Persoonlijke record barbeel

 

80 cm Barbeel, 5,4kg,, 11,97LB 21 Juni 2008 gevangen in de Waal.

21 Juni 2008 ben ik aan het vissen met vismaatje Harold, we hadden de juiste dag en stek gekozen, maar liefst 11 Barbelen gevangen met als uitzonderlijke vangst een geweldige 80cm Barbeel, voor de 2e keer een PR vis gevangen.

De aanbeet vergeet ik nooit meer, de hengel staat rustig in de steun met iets gebogen top, dan plots wordt de top met een poeier naar beneden getrokken en de baitrunner gilt het uit, ik pak de hengel op en klik de baitrunner dicht en vervolgens giert de slip ook nog eens door, dit moest wel een grote vis zijn riep ik tegen Harold, als de slip zo doorgetrokken wordt minimaal een 70+ vis.
De vis trok uit alle macht aan de lijn en de hengel werd tot in het handvat kromgetrokken, ik voelde de zware weerstand van de vis die met flinke bonken en gebruikmakend van de harde stroming, zich uit alle macht verzette, wat een strijd tussen mens en dier. Eindelijk weet ik grip op de vis te krijgen en met de vinger op de spoel drill ik de vis naar me toe, af en toe schiet de vis weer de diepte in en neemt weer een aantal meters lijn van de spoel, ik geef de vis de ruimte om deze moe te drillen, na 10 minuten ligt de vis op ongeveer 20 meter van de krib en komt langzaam naar de oppervlakte, éénmaal aan de oppervlakte gaat de vis nog een keer de strijd aan en tergt mij en mijn uitrusting tot het uiterste, harde bonken op de hengel en de meters lijn vliegen weer van de spoel, de vis probeert uit alle macht naar beneden te duiken, wetend dat het zijn laatste redmiddel kan zijn om tussen de stenen in te duiken. Ik weet dat de vis dat graag wil,maar ik weet de vis daar vandaan te houden en merk dat de vis moe begint te worden, ondertussen merk ik ook dat mijn rechterarm helemaal verkrampt is door deze drill, het moest nu niet lang meer gaan duren, maar ik hield de situatie onder controle en eindelijk na een strijd van 20 minuten tussen mij en de vis, gaf hij het op, moegestreden liet de Barbeel zich scheppen. Nadat ik de vis eerst wat bij had laten komen in het net, haalden we hem op de kant, onthaakt, meten, wegen, op de foto gezet en meteen weer terug het water in, voorzichtig houd ik de vis vast aan zijn staart en ondersteun zijn buik en leg hem met de kop tegen de stroming in, deze gigantische 80+'er had zich helemaal leeggevochten en met alle respect kon ik hem weer terugzetten. Tijdens de reanimatie van de Barbeel zag ik hoe hij weer op adem kwam, ik voelde kleine schokken in zijn lichaam en de zwembeweging werd weer gemaakt, de gigantische rugvin kwam omhoog en met een elegante staartzwieper dook de vis het donkere kolkende water in.

In een roes en nog rillend van de adrenaline, staarde nog wat naar het water waar ik net afscheid had genomen van deze geweldige krachtpatser.

2007

80cm PR Barbeel gevangen op de Waal op 27-09-2007