barbeel voer en aas

barbeel.eu doet de keukendeur open

Misverstand uit de weg werken.

Vaak hoor ik vissers spreken over het aanleggen van een geurspoor, maar vissen hebben geen geur, vissen hebben alleen maar smaakreceptoren en gaan voedsel niet beoordelen zoals wij mensen dat doen.

Wij mensen gaan af op 3 dingen bij voedsel :

Kleur, Geur en Smaak = wel of niet voedsel, lekker of niet lekker, wel of niet eetbaar.

Wijkt 1 van die drie delen af, dan bepalen wij mensen of het wel of niet eetbaar is, immers een banaan hoort geel te zijn en niet bruin of groen en laten we hem liggen. Een vis proeft alleen en maakt het niet uit welke vorm of kleur het heeft. Een barbeel gaat maar op 1 ding af en dat is smaak. Een geurspoor aanleggen heeft dus geen enkele zin. Dat een fabrikant aan een flavour ook de geur er aan toevoegt is alleen maar om ons mensen er op te wijzen met wat voor een produkt men te maken heeft, maar heeft voor de vissen geen toegevoegde waarde. Belangrijk is dat voer en aas goede smaak afgeven, de rest kun je vergeten. Een simpel voorbeeldje : een haai proeft 1 druppel bloed op kilometers afstand, over smaak gesproken,..... Nu is een barbeel geen haai, maar de barbeel beschikt wel over een aantal prachtige smaakreceptoren waar je u tegen zegt en op moleculair gebied gaat de smaak van vissen vele malen verder dan bij ons. Er zijn vele soorten flavours die heel erg goed ruiken, maar zodra je proeft zit er geen smaak aan of het smaakt ontzettend smerig. Juist dat is zo belangrijk, want als jij het al niet lust, denkt de barbeel er net zo over. Ze hebben niet voor niets die 4 prachtige baarddraden en over de flank receptoren.

ZOEKEN

De afgelopen jaren heb ik veel aandacht besteed aan stabiel voer en aas. Met stabiel bedoel ik voer en aas waarmee ik de meeste barbelen mee en op vang. Geholpen door het artikel van Martie v.d. Brand over geur en smaak ben ik op zoek gegaan naar produkten die bestanddelen bevatten die gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten en het liefst op waterbasis. Dan wordt het zoeken al wel een stuk moeilijker, want 90% van alle produkten zijn gebaseerd op olie en/of alcohol. Een hele bekende is wel de halibut (heilbot) olie. deze staan langdurig smaak af, maar hebben het nadeel dat in kouder water bijna tot geen smaak meer af wordt gegeven. Alcohol gedragen aas en voer juist dan weer wel, maar de werking is maar heel kort omdat het snel bind met het water. Dan de watergedragen produkten, die zitten eigenlijk net tussen olie- en alcohol gedragen produkten in. De binding met water is perfect en er zijn legio mogelijkheden om produkten te mengen/aan te maken met water.

VOER :

Ik gebruik al jaren het voer van Zammataro, de barbel mix. Dit is een uiterst verfijnd samengesteld grondvoer met kaasextract er in. Je ruikt het niet alleen, maar je proeft het ook. (na het proeven niet doorslikken) en dit jaar is daar de barbeelmix van Hertog Hengelsport bijgekomen waar echte kaas in is verwerkt.

Beiden een waanzinnig goed voer met uitstekende natuurlijke smaak ingrediënten.

Aas :

Ik werd door een kennis die karpervisser is er op geattendeerd om eens een totaal ander produkt te gebruiken, mede omdat ik gek ben op watergedragen produkten was dit zeker de moeite waard om eens te proberen. De karpervisserij ligt qua ontwikkelingen al jaren voor op elke vorm van visserij en die specimenvissers hebben hun voer en aas zo verfijnd met de meest natuurlijke bestanddelen en aasaanbiedingen dat ik zeker een luisterend oor heb naar hun kijk op voer en aas.

Dynamite Baits Robin Red :

Dit aas en flavour heb ik dus de afgelopen 2 seizoenen meegenomen op de krib en geloof het of niet, maar ik heb me scheel gevangen met deze produkten. De 8mm pellet ging door het voer, de 12 en 15mm. pellet aan de hair. Een prachtig op waterbasis gebaseerd produkt wat menig barbeel gek maakte.

Ook de brasems en Windes vielen voor dit topprodukt. Het is prijzig, maar dan krijg je er wat voor terug ook.

Robin Red flavour :

Tja, do i need to say more ?

Een hoogwaardig produkt gebaseerd op waterbasis waar je de Robin Red pellets in kunt dippen om nog een extra "boost" aan het aas te geven.

Naast de flavour gebruik ik ook de pure Robin Red poeder van Pro-line Haits. Ik meng 50gr. door 1kg. voer om ook het voer een extra boost te geven.

Het voer aanmaken :

Eerst wordt het afgewogen. Ik neem 1,5kg.

Dan het voer bevochtigen met gedestileerd- of regenwater uit de regenton en dan 500gr. partikels er aan toevoegen.

Vervolgens ga ik met de mixer op de accuboormachine het voer en partikels mengen om zo een lekker luchtig voer te maken.

Partikels bestaan uit mais, hennep en koren

dan voeg ik de 8mm. Robin Red en halibut pellets toe aan het voer en mix deze er doorheen.

Een waanzinnig lokvoer met vooral veel kleine partikels er doorheen.

Waarom gedestileerd- of regenton water ? :

Ik bereid mijn voer altijd een dag van te voren zodat alle ingrediënten verzadigd zijn van water. Zo voorkom je dat ze gaan drijven en daardoor te hoog in het water komen. Barbeel is een bodem vis en daar moet ook je voer blijven. Daarnaast is het gebruik van gedestileerd- of regenwater aan te raden omdat de barbeel een fijnproever is, zijn hele voedselbelang hangt af van zijn smaak. Leidingwater is zo gezuiverd dat er voor ons mensen geen risico's aan zitten en door de toevoegingen is het water ongeschikt om door het voer te mengen.

Leidingwater is als volgt opgebouwd :

Bron : http://www.lenntech.nl

De barbeel met zijn prachtige smaakreceptoren zal het direct proeven en argwaan opwekken bij de vis. Met name de chloride en calcium (kalk).

Gebruik daarom altijd gedestileerd- of regenwater, want je hebt echt met fijnproevers te maken.

Aanvang sessie :

Voordat ik aan de sessie begin werp ik eerst 5 ballen voer ter grootte van een sinaasappel achter de krib in de stroming. Vervolgens ga ik mijn spullen in gereedheid brengen, het restant voer wordt gebruikt voor in de korf.

Het lijkt gekkenwerk om zo maar voer in de stroming te werpen, maar de kleine partikels (de mais, hennep, koren en pellets) blijven tussen de kiezelsten liggen en het grondvoer maakt een breed smaakspoor in de stroomnaad. Komt de barbeel dan op de stek, dan hebben ze er wel wat te vinden en zullen langer op de stek rond blijven hangen om lekker tussen de kiezels gaan neuzen. Iets wat ze graag doen.

Voorvoeren :

Ik ga regelmatig voorvoeren met 12, 16 en 20mm pellets. Het kost wel wat moeite om een stek op te bouwen, maar uiteindelijk zal de inspanning beloond worden dat er veel barbeel op je stekt komt en blijft.

Lees hier het artikel over het gericht op grote barbeel vissen !

Nadeel van voorvoeren is wel dat je rekening moet houden dat de Waal niet voor je alleen is en dat er andere vissers op je stek kunnen zitten.

Doe er je voordeel mee, mij heeft het op deze manier veel barbeel opgeleverd.

Alle artikelen zijn verkrijgbaar bij :