Wat een jaar

Januari 2014, dat is voor mij nog een maand waarin ik nog geen barbeel heb gevangen. De bewuste "winter barbeel" laat weer een jaartje op zich wachten. Nou was dit jaar de winter ver te zoeken en kwam de watertemperatuur niet onder de 6,5 graden. Omstandigheden waarbij de barbeel nog steeds prima te vangen is. Komt de watertemperatuur onder de 6 graden dan is het gedaan met de pret.

De kansen voor mij op een januari barbeel werden steeds kleiner door de crosslinks. Waren de omstandigheden perfect dan had ik geen tijd en had ik tijd dan was het pokkeweer of waterstand te hoog. Mijn voorgenomen winteroffensief moest ik noodgedwongen uitstellen. Ondertussen krijg ik meldingen van barbeelvissers dat er barbeel gevangen werd op de Waal. Ik baalde er echt van dat die crosslinks er waren, maar mijn pioriteiten lagen op dat moment elders. Ik moest wachten tot Maart op mijn eerste Waalbarbeel.

Strategie 2014 :

Mijn strategie voor dit jaar was aktief de barbeel te zoeken. Geen lange sessies maar lekker kribhoppend op zoek naar nieuwe stekken. De reden was simpel, de 15 kribben vanaf Zennewijnen tot Ophemert verdwijnen en word een langsdam. 3 hotspots en 2 paaiplekken zijn daarmee uiteindelijk verloren gegaan.

Ook het feit dat de barbeel op deze hotspots makkelijk te vangen zijn was voor mij de uitdaging er een beetje vanaf geraakt. Ik ging er niet heen om te vissen maar om te vangen. Leuk voor de aantallen maar het gaf me geen bevredigend gevoel.

De kribben die er nog lagen moest je een flink eind voor lopen en heb ik mijn uitrusting dan ook op aangepast. Een kleine foudraal waarbij de hengels aan de buitenzijde bevestigd worden, 2 banksticks, schepnet en een rugtas was alles wat ik meenam. De onthakingsmat deed dienst als kussen en zo struinde ik door de uiterwaarden en over de kribben.

Lekker struinend op jacht naar de barbeel met een compacte lichte uitrusting en op zoek naar nieuwe stekken. Ik kreeg weer een fijn gevoel bij het vissen op barbeel.

Zoeken en vinden :

Het stuinen door de uiterwaarden en over de kribben klunen was met recht een helse toer. Gekneusde ledematen, schaaf- en snijwonden, materiaalbreuk en verlies kwamen er ook nog eens bij. Tijdens mijn eerste serieuze "quest" moest ik leren om te gaan met deze tegenvallers. Ook het verlies van veel montages zaten daar bij want om barbeel te vinden was de beste manier met een rollood de kribvakken uit te kammen. Tja, door rollend vissen op onbekende stekken betekent risico's nemen met als gevolg dat mijn voorraad onderlijnen en lood snel gereduceerd werd tot nul.

Maar uiteindelijk werden er barbelen gevangen en leerde ik opnieuw de stekken kennen en verlies van materiaal was minimaal.

Nieuwe stekken :

Tijdens de zoektocht over de kribben en het rollend vissen kreeg ik een mooi beeld van het bodemverloop. Ik leerde snel en sprongen er enkele kribben tussenuit waar meerdere barbelen werden gevangen. Wel waren het stekken met verhoogd risico op verlies van materiaal, maar door direct op de juiste afstanden te vissen al dan niet half statisch en soms statisch met ankerkorven, lukte het me om vlakbij de obstakels (lees schuilplaatsen) te vissen.

Ik heb in 2011 tijdens de extreem lage waterstand al veel kribvakken bekeken en notities gemaakt van de situatie in het kribvak. De foto hieronder laat een goed beeld zien over de obstakels (lees schuilplaatsen) op de bodem. Als je dan zo'n rij basaltkeien ziet liggen dan weet je ook meteen waarom je zo vaak vast komt te zitten en montages verliest. Voor mij de uitdaging om er zo dicht mogenlijk bij te vissen dus.

Doe er je voordeel mee om tijdens laag water je stekken eens te verkennen, er zal een nieuwe wereld voor je open gaan. Enneh, liggen er geen obstakels of grind, veel succes want dan ligt er ook geen barbeel. Je vist dan letterlijk op een snelweg en je voer blijft er niet liggen. Voorvoeren heeft dan ook geen zin.

- - -

Ik hoefde dan ook niet lang te wachten op een aanbeet, al in de eerste 10 minuten was het raak. De 4,2mtr. lange hengels waren hierbij een groot voordeel als je zo dicht bij obstakels vist. De Balzer Feeder Ace hengels hebben een flinke parabool, maar als het moet ook een flinke body onderin om de vis te pareren. Dit in combinatie met de sterke Balzer 9600BR molens kon elke barbeel in het net worden geschept.

De perfectie van de onderlijn waarbij de barbeel vaker in de onderlip word gehaakt was ook een groot voordeel. De barbelen kwamen makkelijker mee omhoog en kon ik op deze manier snel bij de obstakels vandaan krijgen.

Op één stek was ik zelfs genoodzaakt om de vrijloop vast te zetten. Het is bijna niet te geloven om bij het barbeelvissen met een dichte vrijloop te vissen. Het is letterlijk de goden verzoeken om je hengel te water zien gaan. Maar ik zat direct achter de hengels en kon deze meteen ter hand nemen als de aanbeet kwam. Het leverde me soms wel een hartverzakking op als de hengel zo ver krom ging en het handvat letterlijk omhoog in mijn handen werd getrokken. Spanning in de hoogste vorm dus..

Rollend (aktief) vissen :

Deze manier van vissen leverde me mooie vangsten op. Zeker op de rollende montage was het een waar feest. Leon Heanen schreef vaak over het met de hengel in de hand vissen en de aanbeet voelen i.p.v. zien en hoe mooi dat is. Nou dat ervaar ik op de Waal dus ook. De montage gooide ik ver stroomopwaarts in en liet dan de lijn over de bodem rollen in de middenstroom van de Waal.

Tijdens het rollen trilde de top flink en ging dan even stil, kwam weer op spanning en trilde dan weer. Mooi om te weten dat dit dan de zandduinen zijn en ook meteen ideale schuilplekken voor de barbelen.

Tijdens het rollen hield ik de hengel recht omhoog om de lijn zo lang mogenlijk in de middenstroom te houden. Ik keek niet naar de top, maar voelde de in de hengel alle bewegingen. Dat is het mooie van vissen met gevlochten lijn, elk tikje word nauwkeurig doorgegeven tot aan de molen.

Kwam er dan een aanbeet dan leek het alsof de montage vast kwam te zitten, maar al snel werd gevolgd door een snoeiharde bonk.

De drill van een barbeel uit de volle stroming is wel het meest spectaculaire moment ever,..... Door de vorm van de barbeel weet deze perfect misbruik te maken van de sterke stroming en als je hengel dan tot diep in het handvat doorbuigt en de montage tot aan de grens van knappen word getergd dan weet je zeker dat je een fantastisch moment hebt beleefd als de barbeel dan in je net beland.

Vangsten :

De vangsten vielen ook zeker niet tegen. Medio Augustus ging het zelfs in de tientallen per sessie. Vaak kleinere barbelen (40+) maar ook grote barbelen (70+) zaten er tussen. Een prachtige mix van lengtes en werkelijk alle aanbeten waren snoeihard en alle barbelen waren lekker dik. Zo zaten er ook een leuk aantal 10 ponders (doubles) tussen terwijl ze eigenlijk niet echt lang waren.

Uiteindelijk kan ik in de topmaanden Augustus en September 167 barbelen vangen. Maar dat is wel voorafgegaan aan een lange zoektocht zodat ik nu weer heel gericht kon vissen. Tel ik de vangsten van voorafgaande maanden er bij dan zit ik op een totaal van 209 barbelen.

Kort en lang :

De sessies die ik heb gevist waren afwisselend kort en lang. De avondsessies waren altijd kort, soms maar 2,5 uur en lange sessies deed ik op de stekken waar ik meerdere barbelen kon verwachten. Op deze stekken liepen de vangsten op tot in de tientallen met een uitschieter naar 18 stuks. Vaak begon het met kleine barbelen en eindigde met dikke poefzakken.

Interessant detail was dat de dikke poefzakken vaak heel vroeg in de ochtend of laat in de avond werden gevangen. Met deze know how kon ik dus heel gericht gaan vissen en vangen.

De stekken waar ik langere sessies op deed had ik daags er voor mijn voer al achter gelaten. Eerst een avondsessie, na afloop het restant voer achter laten en de volgende ochtend er weer gaan vissen was een goede combi.

Als ik wist dat ik de volgende dag weer zou gaan vissen, dan nam ik extra voer mee om dat achter te laten om zo op deze manier toch een beetje voor te voeren. De stekken waar ik viste liggen namelijk op een flinke loopafstand en ik had niet de tijd om elke keer voor te gaan voeren.

Voer en aas :

Het voer en aas wat ik gebruikte kun je terugvinden op de website

(KLIK HIER)

Project langsdammen :

In Mei zijn ze begonnen met het project langsdammen. Van Zennewijnen tot Ophemert zijn alle 15 kribben verwijderd en is er een langsdam geplaatst. Door mijn betrokkenheid bij het project ruimte voor de Waal ben ik op de hoogte wat er allemaal gaat gebeuren met de omgeving en in de nevengeul. Daar waar ik er eerder zwaar tegen was, zie ik nu nieuwe kansen en wordt dan ook mijn nieuwe uitdaging voor 2015.

De overige kribben voor en na de langsdam zijn verlaagd, dus ook daar ben ik nu klaar en afhankelijk van de waterstanden wel of niet te vissen.

Updates website :

Afgelopen jaar heb ik de website minder vaak een update gegeven. De redenen zijn simpel t.w. :

 • Alle theorie staat er al op en is up to date.

 • Tijdnood

 • Andere prioriteiten

 • Geen vangstmeldingen om stekkenjagers weg te houden

 • Zit liever aan de waterkant

Strategie 2015 :

Mijn strategie voor 2015 is barbeel te vangen in de nevengeul achter de strekdam. Lekker comfortabel vanaf de oever vissen en kijken of het lukt. Who know's wat er gevangen gaat worden ?

Maar dat vertel ik je volgend jaar wel weer ;)

 

Nieuwe hoofdlijn :

Aangezien SPRO gestopt is met de fantastische lijn Dynafil Powerbraid moest ik op zoek naar een alternatief. Vele merken zijn aan een test onderworpen. De test bestond uit schuurbestendigheid, trekkracht op de knoop, zinkend en duurzaam.

Bij Hertog kon ik verschillende merken testen en uiteindelijk sprong de Terra line er uit als beste.

Deze doorstond de test met glans en heb ik op beide molens 200mtr. lijn gespoeld.

200mtr. per spoel. 16/100, trekkracht 8,9kg.

Van de 8,9kg. bleef tijdens de test 8,1kg. over en kan deze lijn zich boven andere (top)merken plaatsen. De test heb ik uitgevoerd met een onderlijn van 100cm. Metalen pin in de bankschroef, de haak er omheen gehaakt en de weger in het lusje wat aan de hoofdlijn gaat en trekken maar totdat de lijn breekt.

In mijn tuin liggen een paar grote basaltkeien, daar gooi ik een emmer water overheen en haal dan de lijn in de lengte en breedte overheen. Als d elijn dit meer dan 5x volhoud dan is het een sterke lijn.

Geloof me, er zijn diverse duurdere (top)merken die keihard door de mand vielen ondanks de veelbelovende specificaties.

De Terra lijn is te koop bij Hertog Hengelsport Veenendaal op spoelen van 200mtr.

Totaaloverzicht 2014 :

 • Totaal aantal barbelen : 209.
 • Kleinste barbeel : 20cm.
 • Grootste barbeel : 71cm.
 • Eerste waalbarbeel 2014 : 17 Maart.
 • Laatste barbeel : 21 November.
 • Aantal barbeelsessies : veel.
 • Gemiddelde lengte : 51cm.

 

Aan iedereen :

Dat 2015 hopelijk een prachtig jaar gaat worden.

Fijne feestdagen toegewenst

Een gelukkig 2015

Enneh,..... tot onverwachts ;)

GreetZ

Ronald