barbeelhengels

Wat is de ideale barbeelhengel voor het vissen op barbeel ?

Ik weet nog dat ik als klein jochie met een bamboe hengeltje samen met mijn vader in de Corne bij Buren zat te vissen en dikke zeelt ving aan dat iele stokje. Dat waren de supervangsten, terwijl mijn vader met een dikke telescoophengel van 8mtr zat te vissen. Mijn vader en ik visten eigenlijk alleen maar met de vaste stok, grote dikke telescoophengels van 8 tot 10mtr en overhands ingooien waren heel normaal, lijnen net zo lang als de hengel zelf, you name it,.... we vingen alle soorten vis van kleine voorntjes tot en met dikke karpers. In de loop der jaren kwamen er steeds nieuwe producten op de markt en kocht mijn vader de eerste carbon oversteekhengel van 11mtr lang. Die hengel woog niks in verhouding met de oeroude en solide glasfiber telescoop, maar hij ving nog net zo veel vis als voorheen en omdat de hengel in zijn beleving niet lekkerder viste dan de oeroude telescoop en het in- en uit elkaar steken van de hengel stond deze vaker in de schuur dan dat er mee werd gevist. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat het niet zo veel uitmaakt met wat voor een hengel je vist, hoewel,..... ?  De techniek van tegenwoordig staat voor niets en de ene fabrikant na de andere komt met innovatieve superhengels en elk jaar komen er weer nieuwe bij of een ouder model wordt doorontwikkeld en verbeterd.  Nu na een aantal jaren vissen op Barbeel waarbij diverse hengels de revue zijn gepasseerd en met collega barbeel vissers te hebben gevist, gesproken en overleg te hebben gehad over de ervaring met welke hengel zij vissen komt het antwoord op de vraag "wat is nou de ideale barbeelhengel" een stukje dichterbij.

Korte uitleg :

De Barbeel is een bodemvis, na de aanbeet scheert deze over de bodem heen en probeert zo te ontkomen, helaas voor de barbeel geen schijn van kans, hij/zij zit gehaakt maar zal zijn strijd niet opgeven en het materiaal tot het uiterste tergen in de hoop los te komen uit zijn benarde positie. Wij als visser willen lijnbreuk voorkomen, we moeten en we zullen vangen en gaan daarin soms voorbij aan het welzijn van de barbeel. Het is bekend dat de barbeel een krachtige spierbundel is en de echte strijd vind pas plaats vlak aan de kant, de barbeel gaat dan de strijd nog een keer met de visser en materiaal aan en zal alles op alles zetten om weg te komen. Juist op dat moment is het belangrijk om een goede schokdemper te hebben om de harde kopbonken op te kunnen vangen.

Eigenschappen hengel :

Door de jaren heen en vele hengels verder ben ik tot onderstaande leidraad gekomen voor aanschaf van de hengel.

Waarom :

Een goede parabolische hengel is een pré, immers een goede parabolische hengel kan de korte harde klappen goed opvangen. Omdat op de Waal een flinke berg met basaltkeien rondom de krib ligt is het fijn om met een langere hengel te vissen om zo de barbeel ook bij een hogere waterstand uit de stenen te houden.

In tegenstelling tot een specimen hengel die heel vaak 12ft. (3,6mtr) zijn had ik vaak vastzwemmers. Na aanschaf van langere hengels is dat flink gereduceerd tot heel af en toe één of twee en dan alleen bij hoger water. Kracht in 1/3 van de hengel onderin en 2/3 van de hengel parabolisch tot de top om de vis uit de kant te houden en toch nog voldoende kracht onderin over hebben om de vis te sturen. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk, immers de hengel moet wel tegen een stootje kunnen en aan de specificaties welke men op de blank vermeld voldoen. In combinatie met de kwaliteit hangt daar natuurlijk ook een prijskaartje aan. Gelukkig komen nieuwe merken op de markt die een hoog kwaliteitsprodukt op de markt zetten tegen aangename prijzen. De gevestigde orde (Fox, Preston, Shimano) ben ik persoonlijk van mening dat je ook (te) veel voor de naam betaald.

Testen :

Uiteraard ga ik niet over één nacht ijs en heb met alle merken hengels kennis gemaakt, getest en mee gevist om tot een oordeel te komen. Zo heb ik een aantal hengels gekocht, getest en behouden of weer weggedaan vanwege hun karakteristiek en gevoel in de hengel. Een speciale barbeelhengel kan uit diverse soorten blanken zijn opgebouwd en enkele merken doopte hun karper penhengels zelfs om tot barbeelhengel met een curve van 1,5 tot 2,75Lb en velen dachten dat je voor barbeel deze speciale hengels moest kopen om de barbeel achter de schubben te zitten. Niet dus.

Kort of lang ? :

Na een aantal jaren en vele barbelen bleek een hengel van 12ft. (3,6mtr) wel een superhengel, maar voor de Waal (waar ik 90% vis) is zo'n hengel te kort, kan ook niet anders want de meeste specimen hengels die je kunt kopen zijn in Engeland ontwikkeld. Daar vissen ze op riviertjes die niet breder zijn dan een meter of 20 en 2 meter diep.  In Nederland is dat wel even anders (m.u.v. de Grensmaas en Roer), hier heb je te maken met grote brede en diepe rivieren, kribben met een brede rij stenen er omheen. Iets wat in Engeland eigenlijk niet of nauwelijks voor komt. Om de barbeel dan te drillen moet je ver naar voren lopen over de ruwe keien en de hengel erg hoog houden om de barbeel tussen de keien vandaan te houden.  Als dan het water hoger was en je noodgedwongen van bovenop de krib moest vissen, is het met deze hengel moeilijk om de vis uit de kant te houden, wat resulteerde in vastzwemmers onder in de basaltkeien van de krib. De hengel heeft dan net geen body en lengte genoeg. Door de parabool blijft er van 3,6mtr (12ft) nog een goede 2,9 tot 3 meter over en dat is toch echt te kort. Het werd een hekel punt, vissen verspeeld door vastzwemmers en levensgevaarlijke capriolen op de gladde keien langs de hoofdstroming waren aan de orde van de dag. Dat moet een keer fout gaan dacht ik bij mezelf en uiteindelijk ging het ook bijna fout. Eén uitglijder waarbij ik mij nog net op tijd achterover kon laten vallen en nog net een grote kei beet wist te pakken welke me het leven heeft gered. Gelukkig bleef het beperkt tot één natte broekspijp, maar ik lag toch echt bijna in de volle hoofdstroming. Tijd dus voor een andere aanpak en ging op zoek naar een langere hengel.

Heavy Feeders :

Toen kwam ik in aanraking met Heavy feeders, collega vissers gebruikten ook heavy feeders van diverse merken, na een aantal duosessies met hen en enkele drill's te hebben gedaan met deze hengels kwam ik er achter dat het vissen met de vernieuwde Feeders de vis nog beter te sturen is en vlak onder de kant kun je de barbeel sturen waar je hem hebben wil. Dit voelde ook heel erg goed en startte ik mijn zoektocht naar een heavy feeder kwam ik bij Sensas River, Sportex, Zammataro heavy feeder en SPRO Specialist Feeder terecht. Heavy feeders van topkwaliteit en na een uitgebreide praktijktest zijn de Zammataro en SPRO de blijvers. Heavy feeder, specimenhengel, 't maakt allemaal niet uit en daarom geef ik een persoonlijke mening over de hengels die ik heb getest.

Mijn antwoord op de vraag "wat is nu de ideale barbeelhengel" is :

Ga niet over één nacht ijs en laat je niet verleiden door barbeelvissers / verkopers die barbeel vangen met een bepaalde (vaak dure) hengel, want het is niet de hengel alleen die bepaald of je barbeel vangt. Voor de rivier de waal / IJssel is dat lange hengels een beter gevoel geven in het sturen van de vis en je kunt de vis veilig vanachter de keien drillen, je hoeft de hengel niet hoog te houden en/of dicht langs de gevaarlijke stroming te staan op de gladde keien t.o.v. een korte specimen hengel. In de afgelopen jaren heb ik met diverse merken hengels gevist en heb daar een veldtest mee uitgevoerd. Sommige hengels hadden meer tijd nodig om zich te bewijzen, maar uiteindelijk vis ik na deze testen het liefst met een heavy feeder met een minimale lengte van 4,2mtr en een werpgewicht van 140gr. aan kunnen. De resultaten van deze veldtesten staan onderaan op deze pagina en kunt u uitgebreide informatie vinden over deze hengels.

Hieronder een aantal reviews over hengels die ik heb getest

Artikel Omschrijving Link
Balzer Balzer Magna Feeder Ace 150 4,2mtr. Heavy Feeder KLIK
SPRO SPRO Specialist Feeder H Barbel 4,2mtr. Heavy Feeder KLIK
Zammataro Balzer Zammataro Magna Maestro 150 4,2mtr. Heavy Feeder KLIK
Zammataro Blazer II Quest to perfection KLIK
Fox Fox Duo Lite Extreme Barbel 15ft. KLIK
Sportex Sportex 150. 4,2mtr. Heavy Feeder KLIK
Shimano Shimano Catana Barbel Power 12ft. 1,75Lb KLIK