barbeelvissen met welke molens

keuze is reuze

De keuze van een hengel viel al niet mee, maar de keuze van een molen is net zo moeilijk, door de vele merken en "klonen" van de gevestigde merken wordt het alleen nog maar moeilijker gemaakt, want allemaal zeggen ze de beste molen te hebben. Na grondig onderzoek heb ik gekozen voor baitrunners ook wel vrijloopmolens genoemd. De reden waarom is dat een aanbeet van een barbeel voor 90% snoeihard is omdat de barbeel een zeer sterke vis is en vanuit de volle stroming de aanbeet maakt, krijgt de hengel en montage rake klappen te verduren.

Met dank aan wijlen Gert Broeze voor het maken van onderstaande film waarop de aanbeten te zien zijn.

Omdat je vaak met twee hengels vist en er niet altijd bovenop zit, krijg je ook de tijd om uit je stoel te komen en de hengel op te pakken. Immers we vissen met een zelfhaaksysteem. De vrijloop vangt dus deze eerste keiharde run op. Dan de vraag welk merk en type molen zal ik nemen ? Daar komt dan de prijs / kwaliteit verhouding naar voren en geloof me, de ene molen is de andere niet en kwaliteit/duurzaamheid is zeer belangrijk. Dat je materiaal het zwaar te verduren krijgt mag duidelijk zijn, je zit op basaltkeien, keiharde runs waarbij de slipringen tot het uiterste worden getergt is het zaak om een goede keus te maken. Een goede molen gaat al gauw richting de €150,-.

In die prijsklasse is een ruime keuze aan molens, de één heeft 9 lagers en de ander 4. Op zich zegt het aantal lagers niets over de duurzaamheid, maar de kwaliteit van de gebruikte lagers wel. Ook het loopwerk zoals de overbrenging van het wormwiel op het tandwiel die de spindel laat draaien. In de jaren dat ik op de barbeel aan het vissen ben zijn er diverse molens de revue gepasseerd en vielen een hoop merken en types af. Sommigen hielden het nog geen 3 runs vol en rammelden dan al aan alle kanten en anderen liepen tijdens het seizoen al in puin. Daar bedoel ik dan dat het vrijloopmechanisme blokkeerde, slipringen vast liepen, slip helemaal niet meer werkte, beugel van de molen niet meer naar beneden bleef zitten. Dat zorgde voor veel irritatie aan de waterkant en geloof me, aan de waterkant wil ik genieten en niet mezelf ergeren door dit soort gebreken en daardoor een vis verspelen. Uiteindelijk kwam ik op de Shimano XTE-A 5000 serie uit en door deze molen was de toenmalige Catana barbel power hengel mooi in balans. 3 jaar hebben deze molens gedaan wat ze moesten doen ondanks de regelmatige valpartijen en reparaties bleven ze goed presteren. De XTE-A serie is ondertussen vervangen door de XT-RA serie. Doordat ik nu met heavy feeder aan het vissen ben, was de 5000 echt te klein om de hengel in balans te houden en schafte ik de nieuwe XT 8000 RA aan.

Over de kwaliteit/duurzaamheid is geen twijfel aanwezig, die is gewoon goed en bij deze molen krijg je 1 extra spoel er bijgeleverd. Met een inhaalslag van 90cm. voldoet deze molen ruim aan mijn wensen. De Shimano XT-8000RA heeft een grote lijncapaciteit en een versnelling van 5:1 en een dubbele hendel. Slip en vrijloopslip zitten beiden achterop.

Richtprijs is tussen de €125 en €150,-

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Balzer

Onbekend maakt onbemind, maar het duitse merk Balzer maakt produkten waar je u tegen zegt.

Balzer 9600 BR, kijk hier voor meer informatie

Naast de Shimano is nu ook de nieuwe Balzer 9600 BR aan mijn uitrusting toegevoegd. Ik kende de Balzer Feedermaster 9600 al en dat is al een fantastische molen voor het feederen en heeft Balzer de 9600 BR op de markt gebracht. Het verschil is dat hier nu een vrijloopsysteem op is gezet en dat maakt deze molen compleet. De grote spoelen zorgen er voor dat je een grote inhaalsnelheid hebt (104cm per slag) en afstandsworpen worden een makkie. Ook de kwaliteit van deze molen is dik voor elkaar.

Er wordt standaard bij deze molen een ondiepe en diepe spoel geleverd, beiden uit hoogwaardig aluminium.

2 spoelen :

Spec's :

Eigen gewicht 685gr. Overbrenging is 4,5:1

Richtprijs is tussen de €135,- en €160,-

Kortom, een prachtige set molens waarbij mijn voorkeur uit gaat naar de Balzer molen omdat het geweldige werkpaarden zijn en geloof me, bij het drillen van een barbeel kun je alle paardenkrachten gebruiken.

Beide merken krijgen beiden het predikaat

Beide merken zijn verkrijgbaar bij

hertog hengelsport veenendaal