paris

Schepnet

Een onderdeel wat soms wel heel erg weinig aandacht krijgt is wel het schepnet, maar ook hier zitten belangrijke elementen in welke het welzijn van de barbeel aardig kunnen beinvloeden.

Een goedkoop schepnet welke niet is voorzien van een rubber coating, heeft allemaal minescule dunne draadjes, de rugvin van een barbeel heeft één grote haak bovenaan en daaronder zitten allemaal kleine weerhaakjes.

Als de barbeel geschept wordt, dan kan de rugvin door één van de mazen in het net steken en zit dan vervolgens muurvast. Ga in dat geval niet als een malloot de rugvin proberen los te trekken want dat gaat niet lukken zonder schade aan de rugvin van de barbeel toe te brengen. Pak dan een schaartje en knip voorzichtig het draadje van het net door zodat de rugvin vrij komt. Het net kan dat wel hebben, maar de barbeel niet. Deze zal blijvend letsel overhouden als je de rugvin gewoon los trekt. Neem de tijd en houd de vis af en toe even onder water als het wat langer duurt.

Voorkomen is beter dan genezen, voor een paar centen meer heb je een net met rubber coating, hier zitten geen kleine draadjes in, maar dikke draden die een rubber coating hebben gekregen, dit voorkomt dat de weerhaak van de rugvin door de gladde afwerking niet vast kan komen te zitten en voorkom je een hoop ellende. Ook is het aan te raden om een schepnet met een lange steel te nemen, dan hoef je zelf niet zo dicht bij de waterkant te komen, of als de vis tijdens het terugzetten ontglipt en nog niet voldoende bijgekomen is, kun je de vis nog een keer scheppen.

Ook zijn deze schepnetten makkelijk inzetbaar als weegzak.

Het gaat allemaal om het welzijn van de gevangen vis, een goed schepnet is daar een heel belangrijk element bij.