paris

Handlingscode

Allereerst staat na de aanbeet de zorg voor de Barbeel op de 1e plaats, als je een Barbeel aan je haak hebt zitten, zorg er dan altijd voor dat je niet probeert om de vis naar binnen te takelen, maar maak gebruik van je slip, deze zit er niet voor niets op.

Een kleinere Barbeel aan een zware montage resulteert nog wel eens in een bloedlip bij de vis, dat is voor zowel de vis als voor de visser geen fijn gevoel, maar het geeft wel aan dat je je slip te vast hebt staan, dat is iets om bij een volgende aanbeet in je achterhoofd te houden.

Laat de vis zich moe strijden met de vinger op de spoel en geef de vis de ruimte als deze dat wil hebben, een vis die geen ruimte krijgt loopt voor 90% kans op een kapotte lip. Ook kan het je een lijnbreuk opleveren.

Aanbeet :

De aanbeet van een Barbeel kan soms snoeihard zijn, deze foto is genomen en als een lucky shot genomen, de hengel wordt letterlijk helemaal krom getrokken en vervolgens gilt de baitrunner het uit.

De barbeelstrijd :

Dan volgt de strijd van de vis. Een grote barbeel (65+cm) zal altijd proberen weg te zwemmen naar de hoofdstroming en gebruik makend van zijn gestroomlijnde lichaam zul je aardig je best moeten doen om hem/haar daar weer uit te krijgen. Geholpen door de enorme waterdruk gaat de barbeel op de bodem liggen met als gevolg een tot in het handvat gekromde hengel. Als je dan grip op de barbeel weet te krijgen en deze komt dicht bij de krib, let er dan op dat een barbeel niets liever doet dan proberen zich tussen de stenen vast te zwemmen. Daarom is het een pré (en zeker bij een hogere waterstand) om een hengel van minimaal 4.2mtr. te hebben om de barbeel gecontroleerd achter de krib de strijd uit te vechten. Zorg er ook voor dat de vis niet uitgeput is. Zodra je voelt dat de barbeel zich gaat over geven schep hem/haar dan zo snel mogelijk.

Toch vast weten te zwemmen :

Als dit dan toch gebeurd, trek dan niet meer aan de lijn, maar zet de baitrunner open en geef lijn, of sla de lijnclip van de molen open zodat de vis geen weerstand meer voelt. Met een beetje geluk/geduld zwemt de vis zich weer los en kun je de vis alsnog landen. Heb geduld, ik heb zelf wel eens 15 minuten de hengel in de steun laten liggen voordat de vis weer in beweging kwam en deze alsnog kon landen.

Barbeel in het net :

Als je een Barbeel hebt gedrild, dan heeft deze zich letterlijk en figuurlijk leeg gevochten. Onthaak de vis in het net en laat de barbeel eerst even bij komen in je net in het water. let er dan op dat de vis niet op zijn/haar rug gaat liggen, maar stuur deze een beetje met je net, zodra de vis weer levendig begint te worden, dan kun je de vis uit het water halen.

Op de onthakingsmat :

Het gebruik van een onthakingsmat moet eigenlijk standaard zijn, leg de vis nooit op de stenen of gras, de scherpe stenen of korte scherpe grasstengels op een krib verwonden de vis heel snel. Zorg er ook voor dat de mat altijd nat gemaakt is en leg de mat altijd uit de zon. Je weet zelf hoe heet materiaal kan worden als het in de volle zon staat/ligt en als je dan een barbeel zo op een gloeiend hete mat neerlegt, zal hij/zij dit niet echt waarderen.

Meten van de vis :

Ook een meetplank is natuurlijk een prima hulpmiddel om een vis te meten. Deze kun je zelf maken en laat dan bij een bouwmarkt een stuk trespa op maat zagen van 120x15cm. Dan bestel je de sticker bij Sportvisserij Nederland en die plak je nadat je het trespa hebt ontvet er op. Zo heb je altijd de perfecte meting. Let er dan wel op dat je de staart niet strekt, maar uitvouwt zoals de vis in het water zwemt.

meten met een meetlint is onduidelijk

op de meetplank met gestrekte staart = fout

zo hoort een vis gemeten te worden.

Foto's maken :

Uiteraard wil je graag je vangst op de foto hebben.

Zorg er voor dat je camera altijd binnen handbereik is, dit om de vis zo kort mogelijk op de kant te houden, maak zo snel en zo veel mogelijk foto's. Er zijn camera's met infrarood afstandbediening of zelftimer, experimenteer hier thuis eerst mee en zet op de krib de camera op een vast punt, dan maak je altijd de juiste foto's van jou en de vis. Ben je met je vismaat op pad, dan kun je altijd mooie aktiefoto's maken.

Ga altijd geknield zitten en NOOIT staan met een vis op je handen

Een barbeel kan opeens een flinke zwieper maken.

Zorg er dan ook voor dat de onthakingsmat altijd onder de vis ligt. Mocht deze uit je handen glippen, dan ligt er nog altijd de onthakingsmat onder en valt de vis niet al te hard.

Barbeel terugzetten :

Zet na de fotoshoot de vis altijd zo snel mogelijk terug in het water, hoe korter je de vis op de kant houd, des te beter is het voor de vis, immers een sportvisser staat garant voor het welzijn van de vis. zet de vis nooit handmatig terug op de kop van de krib, maar leg de barbeel terug in het net en houd deze dan met zijn kop in de stroming zodat er veel water door de kieuwen heen stroomt.

Op het moment dat de barbeel zijn rugvin weer op gaat zetten is dit een indicatie dat de vis weer voldoende kracht begint te krijgen. Laat dan voorzichtig de vis los uit het net, maar houd het net er bij als de vis toch nog langer moet herstellen. Draait de barbeel zich op zijn rug, schep de barbeel dan weer meteen op en houd hem dan nog wat langer in je net in de stroming.

EXTRA AANDACHTSPUNT !!!!

Nog een heel belangrijk punt, tijdens de drill van de barbeel vecht deze uit alle macht om weg te komen, daarbij bouwt de barbeel zo veel kracht op in zijn lichaam dat er lucht in zijn maag/luchtblaas terecht komt, bij het terug zetten of tijdens een fotoshoot hoor je de barbeel een soort boer laten, dat is juist goed !!!, let er op dat een flink gedrilde barbeel eerst een boer laat voordat je hem terug zet, dan leegt de barbeel overtollige lucht uit de maag/luchtblaas en zal daardoor ook sneller weer bij positieven komen. Je kunt dit ook een beetje stimuleren door als de barbeel op de onthakingsmat ligt over zijn buik te wrijven en daarbij een lichte druk uit te oefenen, vanaf de aarsvin naar de voorste vinnen toe. Zet je de barbeel terug zonder dit te doen, zul je zien dat de barbeel snel op zijn/haar rug gaat drijven, dit komt omdat de maag/luchtblaas nog bomvol met lucht zit.

LET DAAR DUS OP !!!!!!!!!!!!!

Dit komt het meeste voor bij barbelen die lang gedrild worden omdat ze van ver weg moeten komen en de lijn continu strak gehouden wordt, dusssssss, houd rekening met de barbeel, geef deze de ruimte en laat hem rustig zichzelf moe strijden en probeer de barbeel niet naar de kant te takelen.

Thuis :

Thuis kun je dan terugkijken op een prachtige vangst.

GreetZ

Ronald van Leeuwen