle kribben en het bijhouden van vangsten kon ik daardoor makkelijker de barbeel vinden en de "slechte" plekken uitsluiten. Met slechte plekken bedoel ik dat er veel obstakels op de bodem liggen en je bij elke worp steevast je montage kwijt bent. Maar de rivier veranderd per etmaal en probeerde ik het weer eens op die stekken. Enkele waren nu wel bevisbaar en ving er ook barbeel, toch maar weer goed om eens uit te proberen dus.

Korte sessies :

Het barbeelvissen bestaat voornamelijk uit korte sessies van 3 uur en veelal in de avond. Al kribhoppend worden meerdere kribben bevist en weet op deze manier een flink aantal barbelen te vangen. Veelal zijn het barbelen van gemiddelde maat (50+).

Door deze manier van vissen kreeg ik een goed beeld waar de barbeel zich bevond en kon ik steeds gerichter gaan vissen. Aldoende liepen daardoor ook de vangsten op en kwam daarmee zelfs tot in de tientallen tussen de 10 en 15 stuks over meerdere kribben.

barbeel 55cm

Waren er dan vanaf 1 krib meerdere barbelen te vangen dan viste ik er soms een langere sessie, voerde er meer en ving dan ook beduidend grotere barbelen (65+). Ook qua aantallen was het redelijk stabiel en ving daar gemiddeld tussen de 7 en 10 barbelen.

barbeel 76cm

Soms met een uitschieter naar de 70+

en werd het schepnet regelmatig gevuld met een bak van een barbeel.

Het actieve barbeelvissen heeft tot een nieuw beeld geleid en uiteindelijk terugbetaald in vele vangsten. Lange sessies vissen op een willekeurige krib, dan moet je wel een dosis geluk of goede stekkennis hebben. Dat eerste heb ik afgedwongen door het tweede.

Barbeelseizoen is los :

De maanden Augustus en september zijn bij uitstek de beste maanden om flinke barbelen te vangen. Ze maken zich op voor de winter en vreten zich helemaal vol. Dat is goed te merken, want zelfs de kleine barbelen zijn dikke poefzakken en maken elke drill weer een feest.

De meeste barbelen tijdens het kribhoppen vang ik op de maden welke ik middels een madenclip aan de hair hang en met slechts een rolloodje tussen de 80 en 120gr. de stroomnaad ga uitkammen. Met de hengel in de hand is het dan helemaal een feest als de barbeel het aas in de volle stroming pakt. Het lijkt dan net of het lood ergens vast rolt, maar al snel wordt de kromtrekker gevolgd door een krachtige beuk op de hengel. Onmiskenbaar een barbeelaanbeet. De drill die dan volgt maakt dit een echte sport. De barbeel moet dan vanuit de volle stroming gedrild worden. Waterdruk op de lijn, een vis die maar al te graag op de bodem blijft, schepen die een flinke zuiging veroorzaken,.....in één woord,..... Geweldig !

Tijdens langere sessies doen de Robin Red pellets het beter. In combinatie met mijn barbeelvoer is dat dan ook niet verwonderlijk. Dit voer en aas heeft zich de afgelopen jaren al bewezen en de aaspresentatie heeft daar ook aan bijgedragen. De montage en haakkeuze zijn nog steeds een succes.

Materiaal :

Het materiaal krijgt het momenteel zwaar te verduren. De vele wandelingen over de stenen gaan nog wel eens gepaard met glij- en valpartijen waarbij de hengel(s) en molen(s) nog wel eens op de stenen kletteren. Gelukkig hebben de Balzer Feeder Ace hengels en Balzer 9600BR molens het allemaal over zich heen laten komen. Zowel de hengels als molens zijn echte werkpaarden en hebben zich de afgelopen 2 seizoenen bewezen dat ze tegen dit soort geweld opgewassen zijn.

Nu alleen ik nog, want de blauwe plekken, gekneusde ledematen en vele schaafplekken zijn niet meer op 2 handen te tellen, ha ha ha. Ik geef toe, het is afzien, maar de vangst van de prachtige barbeel laat me gewoon alle ellende vergeten en zijn elke blauwe plek, kneuzing en/of schaafwond dik waard.

Keuze :

De reden dat ik voor deze manier van vissen heb gekozen is dat het actieve vissen me wel goed bevalt en dat stekkenjagers geen kans meer krijgen uit te vinden waar ik uithang. Ik vis veel op onregelmatige tijden, plaatsen en in het weekend ga ik er op uit met de feeder om de witvis achter de schubben te zitten. Deze nieuwe benadering bevalt me prima zo en scheelt me een hoop ergernis.

De keus om de website niet meer wekelijks te updaten komt omdat ik in de weinige tijd die ik heb graag wil besteden aan ontspanning.

Barbeel experiences :

Ook deze zijn allen goed verlopen en gingen mensen met me mee op de struintocht of een lange sessie vanaf 1 krib. Die keuze was vrij en alle sessies zijn met barbeel afgesloten en zijn er weer een aantal ervaren barbeelvissers bij gekomen.

Vooruitzicht :

De avonden worden steeds korter en kouder, maar weerhouden mij er niet van om de kribben op te gaan. De hengelsportbeurs in Utrecht komt er weer aan waar op de stand van Hertog Hengelsport een barbeelcorner zal staan.

Engelse vrienden op bezoek :

Mijn engelse vrienden zijn ook weer in Nederland aangekomen en zal ik een aantal dagen mee optrekken om een aantal feedersessies mee vissen.

.

Voor een ieder die er nog op uit gaat, strakke lijnen gewenst en tot onverwachts !

.

GreetZ

Ronald van Leeuwen