paris

Grensmaas

Deze oeroude rivier welke ontspringt bij de stuw in Borgharen is een water wat heel erg onvoorspelbaar is, zo kan het water binnen een paar uurtjes zomaar een paar meter stijgen of zakken. De Grensmaas ligt in Limburg en alleen al de rit er naar toe zorgt al voor een zaligmakend gevoel, het heuvelachtige landschap en pitoreske dorpjes met de nauwe steegjes brengen je zo weer terug naar de bourgondische tijd. In sommige dorpjes aan de Grensmaas, vaak niet meer dan een paar straten, lijkt de tijd geheel stil te heben gestaan.

Deze rivier heb ik nog niet zo vaak bevist, mede door de grote reisafstand, gemiddeld zo'n 300km heen en weer doe je met de huidige brandstofprijzen niet elke week. Toch ga ik er vaker heen en zie het dan ook als een bijzonder uitje.

Het verschil in kleur van de barbeel is al een bijzonderheid, daar zijn de barbelen mooi brons van kleur, terwijl in de Waal en IJssel de barbelen zilver zijn. Dit heeft te maken met de bodem en het ondiepe water, deze geven de barbeel een schutkleur, immers als het water extreem laag staat dan valt een zilveren vis wel op. Moeder natuur heeft het weer netjes voor elkaar en heeft de barbeel daar een mooie bronzen kleur gegeven, zodat deze een mooie schutkleur heeft.

De bodem van deze rivier bestaat uit rivierkeien en in de rivier zitten diverse geulen die bij extreem laag water goed zichtbaar zijn, daar zit de barbeel dan ook in en ligt dan meestal net achter een bedding waar de stroming achterlangs kolkt.

 

dat het water snel kan stijgen heb ik aan den lijve ondervonden, het begon zo goed, lekker aan de waterkant

en binnen 1,5 uur 5x moeten verkassen wegens het opkomende water

Het blijft iets bijzonders hebben

PR Grensmaasbarbeel 60cm

Ik vis op de Grensmaas hetzelfde als op de IJssel, direct de montage op de stek werpen en statisch vissen.

Afhankelijk van de waterdoorvoer pas ik het werpgewicht aan.

Voordeel van de Grensmaas is dat er geen scheepvaart is, alleen 's zomers zijn er veel kanovaarders die ongemerkt je lijn in varen, houd er dus rekening mee dat je tijdig de peddelaars waarschuwt, of dat je je lijn even indraaid.

Volgens de kenners is de beste waterstand onder de 39,5mtr NAP bij Borgharen dorp.