barbeelvissen achter de langsdam

barbeelvissen nieuwe stijl ?

Barbeelvissen nieuwe stijl

Sinds Mei 2014 is er hard gewerkt aan het verwijderen van 15 kribben en aanleggen van een langsdam vanaf Zennewijnen tot Ophemert. Hiermee gingen voor mij 3 hotspots en 2 paaiplaatsen verloren en baalde als een stekker. Maar na mijn bezoekje aan het werkschip en de tekeningen te hebben gezien en de voorman te hebben gesproken zag het er toch nog goed uit en zou het voor de sportvisserij nog wel eens gunstig uit kunnen pakken. September 2014 waren de werkzaamheden aan de langsdam klaar en gingen de werkschepen naar de overkant en kon de boel rondom de strekdam tot rust komen. Ik bezocht daarom andere plaatsen langs de Waal waar nog wel kribben lagen (die zijn ondertussen ook allemaal verlaagd) en viste daar tot in november. Toen ben ik overgestapt naar het feedervissen en heb daar de nodige prachtige vissen weten te vangen. Ook een paar kleine wedstrijden mee gevist en het beviel met prima want het weer was toch te slecht of de waterstand te hoog om de kribben op te gaan of uberhaupt al aan de Waal te gaan vissen. Nu eind April was het dan eindelijk zo ver dat de Waal bezocht kon worden en zoals ik vorig jaar al aan gaf zou ik dit jaar achter de strekdam gaan vissen op barbeel. Ik had al een paar feedersessies gehad op die plek toen ze er nog aan het werk waren en kwam toen al tot de conclusie dat hier vissen wel eens een uitdaging kon worden doordat de stroming achter de strekdam net zo hard gaat als de hoofdstroming.

Koningsdag 27 April :

Een lang weekend vrij en de weersomstandigheden waren perfect om er op uit te trekken. Samen met vismaat Henk gingen we achter de langsdam feederen en ik was druk bezig om 1 lijn in de vaargeul achter de langsdam te krijgen. Dat lukte goed, immers de Balzer 4,2mtr. heavy feeder heeft geen moeite met afstanden en gewichten wegzetten. En zo verdween er een 125gr. korf met strak aangeknepen voer, onderlijn van 120cm. met een robin red pellet in de stroomnaad.

Na ongeveer een half uur kwam er beweging op de top en ging de vrijloop lopen. Ik pakte snel de hengel op, klik de vrijloop dicht en werd de lijn strak getrokken. Ik voelde krachtige bonken op de top, maar ook dat de korf vast liep tegen het talud, ai ai ai, als dat maar goed gaat dacht ik nog. Maar gelukkig bleek het klei te zijn en trok ik de korf er doorheen. Tijdens het indraaien voelde ik nog steeds flinke bonken op de top, maar kon nog niet bepalen wat er aan hing. Pas vlak onder de kant werd het direct duidelijk en volgde er een paar flinke uitvallen en ging de vis door de slip. Overduidelijk een barbeel run. Yesssss roep ik naar Henk, barbeel,.... !!!!!

Na een korte krachtige drill glijd er een prachtige 50+ barbeel in het net en ik kan mijn vreugde niet verbloemen en lijk net Marco van VisTV. Henk moet er om lachen dat een vis zoveel kan betekenen voor iemand, maar ik leg hem uit het hoe en waarom. Een barbeel vangen op een stek die in feite om zeep is geholpen en je niet meer vanaf de krib kunt vissen toch nog barbeel kunt vangen vanaf de kant is alleen maar goed nieuws. Dit betekent dat er nog steeds barbeel ligt en te vangen zijn. Man, wat ben ik blij en Henk begreep het nu ook en samen konden we hartelijk lachen om mijn oerkreten die over de Waal galmde ha ha ha.

Henk schiet snel een paar foto's van de vangst en gaat de barbeel snel weer terug in zijn element.

De barbeel neemt snel de vinnen en ik werp de lijn weer in de stroomnaad.

Ondertussen worden er door mij en henk op de feedermontages nog de nodige vissen gevangen waaronder windes, brasem en voorns en een uitzonderlijk grote Kessler Grondel,....

Mega grote grondel gevangen op een trosje pieren

Comfortabel vertoeven

Vanaf het strandje vissen is erg comfortabel, niet meer op die ruwe basalkeien balanceren, je enkels verzwikken of uitglijden en vallen, maar heerlijk op het strandje zitten in een comfortabele stoel.

Henk zit nu nog op een viskist, maat die gaat w.s. ook over op het comfort van de Korumstoel.

Try-out

De eerste try-out op de Waal achter de langsdam was meteen een succes en zal ik het komende seizoen hier vaak vertoeven. De vangst van deze barbeel heeft me weer op scherp gezet en uitgedaagd om er meerdere te gaan vangen. Het zal misschien niet meevallen, maar ja voor wie mij kent weet dat ik zo'n uitdaging graag aan wil gaan. En met mijn instelling dat ik er heen ga om te vissen is elke vissoort welkom en hopelijk komt de barbeel er ook in voor.

We gaan het beleven en houd ik jullie op de hoogte met mijn nieuwe challenge.

GreetZ

Ronald